Visās receptēs riekstu daudzums nav liels, jo, lai gan tie ir garšīgi, rieksti ir arī viens no treknākajiem produktiem, tāpēc tos nav nepieciešams ēst lielos daudzumos. Vistreknākie ir Brazīlijas, Indijas un makadamijas rieksti, vidējā kaloriju zonā iekļauj valriekstus, pekanriekstus un pistācijas, bet vismazāk tauki ir lazdu riekstos un mandelēs. Par to, kuri ir "labie", bet kuri "sliktie" rieksti vari lasīt šeit.
Riekstiem piemīt tādas veselībai svarīgas īpašības, kā smadzeņu darbības uzlabošana, tie palīdz regulēt svaru, ja tos kā uzkodas izvēlas ar cukuru bagāto saldumu vietā. Tie palīdz regulēt arī holesterīna līmeni, kā arī riekstos esošā linolēnskābe palīdz cīņā pret stresu, kā vēsta HealthCentral.com. Tāpēc riekstu iekļaušana ikdienas ēdienkartē ir viens liels ieguvums!
'Wok' pannā pagatavota vista ar Indijas riekstiem un olu nūdelēm
Bagātīga garšu buķete veikli gatavojamā ēdienā – vista kusīs mutē, bet rieksti maltītei piešķirs patīkamu kraukšķīgumu. Šī noteikti kļūs par vienu no tavām mīļākajām receptēm, kas ir Āzijas virtuves iespaidota.
Pekanriekstu un šokolādes tarte
Garda kārtainās mīklas tarte ar šokolādes un pekanriekstu pildījumu. Pievieno gatavajam desertam kādu bumbiņu vaniļas saldējuma un būsi septītajās debesīs!
Interesantā dārzeņu un riekstu pildījuma mīklas rulete
Fantastiski garda dārzeņu rulete, kurai kraukšķīgumu piešķirs ne tikai pati mīkla un sezama sēkliņas, kas uzkaisītas pa virsu, bet arī neliels, paslēpts gardums - sasmalcināti rieksti starp mīklas kārtām. Šis būs interesants veids, kā papildināt ne tikai pusdienu ieradumus ar ko vizuāli vienkāršāku, bet arī gardums, kuru paņemt līdzi un ēst visas dienas garumā.
Karamelizēti āboli ar riekstu pildījumu
Saldākam vakaram pagatavo gardus brūnajā cukurā un sviestā karamelizētus ābolus, kuri pildīti ar valriekstiem. Viss, kas jāizdara – veselos ābolos jāizgrebj viducis, jāsapilda ar sastāvdaļām un jāizcep. Baudi kopā ar tasi smaržīgas tējas.
Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem
Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.
Riekstu maisījuma pralinē
Gardums, kas izkusīs mutē! Pralinē našķus vari ēst gluži kā cepumus, vai dekorēt ar tiem kūkas vai tartes.
Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju
Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.
Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem
Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.
Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām
Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!
Pavasara cigoriņu salāti ar apelsīnu un ciedru riekstu mērci
Gaidot 8.martu, restorāna "Lielupe" šefpavārs Ainārs Pizāns sarūpējis īpašu pavasara sveicienu visām sievietēm – viegli pagatavojamu salātu recepti ar lielisku garšu.