24. janvārī, vēlā vakara stundā saskaņā ar austrumnieku kalendāru sākas Baltās Metāla Žurkas gads. Ķīnas dienvidu daļā šie svētki iezīmē arī ziemas sezonas beigas un pavasara iestāšanos. Tā kā svētku nekad nevar būt par daudz, par godu šim priecīgajam notikumam mēs rosinām tevi notraust putekļus no vokpannas un sarūpēt irbulīšus, lai šovakar palutinātu sevi ar maltīti ķīniešu labākajās tradīcijās.
Vai tev ir nācies aizdomāties, ka, ēdot ar irbulīšiem, nav iespējams satvert lielus kumosus, tātad ēdam lēnāk un mums ātrāk rodas sāta sajūta? Turklāt ēdiena satveršana šādā veidā attīsta plaukstas muskulatūru un koncentrēšanās spēju, tātad "iekustina" smadzeņu darbību. Bet, ko nu daudz – ar irbulīšiem vai bez tiem, galvenais iemesls, kādēļ esam sajūsmā par eksotiskajiem Āzijas reģiona ēdieniem ir tāds, ka tie ir ļoti garšīgi, turklāt nav mazsvarīgi, ka mājās tos var pagatavot daudz lētāk (par to vairāk stāstījām šajā rakstā).
Lūk, receptes Austrumu Jaunā gada svinībām!
Cūkgaļa ar bambusa dzinumiem un dārzeņiem ķīniešu gaumē
Cūkgaļa ar bambusa dzinumiem un dārzeņiem svētku pusdienu galdam.
Vasarīgais vistas voks ar dārzeņiem
Vistas fileja, dārzeņi un rīsu nūdeles ir ideāla kombinācija ātri pagatavojamai, gardai un vasarīgai maltītei. Recepti iesaka Mārīte Zizlāne.
Olu nūdeles ar cūkgaļu ķīniešu gaumē
Maiga fileja, sulīgi un kraukšķīgi dārzeņi, gardas nūdeles – ko vēl vairāk vajag sātīgai maltītei?
Sulīgā vistas fileja ar ananasiem
Šis nu ir viens ātri pagatavojams un bezgala gards paēdiens. Arī proporcijas nav īpaši svarīgas, jo garšīgi ir visādi. Šo recepti var variēt kā nu kuru reizi tīk, pievienojot apceptu papriku, sīpolus, bambusa dzinumus, kukurūzu. Ļoti patīkamu garšu rada grauzdēto sezama sēkliņu eļļa. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.
Maltīte ķīniešu gaumē ar vistiņu, 'roltoniem' un krāsainiem dārzeņiem
Laikietilpīgākais process, gatavojot šo ēdienu, ir dārzeņu un gaļas sasmalcināšana. Šis darbiņš noteikti jāpaveic pirms pannas likšanas uz uguns, lai neiedzīvotos stresā un nepiededzinātu ēdienu, mēģinot darīt vairākus darbus vienlaicīgi. Kad viss sagatavots un nolikts pa ķērienam, ēdiens ķīniešu gaumē būs gatavs nieka padsmit minūšu laikā.
Rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem
Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.
Ātrais vistas voks ar dārzeņiem
Bagātīgais vistas voks ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm - gards un ātri pagatavojams.
Vistas un dārzeņu voks ķīniešu gaumē
Dienās, kad negribas daudz laika pavadīt pie plīts maltītes pagatavošanai, bet samierināties ar sviestmaizi arī nav vēlēšanās, noder vieglas un ātri pagatavojamas ēdienu receptes, kas arī neprasa izmantot dārgas sastāvdaļas. Lūk, viens klasisks piemērs, kā no pāris sastāvdaļām pagatavot sātīgu, gardu un ne tik ikdienišķu maltīti.
Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē
Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē būs lieliskas pusdienas vai vakariņas gardēdim.
