Kā garšo tavs jūnijs? Mūsējais - pēc skābenēm un rabarberiem, ko steidzam ēst vai saglabāt ziemai līdz Jāņiem, jo vēlāk tos vairs nevarot ēst. Vēl mūsu jūnijs garšo pēc pirmajām zemenēm un kraukšķīgiem redīsiem, ko ēdam tāpat no dobes, ar sauju notraušot pielipušo zemi. Šis laiks pilnīgi noteikti smaržo un garšo pēc ceriņiem, peonijām un pīpenēm, svaigi plauta mauriņa, ņiprām dillēm un aromātiska bazilika, aukstās zupas un ķimeņu siera, kā arī, protams, pēc jāņugunīm, alus un prieka par garām un saulainām dienām!
Diemžēl vasara pie mums ir īsa, tādēļ ar iešūpošanos siltajai sezonai nevajag kavēties, jāsteidz tvert viss, ko sezona sniedz. Pirmkārt jau garšas baudas - par diētām aizmirstiet, zaļajā sezonā kalorijas skaitīt nav prāta darbs!
"Nevaru vien sagaidīt, kad varēšu pati baudīt neskaitāmas lapu salātu variācijas – piemājas dārzā atliek vien saplūkt kādu saujiņu zaļumu, piegriezt redīsus un zemenes, un tad – pārliet visam pāri balzamiko krēmu vai pesto. Pie reizes noteikti jāiekurina arī grils, un jāpagatavo kāda Gaujā noķerta zivs vai perfekts steiks," par savu jūnija garšu stāsta "Tasty.lv" redaktore Ketija.
Bet, kamēr vēl zivs Gaujā nav noķerta un māsa nav izcepusi "Pavlovu", iesakām iešūpoties vasarai ar kādu no šīm 30 "Tasty.lv" jūnija idejām, ko izvēlējusies mūsu komanda - Ketija, Inga un Egita. Izbaudiet jūniju no sirds!
Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu
Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī
Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.
Rabarberu un apelsīnu rulete
Šī ir īsti pavasarīga biskvīta rulete ar rabarberu un krēmsiera pildījumu. Saldumu mīlētāji noteikti novērtēs šī garduma pagatavošanā ieguldīto laiku un darbu!
Cepts lasis ar pētersīļu pesto
Šodien vakariņām, rīt - uzkodām! Plānojot ēdienreizes, pagatavo vienai maltītei nedaudz vairāk ēdiena, atlikumu izmanto citā receptē. Piemēram, sekojot šai receptei, pagatavosi sātīgas vakariņas četrām personām, bet, ja nevarēsiet pievārēt visu, atlikušo lasi var sacept kārtainās mīklas pīrādziņos!
Mutē kūstošas meringu bučas ar svaigā siera un rabarberu pildījumu
Fantastiski gardi meringu cepumi, kas pildīti ar saputotu svaigo sieru, kurā iemaisīti pavasara gardākie vēstneši – rabarberi. No nepieciešamajām sastāvdaļām sanāks aptuveni 30 gardās bučas. Brīdinām, šie saldumi būs tik gardi, ka gribēsies vēl un vēl!
Ātrais - klasiskais šašliks
Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!
Kūka 'Pavlova' ar putukrējumu un ogām
Balerīnas Pavlovas kūka mazām un lielām balerīnām. Uz šo kūku aci jau biju uzlikusi sen, bet kaut kā vienmēr likās, ka tās pagatavošana ir grūts un piņķerīgs pasākums un tādēļ es to reizi no reizes atliku un atliku. Taču pienāca diena, kad sapratu, nē... nu tak vajag pamēģināt!
Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru
Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.
Aromātiskais steiks kafijas marinādē Kubas stilā
Steika gaļu marinē sausajā kafijas marinādē apmēram 1,5 - 2 stundas, tad cep pannā no abām pusēm brūnu, ik pa brīdim grozot. Gaļu cep apmēram 6 - 10 minūtes, atkarībā no tā, cik bieza vai plāna tā ir.
Zemeņu tiramisu kūka bez cepšanas
"Padalos ar savu mīļāko un ēdāju slavētāko deserta recepti - zemeņu tiramisu kūku! Tā nav ne jācep, ne jāvāra, ne jāizmanto kādas virtuves iekārtas, tikai nazis un bļoda!" Tasty.lv raksta receptes autore Annija Erdmane.
Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci
No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.
Grilētas vistas krūtiņas ar ceptiem kartupeļiem
Viegli pagatavojamas un ļoti gardas vistas krūtiņas, kuras cept ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila.
Ūdenskrešu un foreles salāti ar krējuma-tomātu mērci
Gardi salāti, kas tā vien izdveš pavasarīgumu, un ir piemēroti baudīšanai vasaras gaidās. Iekļaujot foreli vai citas zivis savā ēdienkartē vismaz reizi nedēļā, parūpēsies, lai pastāvīgi tiktu uzņemta 'Omega 3', kas stiprina sirdsdarbību.
Zemeņu uzputenis
Šis deserts ir pavisam viegls un gaisīgs - vari izmantot svaigas vai saldētas zemenes, lai zemeņu aromātu ienestu arī ziemas mēnešos.
Plānās pankūkas
Cepot plānās pankūkas, pats svarīgākais ir pareizas konsistences mīkla un ļoti karsta panna. Kas gan var būt labāks par plānajām pankūkām, ko ēd nesteidzīgās svētdienas brokastīs, pārziežot ar pēc vasaras smaržojošu zemeņu ievārījumu!
Jāņu mātes vasaras tomātu zupa - gaspačo
Netradicionāla, garšīga un veselīga recepte Līgo svētku galdam, kas piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts. Receptes autore - uztura speciāliste Liene Sondore.
Šašliks kefīra un majonēzes marinādē
Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.
Vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm
Lai pagatavotu vējakūkas ar vārīto krēmu un zemenēm, vajadzīgas zināmas virtuves iemaņas - gan plaucētās mīklas, gan vārītā krēma pagatavošanai ir savi knifiņi, tomēr tas ir to vērts, īpaši, ja vēlies kādu īpaši iepriecināt vai pārsteigt. Reti kurš spēs atteikties no tāda grēcīga kāruma!
Jāņu siers ar ķimenēm
Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.
Grilētu dārzeņu iesmiņi
Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.
Līgo pīrāgs ar rabarberiem un zemenēm somu gaumē
Rabarberu maize ir iecienīts Līgo svētku ēdiens ne tikai Latvijā - arī somiem ir savs garšīgais rabarberu pīrāgs. Izmēģini!
Mājās gatavota ingvera limonāde
Atspirdzinoša, turklāt ļoti veselīga ingvera limonādes recepte.
Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem
Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt silto salātu recepti ar bulguru un dārzeņiem, kas būs piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts.
Ķiploku un siera pīrādziņi slovāku gaumē
Speķa pīrādziņi latvieša vēderam ir pierasta lieta, bet kā būtu ar ķiplokiem, ko iecienījuši slovāki?
Garšaugos marinēts Jāņu siers
Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.
Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu
Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.
Vistas krūtiņa sinepēs un medū
Tie, kuri jau ilgāku laiku seko līdzi manam kulinārajam blogam, zina, ka virtuvē esmu ļoti radoša. Lazanjas zupa, makaronu un siera zupa, salātu pica, bekons šokolādē... Bet ir tādas reizes, kad es vēlos gatavot kaut ko pavisam vienkāršu. Kaut ko tādu, kas neprasa braucienu uz lielveikalu, jo visi nepieciešamie produkti jau ir mājās. Kaut ko tādu kā šī vistas krūtiņa medū un sinepēs.
Grilēts jūras asaris ar grieķu mērci
Brīnišķīgs veids, kā pagatavot svaigu jūras asari. Mērce ēdienam piedos īpašu dienvidniecisku raksturu.
Nepieklājīgi gardā medus kūka ar zemenēm
Šī ir īsta brīvdienu kūka, kas piestāv dienām, kad atļaujamies ko vairāk un lutinām savus draugus vai tuviniekus. Pirmās sezonas zemenes kombinācijā ar medus kūku uzreiz atmiņā uzjundī bērnību, tāpēc kūka noteikti būs īsts kārums arī mazajiem ēdājiem. Zemenes noteikti var aizstāt arī ar citām ogām - lai arī kādu interpretāciju katrs atļautos izveidot, kūka ir ļoti garda, turklāt to iemīlēs un ilgi atcerēsies pat tie, kas uz kūkām ir uz "jūs".