Paša gatavotā rīvmaize garšos daudz labāk, nekā tā, kas nopērkama veikalos. Galvenais, kas jāatceras – jāizmanto maize, kas nav sasmakusi. Rīvmaizes gatavošanai var izmantot gan rupjmaizi, gan saldskābmaizi, gan baltmaizi. No cietas maizes sanāks sausa rīvmaize, kas noderēs rupjmaizes kārtojumam, gaļas panēšanai vai sacepumu virskārtām.
No svaigas baltmaizes var pagatavot lielisku un mīkstu rīvmaizi, kas atgādinās sniegpārslas, ar kuru gatavot dažādas uzkodas, piemēram, sieru rīvmaizē, cukīni rīvmaizē vai vistas gabaliņus panējumā. Svaigo rīvmaizi izmanto arī maltās gaļas ēdieniem, piemēram, pievienojot to kotletēm – tad tās arī labāk saturēsies kopā.
Ja rīvmaizes gatavošanai izmanto maizi, kas vēl nav pilnībā sacietējusi, to var sasmalcināt, izmantojot maizes nazi. Viss kas jādara – jānogriež maizes šķēlītēm garoziņas un sīki jāsasmalcina. Jāievēro, lai maize būtu sausa, citādi drumslas nesanāks birstošas un tās var salipt kopā.
Lai maizi padarītu sausāku, tās šķēlītes un gabaliņus saliek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Tās ātrāk izžūs un sacietēs, ja tiks izklātas vienā kārtā. Maizi liek cepties cepeškrāsnī 150 grādos aptuveni 10 līdz 15 minūtes. Kad pagājusi puse no cepšanas laika, maizi apgriež otrādi, lai tā vienmērīgi izkaltu. Pēc tam ņem laukā no krāsns un ļauj tai atdzist.
Smalkas rīvmaizes pagatavošanai izmanto virtuves blenderi – sausos maizes gabaliņus salauž un samet blendērī, ļaujot tam sasmalcināt to. Var izmantot arī virtuves kombainu un kafijas dzirnaciņas. Jo ilgāku laiku maizi smalcināsi, jo smalkāka tā sanāks. Tāpēc, ja rīvmaize nepieciešama rupja, to smalcina īsu brīdi, rūpīgi vērojot līdzi, lai rīvmaize nekļūtu pārāk smalka.
No sakaltušās maizes vari gatavot tik daudz rīvmaizes, cik sanāk, un neuztraukties, ja neizlietosi visu uzreiz. No četrām maizes šķēlēm var pagatavot aptuveni tasīti rīvmaizes. Pāri palikušo rīvmaizi uzglabā plastmasas traukā vai maisiņā, tumšā un sausā vietā.
Mannas - ābolu sacepums
Mannas - ābolu sacepums, ko vari baudīt ar bezpiedevu jogurtu vai skābu krējumu, bet īpaši gards tas būs, ja pasniedzot pārliesi ar ābolu sīrupu vai vaniļas mērci.
Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci
Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.
Kabači kraukšķīgā siera un rīvmaizes 'kažociņā'
Laiks, kad no laukiem bez kāda kabača nevar aizbraukt pat šo dārza velšu sevišķi nemīļotāji, ir pienācis. Taču kā brango ražu apēst un pagatavot ko tādu, kas nav jau apnicis? Lūk, jauna variācija ierastajām garšām – kabaču gabaliņi kraukšķīgā siera un rīvmaizes "kažociņā".
Rīvmaizē panētas mencas bumbiņas
Mencu bumbiņas garšos īpaši labi, ja pasniegsi ar tomātu vai mārrutku mērci.
Sulīgās tītara gaļas kotletes rīvmaizē
Ja esi starp tiem, kam garšo sulīgas kotletes kraukšķīgā garoziņā, šī recepte pilnībā apmierinās tavas garšu kārpiņas.
Kraukšķīgas kartupeļu un siera bumbiņas
Kartupeļu bumbiņas ar sieru ir lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušo kartupeļu biezputru. Zeltaini kraukšķīgās bumbiņas ļoti garšos bērniem, it īpaši, ja pasniegsi tās ar atsvadzinošo Tzatziki mērcīti un dārzeņiem.
Fritētas rīsu un dārzeņu bumbiņas jeb arančini
Interesanta recepte gavēņa laikam. Kā zināms, gavēnis ir fizisks un garīgs attīrīšanās rituāls, kas var kalpot par pamatu dzīvesveida maiņai, vairāk piedomājot par ķermeņa labsajūtu.
Baklažāni rīvmaizē
Baklažāni rīvmaizē gardi kā piedeva pie sautētas gaļas, kotletēm vai liellopa gaļas.
Panēts siers ar salātiem
"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.
Panēts kamambērs
"Kamambērs? Kas tas par zvēru? Tas ir kaut kāds siers, kas tīri neko garšo arī nepanēts. Maigs siers iekš baltas pelējuma ādiņas. Vai smird? Nē, kā visi - dor blue, un tjipa tavo sieri, pat maigāk," savā recepšu blogā raksta Trakā Ragana. Turpinājumā - viņas recepte, saglabājot oriģinālo rakstības stilu.
Tunča frikadelītes
Tunča frikadelītes labi garšos ar makaroniem vai grauzdētu maizi un svaigiem salātiem.
Pašgatavoti vistas nageti
Kurš gan nezina vistas nagetus, kas, iespējams, ir viena no bērnu iecienītākajām izvēlēm ātrās apkalpošanas restorānos uzreiz pēc kartupeļiem frī? Šo našķi var pagatavot arī mājās, turklāt daudz kvalitatīvāk un, kas nav mazsvarīgi, par izdevīgāku cenu!