Klasiskais mocarellas siers tiek gatavots no melno bifeļu piena, turklāt, tā kā dienā no bifeļmātes tiek izslaukti 18 līdz 20 litri piena (salīdzinot ar govīm, kuras dod 45 litrus piena), tā vērtība ir neizmērojama. No bifeļu piena gatavotajai mocarellai piemīt maiga un nedaudz salda garša. Siers satur ārkārtīgi daudz vitamīnu un minerālvielu. Tas ir sātīgs, taču izceļas ar zemu tauku saturu. Īstā mocarellas siera ražošanas tradīcija Itālijā tiek ļoti sargāta, to ļauts gatavot tikai septiņos reģionos.
Tā kā mūsdienās bifeļu skaits gājis mazumā, bet mocarellas baudītāju skaits pieaudzis, ražotāji tā ražošanai izmanto govs pienu. Arī govs piena mocarellas sieram piemīt tipiskā šī siera garša ar saldenu akcentu. Tā kā šī siera tauku saturs ir viens no zemākajiem, to iesaka cilvēkiem, kuri rūpējas par savu veselību un ievēro diētu.
Mocarella ir dabisks, "dzīvs" produkts, kuram netiek pievienoti konservanti. Pie pircējiem siers nonāk, glabāts tajā pašā ūdenī, kurā tas ticis gatavots, tādējādi paildzinot glabāšanas laiku. Mocarellu ieteicams glabāt ledusskapī tās iepakojumā līdz lietošanai. Lai uzlabotu siera garšu, pusstundu pirms lietošanas to ieteicams turēt istabas temperatūrā, tad uz piecām minūtēm ielikt aptuveni 35 grādus siltā ūdenī. Taču pats svarīgākais ieteikums - jo ātrāk siers tiek apēsts, jo labāk! Tas tādēļ, ka šis maigais produkts necieš ilgu glabāšanu.
Mocarellu izmanto dažādu ēdienu pagatavošanai, bez šī siera nepasniedz gandrīz nevienu īstu picu. Siers tiek plaši izmantots dažādās uzkodās un salātos, kā arī pamatēdienos, tas lieliski sader ar dažādiem dzērieniem.
'Caprese' salāti
"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.
Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem
Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!
Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem
Lazanjas zupa ir īsti piemērota dienām, kad gribas dažādot savu ēdienkarti ar itāliskām garšām, bet nav iedvesmas gatavot oriģinālo lazanju.
Krāsainās kotletes
Kotlete ir klasika, ēdiens ar bērnības garšu – it kā vienkāršs, bet, iedomājoties par sulīgo gaļas kumosiņu, mute neviļus saskrien pilna ar siekalām. Kaut šķiet, ka kotlete jau tāpat ir gana laba, tomāts, mocarella, anšovs un bazilika lapiņa padarīs to tiešām īpašu.
Strūdele ar jēra gaļu un saulē kaltētiem tomātiem
Jēra gaļas strūdele ar saulē kaltētiem tomātiem prasīs zināmas virtuves iemaņas, tomēr rezultāts ir ieguldīto pūļu vērts. Pagatavo īpašai svinību reizei un novērtē!
Sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi
Kartupeļu sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi.
Mocarellas salāti ar fenheli
Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").
Ar dārzeņiem un sieru pildīta paprika
Pirms kāda laika, gatavojot dienišķo maltīti, aizdomājos par papriku. Pildītu. Ar gaļu - kurš tad to nezina? Ar rīsiem arī ir pildīta. Bet gribējās ko svaigu un vieglāku par šīm abām kombinācijām. Un tā aizdomājos par papriku, kas pildīta ar dārzeņiem un sieru. Tādu, ko varētu celt galdā ar grilētu vistas fileju... Vai kādu citu gaļu.
Fotorecepte: Mocarellas salāti ar kukurūzu
Svaigi un vienkārši pagatavojami mocarellas salāti, kuriem siers piešķir maigumu un sātīgumu, kukurūza kraukšķīgumu, bet sarkanais sīpols - patīkamu asumiņu.
Ceptas maizītes ar mocarellu
Gardam cienastam - ceptas maizītes ar mocarellu.