Foto: Shutterstock kolāža

24. janvārī, vēlā vakara stundā saskaņā ar austrumnieku kalendāru sākas Baltās Metāla Žurkas gads. Ķīnas dienvidu daļā šie svētki iezīmē arī ziemas sezonas beigas un pavasara iestāšanos. Tā kā svētku nekad nevar būt par daudz, par godu šim priecīgajam notikumam mēs rosinām tevi notraust putekļus no vokpannas un sarūpēt irbulīšus, lai šovakar palutinātu sevi ar maltīti ķīniešu labākajās tradīcijās.

Vai tev ir nācies aizdomāties, ka, ēdot ar irbulīšiem, nav iespējams satvert lielus kumosus, tātad ēdam lēnāk un mums ātrāk rodas sāta sajūta? Turklāt ēdiena satveršana šādā veidā attīsta plaukstas muskulatūru un koncentrēšanās spēju, tātad "iekustina" smadzeņu darbību. Bet, ko nu daudz – ar irbulīšiem vai bez tiem, galvenais iemesls, kādēļ esam sajūsmā par eksotiskajiem Āzijas reģiona ēdieniem ir tāds, ka tie ir ļoti garšīgi, turklāt nav mazsvarīgi, ka mājās tos var pagatavot daudz lētāk (par to vairāk stāstījām šajā rakstā).

Lūk, receptes Austrumu Jaunā gada svinībām!

Cūkgaļa ar bambusa dzinumiem un dārzeņiem ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Cūkgaļa ar bambusa dzinumiem un dārzeņiem svētku pusdienu galdam.

Lasīt vairāk

Vasarīgais vistas voks ar dārzeņiem

Foto: Privātā arhīva foto

Vistas fileja, dārzeņi un rīsu nūdeles ir ideāla kombinācija ātri pagatavojamai, gardai un vasarīgai maltītei. Recepti iesaka Mārīte Zizlāne.

Lasīt vairāk

Olu nūdeles ar cūkgaļu ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Maiga fileja, sulīgi un kraukšķīgi dārzeņi, gardas nūdeles – ko vēl vairāk vajag sātīgai maltītei?

Lasīt vairāk

Sulīgā vistas fileja ar ananasiem

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Šis nu ir viens ātri pagatavojams un bezgala gards paēdiens. Arī proporcijas nav īpaši svarīgas, jo garšīgi ir visādi. Šo recepti var variēt kā nu kuru reizi tīk, pievienojot apceptu papriku, sīpolus, bambusa dzinumus, kukurūzu. Ļoti patīkamu garšu rada grauzdēto sezama sēkliņu eļļa. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

Lasīt vairāk

Maltīte ķīniešu gaumē ar vistiņu, 'roltoniem' un krāsainiem dārzeņiem

Foto: DELFI

Laikietilpīgākais process, gatavojot šo ēdienu, ir dārzeņu un gaļas sasmalcināšana. Šis darbiņš noteikti jāpaveic pirms pannas likšanas uz uguns, lai neiedzīvotos stresā un nepiededzinātu ēdienu, mēģinot darīt vairākus darbus vienlaicīgi. Kad viss sagatavots un nolikts pa ķērienam, ēdiens ķīniešu gaumē būs gatavs nieka padsmit minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem

Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas voks ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Bagātīgais vistas voks ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm - gards un ātri pagatavojams.

Lasīt vairāk

Vistas un dārzeņu voks ķīniešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Dienās, kad negribas daudz laika pavadīt pie plīts maltītes pagatavošanai, bet samierināties ar sviestmaizi arī nav vēlēšanās, noder vieglas un ātri pagatavojamas ēdienu receptes, kas arī neprasa izmantot dārgas sastāvdaļas. Lūk, viens klasisks piemērs, kā no pāris sastāvdaļām pagatavot sātīgu, gardu un ne tik ikdienišķu maltīti.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas sloksnītes saldskābā mērcē būs lieliskas pusdienas vai vakariņas gardēdim.

Lasīt vairāk

Pelmeņi ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Pelmeņi ķīniešu gaumējeb vontoni - ar liellopa gaļas, garneļu un dārzeņu pildījumu. Vari tos gan vārīt, gan tvaicēt, gan cept un pasniegt ar sojas mērci vai čili eļļu.

