Liellopu gaļa ir viena no retajām gaļām, kuru termiski var apstrādāt ļoti īsu brīdi. Visas baktērijas, kas atrodas uz gaļas virsmas, apcepšanas brīdī aiziet bojā, lai arī gaļa vidū joprojām ir sārta un tikai daļēji caurkarsusi. Maltā gaļa ir izņēmums, jo maļot gaļa sasilst un piesārņojas ar sīkbūtnēm, kam šī ir ideāla vide, kur savairoties. Tādēļ tā termiski ir jāapstrādā pilnībā. Izvēlies gaļu, kas ir sārta, ar pēc iespējas mazāk taukiem, vislabāk samal gaļu īsi pirms lietošanas mājās.
Pērkot gatavu malto gaļu, kvalitatīvāku gaļu var iegādāties tirgū vai veikalā, kur pārdevējs gaļas gabaliņus samaļ mūsu acu priekšā. Šādi būs iespējams izvairīties no maltām cīpslām un citiem nekvalitatīviem produktiem.
Maltajai gaļai ir īss realizācijas termiņš. Tādēļ, atnākot mājās, to ieteicams pagatavot divu līdz četru stundu laikā. Pēc tam apcepto gaļu var sasaldēt, ja nevēlas to uzreiz ēst. Nav ieteicams gaļu samalt un ilgstoši uzglabāt sasaldētu vai sasaldēt pirktu malto gaļu. Ja vēlas gatavot jēlo liellopa tartaru, tad ļoti svaiga gaļa jāmaļ īsi pirms pasniegšanas.
Liellopa maltās gaļas mērce ar šampinjoniem
Sagatavojot maltās gaļas mērci, to vari izmantot dažādiem ēdieniem - gan pasniedzot mērci ar kartupeļim vai kartupeļu biezeni, vai kā klasisku Boloņas mērci ar pastu (makaroniem), vai izmantot pīrāga pildījumam mīklas groziņā. To vari arī sasaldēt un izmantot citā reizē.
Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā
Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Sulīgs liellopa gaļas burgers ar ceptiem sīpolu gredzeniem mājas gaumē
Sulīga liellopa gaļas kotlete, kraukšķīga salātlapa un marinēti gurķīši, grauzdēta maizīte un pikantas sinepes - izcila kombinācija! Bruņojies ar mājās gatavotiem burgeriem, kraukšķīgiem kartupeļu frī un ceptiem sīpolu gredzeniem, sagādā piemērotu dzērienu un izbaudi vakaru, piemēram, šo piektdien skatoties, kā brašie Rīgas "Dinamo" hokejisti cīnās ar Zagrebas "Medveščak" ledus bruņiniekiem.
Liellopu gaļas čili
Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Pasta ar Boloņas mērci
Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.
Grilētas kotletes
Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.
Gardās gaļas bumbiņas zviedru gaumē - ātri un sātīgi
Gaļas bumbas ir viens no zviedru virtuvē biežāk sastopamajiem ēdieniem. Pagatavo tās pusdienās un baudi ar dažādām piedevām, kā arī dārzeņiem, pārkaisot ar zaļumiem vai sieru!
Cūkgaļas burgers ar bietēm un saldā kartupeļa daiviņām
Kurš gan spēj atteikties no burgera? Ja burgers tiek gatavots mājās, tas noteikti ir veselīgāks par ātro ēstuvju piedāvājumiem, turklāt tad var eksperimentēt ar dažādām sastāvdaļām. Šajā gadījumā frī kartupeļi tiek gatavoti no saldā kartupeļa, savukārt burgeram ir pievienotas bietes, kas šo ēdienu padara ne tikai neparastāku, bet arī vērtīgāku.