Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņus vari pagatavot ne vien no "ķieģelīša" vai rupjmaizes, kā tas ierasts, bet arī no citām maizēm.
Lai šī gardā uzkoda būtu veselīgāka, gatavo grauzdiņus cepeškrāsnī un eļļu izmanto tikai to
pārsmērēšanai. Grauzdiņu garša un kraukšķīgums nezaudēs ne nieka, bet uzņemto kaloriju skaits gan krietni saruks.
Tradicionālā ķiploka vietā vēl siltu grauzdiņu ieziešanai vari izmantot arī pesto, smalki sarīvētu cieto sieru vai sasmalcinātus saulē kaltētus tomātus.
Pie vienkāršajiem maizes grauzdiņiem labi garšos ne tikai visiem labi zināmā majonēzes-krējuma vai siera mērce, bet arī no Grieķijas atceļojusī atsvaidzinošā tzatziki mērcē vai meksikāņu gvakamole.
Krostini un brusketas
Par krostini Itālijā tiek dēvēti neliela izmēra grauzdiņi, kas parasti tiek gatavoti no bagetes šķēlītēm. Tie tiek apgrauzdēti un pasniegti ar sieru, dārzeņiem, rikotu, mērcēm un dažādām citām piedevām.
Brusketas nosaukums cēlies no itāļu vārda "bruscare", kas nozīmē "cepts virs oglēm" un šo vārdu parasti attiecina uz pašu maizi, nevis uz tās piedevām. Brusketas šķēlēs, salīdzinot ar krostini, ir lielākas pēc izmēra. Parasti tās pēc grilēšanas tiek pārslacītas ar olīveļļu un tad ieziestas ar
ķiploku. Visbiežākā brusketas piedeva ir tomāti un baziliks, bet tiek izmantota arī gaļa un dažādi citi dārzeņi.
Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi
Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.
Pikantā meksikāņu uzkoda - gvakamole
Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.
Crostini pamatrecepte
Crostini pamatrecepte - turpinājums pēc katra iecerēm un vēlmēm.
Brušeta ar tunci, papriku un pētersīļiem
Brušetas jeb bruchettas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brušetu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brušetu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.
Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi
Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.
Tzatziki mērce
Tzatziki - garda mērce grauzdiņiem, čipsiem vai dārzeņiem.
Tunča crostini
Tunča crostini - īpaši garda uzkoda.
Krējuma - zaļumu mērce dārzeņiem, grauzdiņiem un čipsiem
Krējuma - zaļumu mērce gardam aizdaram dārzeņiem, čipsiem un grauzdiņiem.
Baklažānu un tomātu crostini
Baklažānu un tomātu crostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.
Uzkodu grauzdiņi ar lēcu biezeni
No lēcām parasti gatavojam zupu vai biezeni, šoreiz gribēju kaut tādu, ko varētu ēst kā humosu ar grauzdiņiem, un kas lieliski derētu kā gaumīga uzkoda, kad jāsagaida viesi. Kas, izrādās, daudzi pirmo reizi dzird vārdu "lēcas". Tiešām? Es vēl saprotu - kvinoja... To vēl "Rimi", šķiet, nevar atrast, bet lēcas taču ir katrā veikalā! Ja ēdat pupiņas un zirņus, tad jums garšos arī lēcas.
Vistu aknu pastētes uzkodu maizītes jeb 'crostini'
Crostino ir tipiska itāļu uzkoda, ko gatavo no nelielas grauzdētas maizes šķēles (parasti - ciabatai) ar dažādām piedevām - šķiņki, pastēti, pesto, tomātiem u.t.t.
Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem
Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.