Lasīt vairāk

Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām

Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas strēmelītes pikantā austrumu mērcē

Foto: Shutterstock

Pikanta ideja superātrām pusdienām vai vakariņām - cūkgaļas strēmelītes pikanti saldskābā mērcē ar rīsiem. Izvēloties Knorr Menu maisījumu gaļas pagatavošanai ķīniešu gaumē, maltītes pagatavošanai vajadzēs vien 20 minūtes!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā vistiņa 'Gan bei' stilā

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgi vistas gabaliņi "Gan bei" stilā - novērtēs saldi-skābi- āsā ēdiena cienītāji.

Lasīt vairāk

Vista ar dārzeņiem vokpannā

Foto: Shutterstock

Vista vokpannā top ātri un vienkārši, garšo visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Vistas gabaliņi ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami vistas gabaliņi ķīniešu gaumē.

Lasīt vairāk

Cūkgaļa saldskābā mērcē ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Cūkgaļa saldskābā mērcē visgardāk pasniedz kopā ar rīsiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Gaļa ar čili un ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Gaļa ar ķiploku mērci kā ķīniešu restorānā.

Lasīt vairāk

Saldskābais voks ar olu nūdelēm taizemiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams saldskābais taizmeišu voks, ko vislabāk pasniegt ar olu nūdelēm.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā mājās pagatavot spēcinošo pēcsvētku eliksīru – vjetnamiešu pho zupu

Spēcinoša kaulu buljona piesūcinātas nūdeles, spēcinoši dārzeņi, sulīgi zaļumi un maigas gaļas šķēlītes vjetnamiešu iecienīto pho zupu padarījušas par īstu leģendu, ko iemīlējuši gardēži dažādās pasaules malās. Rīgā vien pho zupa ir nobaudāma vismaz deviņās ēstuvēs. Tiesa gan, prieks nav no lētajiem, jo par pieklājīga izmēra zupas bļodu jāšķiras no aptuveni 5-7 eiro. Tā kā tuvojas gada nogale, un statistika liecina, ka nākamajā rītā pēc svētkiem tīmeklī meklētākās ir spēcinošu zupu receptes, tad šoreiz skaidrosim, kā pho zupu, kas ir īsts pēcsvētku eliksīrs, pagatavot mājās – lētāk, garšīgāk un lielākā katlā.

Lasīt vairāk

Eksotiskais voks ar vistas gaļu un meloni

Foto: Vida Press

Voks nedaudz citādākā interpretācijā - ar saldiem melones gabaliņiem, kas lieliski sader ar sulīgi apcepto vistas gaļu, savukārt saldās zirņu pākstis piešķirs pavasarīgu kraukšķīgumu maltītei.

Lasīt vairāk

Karstie suši ar siera un majonēzes 'cepurītēm'

Foto: Privātais arhīvs

"Suši varētu ēst katru dienu, bet, lai neapniktu, jādomā jauni pasniegšanas veidi," tā savu iecienīto karsto suši recepti pieiesaka mūsu lasītāja Sandija Zeltiņa.

Lasīt vairāk

Jasmīnu rīsu un garneļu voks taizemiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un sildoša maltīte, kas garšos pēc Taizemes. Apceptajām garnelēm un rīsiem asumu piešķirs sakapātais čili un ķiploks, bet Āzijas garšu – taizemiešu zivs mērce.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar ananasiem un papriku

Foto: Shutterstock

Vistas fileja ar ananasiem, papriku un savvaļas un brūno rīsu piedevu.

Lasīt vairāk

Saldskābā vistiņa ar ananasiem un papriku

Foto: Shutterstock

Saldskābā vista ar ananasiem un papriku.

Lasīt vairāk

Dārzeņi ar vistas fileju vokpannā

Foto: Shutterstock

Dārzeņi ar vistas fileju vokpannā sautēti gardā ķīniešu mērcītē.

Lasīt vairāk

Gaļa ar ananasiem

Foto: Shutterstock

Gaļa ar ananasiem un pikantu mērcīti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!