Pelmeņi ķīniešu gaumē
Pelmeņi ķīniešu gaumējeb vontoni - ar liellopa gaļas, garneļu un dārzeņu pildījumu. Vari tos gan vārīt, gan tvaicēt, gan cept un pasniegt ar sojas mērci vai čili eļļu.
Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām
Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.
Cūkgaļas strēmelītes pikantā austrumu mērcē
Pikanta ideja superātrām pusdienām vai vakariņām - cūkgaļas strēmelītes pikanti saldskābā mērcē ar rīsiem. Izvēloties Knorr Menu maisījumu gaļas pagatavošanai ķīniešu gaumē, maltītes pagatavošanai vajadzēs vien 20 minūtes!
Kraukšķīgā vistiņa 'Gan bei' stilā
Kraukšķīgi vistas gabaliņi "Gan bei" stilā - novērtēs saldi-skābi- āsā ēdiena cienītāji.
Vista ar dārzeņiem vokpannā
Vista vokpannā top ātri un vienkārši, garšo visai ģimenei.
Vistas gabaliņi ķīniešu gaumē
Ātri pagatavojami vistas gabaliņi ķīniešu gaumē.
Cūkgaļa saldskābā mērcē ķīniešu gaumē
Cūkgaļa saldskābā mērcē visgardāk pasniedz kopā ar rīsiem vai makaroniem.
Gaļa ar čili un ķiploku mērci
Gaļa ar ķiploku mērci kā ķīniešu restorānā.
Saldskābais voks ar olu nūdelēm taizemiešu gaumē
Ātri pagatavojams saldskābais taizmeišu voks, ko vislabāk pasniegt ar olu nūdelēm.
Soli pa solim: kā mājās pagatavot spēcinošo pēcsvētku eliksīru – vjetnamiešu pho zupu
Spēcinoša kaulu buljona piesūcinātas nūdeles, spēcinoši dārzeņi, sulīgi zaļumi un maigas gaļas šķēlītes vjetnamiešu iecienīto pho zupu padarījušas par īstu leģendu, ko iemīlējuši gardēži dažādās pasaules malās. Rīgā vien pho zupa ir nobaudāma vismaz deviņās ēstuvēs. Tiesa gan, prieks nav no lētajiem, jo par pieklājīga izmēra zupas bļodu jāšķiras no aptuveni 5-7 eiro. Tā kā tuvojas gada nogale, un statistika liecina, ka nākamajā rītā pēc svētkiem tīmeklī meklētākās ir spēcinošu zupu receptes, tad šoreiz skaidrosim, kā pho zupu, kas ir īsts pēcsvētku eliksīrs, pagatavot mājās – lētāk, garšīgāk un lielākā katlā.
Eksotiskais voks ar vistas gaļu un meloni
Voks nedaudz citādākā interpretācijā - ar saldiem melones gabaliņiem, kas lieliski sader ar sulīgi apcepto vistas gaļu, savukārt saldās zirņu pākstis piešķirs pavasarīgu kraukšķīgumu maltītei.
Karstie suši ar siera un majonēzes 'cepurītēm'
"Suši varētu ēst katru dienu, bet, lai neapniktu, jādomā jauni pasniegšanas veidi," tā savu iecienīto karsto suši recepti pieiesaka mūsu lasītāja Sandija Zeltiņa.
Jasmīnu rīsu un garneļu voks taizemiešu gaumē
Sātīga un sildoša maltīte, kas garšos pēc Taizemes. Apceptajām garnelēm un rīsiem asumu piešķirs sakapātais čili un ķiploks, bet Āzijas garšu – taizemiešu zivs mērce.
Vistas fileja ar ananasiem un papriku
Vistas fileja ar ananasiem, papriku un savvaļas un brūno rīsu piedevu.
Saldskābā vistiņa ar ananasiem un papriku
Saldskābā vista ar ananasiem un papriku.
Dārzeņi ar vistas fileju vokpannā
Dārzeņi ar vistas fileju vokpannā sautēti gardā ķīniešu mērcītē.
Gaļa ar ananasiem
Gaļa ar ananasiem un pikantu mērcīti.