Ļoti bieži, pirms gaļa tiek sutināta vai vārīta, tā tiek apbrūnināta, līdz ieguvusi skaistu, karamelizētu garoziņu. Tikai pēc tam gaļai tiek pievienots šķidrums un uz lēnas uguns pabeigta līdz gatavībai, vai arī liellopa gaļas steiks tiek pasniegts galdā uzreiz. Kādēļ gaļa tiek apbrūnināta? Varbūt gaļu var sutināt, to pirms tam neapbrūninot? Viena no teorijām apbrūnināšanu skaidro ar faktu, ka karamelizētās garoziņas izveidošana saglabā gaļas sulīgumu. Vai tā ir taisnība? Un ko par to saka šefpavāri? Atbildes sniedz www.thekitchn.com speciālisti, kā arī restorāna "Kaļķu vārti" šefpavārs Raimonds Zommers.
Kas notiek ar gaļu tajā brīdī, kad to apbrūnina?
Uzliekot gaļu uz karstas, ietaukotas pannas, tai samērā strauji izveidojas skaista, brūna garoziņa. Mitrums no gaļas virsmas uz karstās pannas iztvaiko un ķīmiskas reakcijas rezultātā gaļa karamelizējas, izdaloties jaukai smaržai un veidojoties gardai garšas buķetei.