PantherMedia/Scanpix
Foto: PantherMedia/Scanpix
Vaniļa ir pasaulē vispopulārākā un pieprasītākā garšviela un otrā dārgākā garšviela uzreiz aiz safrāna. Jebkurš gardēdis apliecinās, ka nekas nevar aizstāt īstās vaniļas garšu. Indonēzieši uzskata, ka vaniļa ir laimes orhideja, kas uzjundī garu, rada svētlaimi, rosina seksuālas fantāzijas un šo iemeslu dēļ tā jālieto pēc iespējas biežāk. Pagatavo kādu no 15 receptēm ar kārdinošo vaniļas aromātu un noskaidro, cik pamatoti ir indonēziešu ticējumi.

Vaniļa tiek dēvēta gan par garšvielu karalieni, gan par laimes orhideju un ne velti, jo vaniļa tiek iegūta no orhideju dzimtas augiem. Šī orhideja (Vanilla planifolia jeb smaržīgā vaniļa) ir vienīgā vairāk nekā 20 000 orhideju sugu vidū, no kuras tiek iegūts kaut kas ēdams.

Vaniļas orhidejas augļi ir aptuveni 20 centimetri garas pākstis, kuras novāc zaļas un kaltē. Interesanti, ka svaigām vaniļas pogaļām nav ne garšas, ne smaržas. Tām ir jāiziet ilgstošs apstrādes process, līdz tās iegūst vaniļai raksturīgo aromātu un garšu. Tieši šī apstrāde un nepieciešamība vaniļu apputeksnēt ar rokām to padara par vienu no dārgākajām garšvielām pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!