Ikvienā mielastā tu nogaršosi nevis zupu vai gaļu, bet pašu Kaukāza miesu un dvēseli. Turklāt jau pēc vienas šādas sirsnīgas vakarēšanas tu ne tikai jutīsi iedvesmu pagatavot dolmu vai hačapuri, bet zināsi arī visu par vietējo vēsturi, tradīcijām, reģionālajām atšķirībām un, protams, arī par runātāja radu saimi.
Kamēr vēl tikai briesti ceļojumam uz Kaukāza pusi, lūk receptes iecienītākajiem šī reģiona ēdieniem, kurus tu gluži veiksmīgi vari pagatavot arī savā virtuvē!
'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums
Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.
Čanahi
Vienkāršs, bet izcili gards un aromātisks sautējums māla podiņā.
Cepti baklažāni aromātiskā valriekstu mērcē
Gruzijā iecienīta uzkoda: ceptas vai grilētas baklažānu šķēlītes krēmīgā valriekstu mērcē, ko dēvē par sacivi. Īpaši labi garšos pāris stundas pēc pagatavošanas, kad baklažāni būs piesūkušies ar mērces bagātīgo aromātu buķeti.
Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma
Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.
Cālis tabakā
Ja tev tīk Kaukāza virtuves garšas un kādā mājas stūrī mētājas karstumizturīgs ķieģelis vai no omes mantota smaga čuguna panna, ko izmantot kā presi, vari pagatavot padomju restorānu ēdienkartes hitu – cāli tabakā.
Šašliks ar adžiku
Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.
Dolma
Dolma - rīsi un maltā gaļa, pildīti vīnogu lapās.
Sacivi – vista ar valriekstu mērci gruzīnu gaumē
Sacivi ir gaļas uzkoda, ko pasniedz atdzesētu. Novārīta vista, kas sadalīta gabaliņos un noturēta aukstajā buljona un valriekstu mērcē. Recepti piedāvā restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili.
Azerbaidžāņu kutabi - plānās pankūkas ar zaļumiem
Kutabi ir viens no Azerbaidžānas nacionālajiem ēdieniem, ko viesiem ceļ galdā teju katrā restorānā. Tās ir papīra plānuma pankūkas, ko pilda ar maltu jēra gaļu vai smalki sakapātiem zaļumiem. Gaļas pankūkas pasniedz ar skābenu ogu pulveri, bet zaļumu pankūkas ar skābo krējumu. Lūk, recepte, kā pagatavot kutabi veģetāro versiju.
Īstenie gruzīnu hinkaļi
Gardie mīklas sainīši ar sātīgu maltās gaļas pildījumu – gruzīnu virtuves izcilie pelmenīši hinkaļi (khinkali). Ar recepti dalās gruzīnu restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili (Shota Mujirishvili).
Mājas limonāde 'Tarhūns'
Kaut mūsdienās veikalu plauktos plašā izvēlē pieejami dažādi atspirdzinoši dzērieni, tomēr ne viens vien ar siltām jūtām atceras koši zaļo "Tarhūnu" – to īsto, no bērnības. Mājās gatavots "Tarhūns", protams, nevarēs lepoties ar tik jiftīgu krāsu, tomēr, ja vēlies atsaukt atmiņā bērnības garšu un pagatavot gardu un veselīgu spirdzinājumu, tev šī recepte noteikti ir jāizmēģina.
Soli pa solim: pannā cepti plāceņi ar bagātīgu siera pildījumu jeb kaukāziešu hičini
"Kad sagribas kaut ko "maizveidīgu", bet negribas cept maizi, tad talkā nāk Ziemeļkaukāza virtuve. Šoreiz – hičini plāceņi ar bagātīgu siera pildījumu. Nekā sarežģīta, nekā dārga, ātri, ērti, garšīgi. Mums mājās iet "uz urrā"! Pildījumus varat izdomāt paši, bet siers ir hičini populārākais pildījums. Gardi gan!" recepti iesaka mūsu lasītāja Dzintra Kalniņa.
Čahohbili jeb gardā vistiņa tomātos
Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Gruzijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistas gaļas un sezonas dārzeņu sautējumu.
Pikantā plūmju mērce jeb tkemali
Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.
Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci
Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.
Vīnā marinēts šašliks
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!
Ātrie hačapuri
Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.
Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu
Basturma ir vienkārši pagatavojama, ļoti garda vītinātas gaļas delikatese. Piedāvājam Evitas Vīksnas ieteikto recepti, kā pagatavot basturmu no aļņa gaļas, bet šādā veidā vari gatavot arī liellopa gaļu.
Baklažānu rullīši ar kazas sieru
Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.
Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē
Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.
Foto recepte: dolmas jeb vīnogu lapu tīstokļi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Vīnogu lapu tīstoklīši ar sulīgu maltās gaļas pildījumu jeb dolmas garšos vienlīdz labi gan tikko izzvejotas no katla, gan nākamajā dienā – izceltas no ledusskapja, turklāt gatavošanas procesā no virtuves vējojošie aromāti piepildīs māju ar tik vasarīgu smaržu, ka jasmīns un ceriņi var atpūsties!
Gruzīnu lobio
Gruzīnu lobio - pupiņas ar valriekstiem un koriandru.
