Itālieši pesto mērci uzskata par visu mērču mērci un nevar viņiem nepiekrist - ir liecības, kas pierāda, ka, izmantojot speciālus marmora traukus, tā tikusi gatavota jau Senās Romas laikos.
Pesto mērces mēdz būt ļoti dažādas, un katrā mājā no Milānas līdz Sicīlijai to gatavo savādāk, taču izplatītākā un pesto mērce ir tā, kas nāk no Dženovas Itālijas ziemeļos jeb pesto alla Genovese. Visbiežāk to pasniedz kopā ar pastām, salātiem, tomātiem un citiem dārzeņiem.
Kaut klasiskajā variantā pesto tiek gatavots no svaiga bazilika, pievienojot tam cieto sieru, ciedru riekstus, ķiplokus un olīveļļu, ir manītas dažādas šīs mērces versijas - ar saulē kaltētiem tomātiem, dārza zaļumiem un pat rukolu.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām
Pasta ar pākšaugiem un pesto
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Miežu putraimu, kartupeļu un murķeļu salāti ar rukolas pesto
Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto
Cepts lasis ar pētersīļu pesto
Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci
Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit