zivs kartupeļi fish n chips
Foto: Shutterstock
Pirmais, kas ienāk prātā, domājot par britu virtuvi, ir daudzos literāros darbos aprakstītais pēcpusdienas tējas dzeršanas rituāls. Bet britu kulinārās tradīcijas ir daudz plašākās. Tās lielā mērā ir ietekmējusi gan valsts bagātīgā vēsture, gan klimatiskie apstākļi - nekad nepārejošais lietus un to pavadošais drēgnums, kā iespaidā vairums britu virtuves ēdienu ir kalorijām bagāti un ļoti sātīgi. Tādēļ britu "comfort food" īpaši piestāv aukstajiem ziemas mēnešiem, kad organismam nepieciešams nodrošināties ar papildus enerģiju.

Ilgu laiku briti bija norobežojušies no pārējās Eiropas un pārsvarā importēja pārtiku no savām bijušajām kolonijām Austrālijas un Jaunzēlandes. Tikai kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, līdz ar Anglijas iestāšanos Eiropas Savienībā, viss ir mainījies. Pateicoties imigrantu ieplūdumam, ir pieejami arī visi eksotiskās indiešu virtuves karija ēdieni.

Britu impērijas laikā angļi aizguva ļoti daudz vērtīgu ideju un produktu no citām valstīm, piemēram, Ziemeļamerikas, Ķīnas un Indijas. Tā rezultātā klasiskie angļu virtuves produkti maize, siers, cepta un sautēta gaļa, medījumi, saldūdens zivis un jūras zivis tagad sacenšas, piemēram, ar kartupeļiem, tomātiem un čili pipariem no Amerikas, un kariju un citām garšvielām no Indijas, veidojot neparastas garšu kombinācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!