Vaniļa tiek dēvēta gan par garšvielu karalieni, gan par laimes orhideju un ne velti, jo vaniļa tiek iegūta no orhideju dzimtas augiem. Šī orhideja (Vanilla planifolia jeb smaržīgā vaniļa) ir vienīgā vairāk nekā 20 000 orhideju sugu vidū, no kuras tiek iegūts kaut kas ēdams.
Vaniļas orhidejas augļi ir aptuveni 20 centimetri garas pākstis, kuras novāc zaļas un kaltē. Interesanti, ka svaigām vaniļas pogaļām nav ne garšas, ne smaržas. Tām ir jāiziet ilgstošs apstrādes process, līdz tās iegūst vaniļai raksturīgo aromātu un garšu. Tieši šī apstrāde un nepieciešamība vaniļu apputeksnēt ar rokām to padara par vienu no dārgākajām garšvielām pasaulē.
Vaniļas vēsture
Vaniļas dzimtene ir Meksika. Jau 15. gs. sākumā totonaki indiāņi Meksikā izmantoja vaniļas augus. Tos pievienoja šokolādes dzērienam, lai kompensētu kakao pupiņu rūgtumu. Rezultātā tika iegūts spēcinošs, uzmundrinošs un garšīgs šokolādes dzēriens. Leģenda vēsta, ka 1520. gadā acteku valdnieks Montesuma ar šo dzērienu esot cienājis spāņu konkistadoru Ernanu Kortesu, kurš pēc tam kakao pupiņas un vaniļas pogaļas ievedis Eiropā. Karsta šokolāde ar vaniļas garšu Eiropas galmos kļuva par modes dzērienu, bet tikai 1602. gadā karalienes Elizabetes I aptiekārs Hjū Morgans ieteica vaniļu izmantot plašāk. 18. gadsimtā vaniļu sāka pievienot alkoholiskajiem dzērieniem, tabakai un parfimērijas izstrādājumiem.
Līdz pat 19. gadsimta vidum galvenā vaniļas ražotājvalsts bija Meksika, jo vaniļu nekādi neizdevās ieaudzēt citās zemēs. Pats augs izauga, bet neveidojās augļi, jo tikai Meksikā bija īpaša bite, kas spēja apputeksnēt vaniļu. Tā kā vaniļas ziedi atveras tikai vienu dienu, Meksikas bitēm talkā nāk īpašas sugas kolibri. Tikai 19. gadsmita četrdesmitajos gados izdevās mākslīgi apputeksnēt vaniļas ziedu, tādējādi paverot iespēju vaniļu audzēt arī ārpus Meksikas.
Mūsdienās lielākās vaniļas ražotājas ir Reinjonas, Madagaskaras, Maurīcijas un Seišelu salas. Runā, ka šo salu vaniļas plantācijas esot cēlušās no viena vienīga spraudeņa, kas Reinjonā esot ticis ievests no Parīzes botāniskā dārza.
Vaniļas produkti
Kaut garšas ziņā nesalīdzināmi ir ēdieni, kuriem pievienota īstā vaniļa, pārdošanā mēdz būt dažādi vaniļas produkti:
Vaniļas cukurs
Vaniļas cukurs ir cukurs, kam pievienoti 25% dabīgās vaniļas. Šo cukuru var pazīt pēc brūnganās krāsas. Vaniļas cukurs jāuzglabā cieši slēgtā traukā, sausā un vēsā vietā, jo siltumā samazinās vaniļas cukura aromāts un garša. Lai mājās pagatavotu vaniļas cukuru, gareniski pārgrieztu vaniļas pāksti ievieto cieši noslēdzama cukurtraukā. Ik pa laikam cukurtrauka saturu sakrati, lai aromāts uzsūktos vienmērīgi. Ļauj aromātam ievilkties vismaz nedēļu
Vaniļas ekstrakts
Vaniļas ekstrakts ir vaniļas pākšu izvilkums alkoholā, kam dažkārt pievienots nedaudz cukura sīrupa. Vaniļas ekstraktu parasti uzglabā ledusskapī vai citā vēsā vietā.
Vanilīns
Vanilīnu iegūst sintētisku procesu rezultātā. Samaisot to ar pūdercukuru, iegūst vanilīna cukuru, kas ir sniegbaltā krāsā ar uzmācīgu smaržu un asu pēcgaršu. Vanilīnu, tāpat kā vaniļas cukuru, vajag uzglabāt cieši slēgtā traukā, sausā un vēsā vietā.
Vaniļas pākstis
Tās parasti pārdod pa vienai vai vairākām, iepakotas mēģenēm līdzīgos stikla trauciņos, lai tās neuzsūktu citus aromātus. Jo tumšākas krāsas pākstiņas, jo
intensīvāks būs aromāts. Vaniļas pāksts kvalitāti var noteikt pēc baltiem kristāliņiem uz tās. To dažkārt cenšas imitēt, uz pāksts uzsmidzinot sintētiskos
vanilīna kristālus. Imitāciju var atpazīt pēc vienmērīgā klājuma, jo īstie vaniļas kristāli ir dažāda lieluma un neregulāri. Vaniļas pāksts iekšpusē ir sīkas, tumši brūnas sēkliņas, ko ēdienu gatavošanai izkasa ar karotīti un izšķīdina pienā vai kādā citā siltā šķīdumā, atbilstoši receptei. Lai pākstis nesakalstu un nezaudētu aromātu, tās ieteicams uzglabāt iesaiņojumā vai traukā ar cukuru.
Vari izmantot arī iztīrīto vaniļas pāksti, liekot to pienā un pavārot. Šādi aromatizēto vaniļas pienu vari izmantot desertu pagatavošanai. Pirms tam gan neaizmirsto pāksti izņemot no piena un izžāvēt, ko tā ir tik ļoti aromātiska, ka varēsi to izmantot pat vairākas reizes.
Kur izmantot vaniļu?
Vaniļa uzlabo piena un saldo ēdienu garšu. Tā ir piemērota arī dažādiem mīklas un konditorejas izstrādājumiem, kā arī noder dažādu saldo ēdienu, saldējumu, šokolādes un alkoholisko dzērienu aromatizēšanai.