Vaniļa tiek dēvēta gan par garšvielu karalieni, gan par laimes orhideju un ne velti, jo vaniļa tiek iegūta no orhideju dzimtas augiem. Šī orhideja (Vanilla planifolia jeb smaržīgā vaniļa) ir vienīgā vairāk nekā 20 000 orhideju sugu vidū, no kuras tiek iegūts kaut kas ēdams.
Vaniļas orhidejas augļi ir aptuveni 20 centimetri garas pākstis, kuras novāc zaļas un kaltē. Interesanti, ka svaigām vaniļas pogaļām nav ne garšas, ne smaržas. Tām ir jāiziet ilgstošs apstrādes process, līdz tās iegūst vaniļai raksturīgo aromātu un garšu. Tieši šī apstrāde un nepieciešamība vaniļu apputeksnēt ar rokām to padara par vienu no dārgākajām garšvielām pasaulē.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit