karijs
Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka vairums mūsu valsts iedzīvotāju savās kulinārajās izpausmēs pieturas pie laika gaitā pārbaudītām vērtībām, skatoties uz visu jauno un svešādo ar lielu neuzticību. Pat visā pasaulē tik populārais karijs vēl joprojām nav spējis ieņemt pienācīgu vietu mūsu virtuvēs. Iespējams, ka iemesls šādai piesardzībai ir nezināšana – daudziem tā arī nav skaidrs, kas īsti ir karijs – garšviela vai tomēr ēdiens? Mēģināsim kliedēt aizspriedumus, lai veicinātu karija "pieradināšanu", jo tu, "sadraudzējoties" ar to, tikai iegūsi – daudzas gardas, aromātiskas un eksotiskas maltītes.

Karijs ir sācis savu slavas gājienu Indijā un caur Dienvidaustrumāziju kolonizācijas ietekmē kļuvis zināms visā pasaulē. Garšvielas Indijā jau izsenis ir tikušas pielietotas ne tikai kulinārijā, bet arī slimību ārstēšanai un profilaksei. Garšvielu maisījumu izmantošanu veicināja karstais Indijas klimats un vajadzība uzglabāt gaļu – garšvielu pikantais aromāts palīdzēja noslēpt pastāvējušas gaļas smaku, savukārt to asums veicināja gremošanu pēc šādas – ne pārāk veselīgas maltītes.

Kas ir karijs?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!