Azerbaidžānas mikroskopisko pelmeņu zupa 'djušbara'
Visa zupas sāls slēpjas pelmeņu izmērā - tiem jābūt tik maziem kā pērles. Kad to vāra, visas ģimenes sievietes sanāk kopā, lai lipinātu pelmeņus, vīriešiem pacietības neesot. Jo vairāk pelmenīšu ēdājs var iesmelt karotē, jo prasmīgāka saimniece. Man izdevās izzvejot desmit!
Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē
Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.
Sarkano pupiņu pastēte ar valriekstiem
Viesojoties Azerbaidžānā, kādā Baku restorānā baudīju krēmīgu sarkano pupiņu pastēti. To var zieķēt lavašā, uz maizes vai vienkārši piekost pie grilētiem dārzeņiem.
Recepte ar stāstu: 'Ralfīša mērce' jeb pikanta tomātu adžika ziemai bez karsēšanas
Kad pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū Kaukāzā tika filmētas Herca Franka režisētās lentes "235 000 000" (viena no vērienīgākajām filmām Latvijas dokumentālā kino vēsturē) epizodes, filmēšanas grupa, baudot maltīti kādā vietējā krodziņā, bija sajūsmā ne tik daudz par šašliku, kura gatavošanā kaukāzieši ir nepārspēti meistari, bet par izcili gardo mērci, kas tika pasniegta ar grilētās gaļas gabaliņiem.
Ātrie čebureki no lavaša
"Ātro lavaša čebureku garša praktiski neatšķiras no īstiem čeburekiem, ārpusē lavašs kraukšķīgs, un pildījums sulīgs. Ļoti labs risinājums, ja gribas mieloties ar čeburekiem, bet negribas ķēpāties ar garu procesu. Lavašu pirku tādu, kāds nu bija – no apaļā sanāktu trīstūrīši, bet tā jau gaumes lieta," skaidro receptes autors, mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Harčo gruzīnu gaumē
Riktīgi gards harčo gruzīnu gaumē.
Hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu
Cepeškrāsnī cepts sātīgs hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu.
Lasis baltā 'kažociņā' - sātīgi kārtainie salāti
Ierasto siļķi "kažokā" pamēģini aizstāt ar mazsālīta laša kārtojumu - viesi būs sajūsmā! Šādu variāciju baudīju zivju restorānā "Nar&Sharab", viesojoties Azerbaidžānā un gara acīm redzu, ka šie salāti var uzsākt uzvaras gājienu arī Latvijas virtuvē.
Biešu un siera salāti 'Mīļākā' ar granātābola sēklām
Pēc skata tie atgādina klasisko siļķi kažokā, bet no zivs tur nav ne miņas. Tā vietā šis kārtojums pārsteidz ar svaiga burkāna skaidiņām un spirgtām granātābola sēklām. Kāpēc šos salātus sauc "Mīļākā", skaidrojuma nav - varbūt tie veltīti sievietēm "ar rozīnīti" vai tāpēc, ka tie ir vienkārši, bet koši un ļoti garšīgi?
Harčo ar jēra gaļu un kinzu
Harčo ar jēra gaļu un kinzu lej apaļās bļodiņās, klāt pasniedzot karstu lavašu (gruzīnu, ne to plakano pankūku!) un atsevišķi pušķīti kinzas.
Armēņu kololiks jeb liellopa zupa ar pildītām gaļas frikadelēm
Dzidra un bezgala aromātiska liellopa gaļas zupa armēņu gaumē jeb kololiks. Šīs zupiņas īpašais "trumpis" ir sulīgas maltās gaļas frikadeles, kas pildītas ar vārītiem rīsiem un kapātiem zaļumiem.
Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'
Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.
Čebureki no mīklas ar ūdeni
Čebureki, kas pagatavoti no mīklas ar ūdeni. Rezultāts būs tik gards, ka viesi saimnieci slavēs.
Manti - tomātos sautēti jēra gaļas pelmeņi ar čili eļļu un jogurta mērci
Manti - tā armēņi dēvē lielus pelmeņus. Sautēti tomātu mērcē un pasniegti ar aromātisku jogurta mērci tie ir apetīti rosinoši un bezgala gardi.
Pupas ar dārzeņiem un šampinjoniem Kaukāza gaumē
Pupiņas ar dārzeņiem un šampinjoniem ir lieliska piedeva kādam gaļas ēdienam vai to var pasniegt kā pamatēdienu. Pikantā adžika patīkami atdzīvinās kopējo garšas buķeti. Vari izmantot jebkādus zaļumus, bet kinza būs vispiemērotākā. Ja pupas būs mirkušas visu iepriekšējo nakti, tad ēdienu varēs pagatavot samērā ātri. Vari izmantot arī gatavos pupu konservus, tad pupas iejauc dārzeņos pašās beigās.
Jēra ļuļa - kebabs
Grilēts ļuļa kebabs no jēra gaļas - labākajās Kaukāza tradīcijās.
Burkāni ar papriku un zaļumiem armēņu gaumē bez pasterizēšanas
Šie pikantie, garšām bagātie armēņu salāti garšos pat tiem, kas ar burkāniem ir uz "jūs".