Vasara un saulgriežu laiks ir aktīvākā grilēšanas sezona, un viens no iecienītākajiem grila produktiem ir dažādi pagatavota gaļa, galvenokārt, iecienītā cūciņa vai vistas gaļa. Lai vistas gaļa grilēšanas procesā saglabātu vērtīgās uzturvielas un tajā neveidotos organismam nevēlams vielas, kas var rasties augstās temperatūras un dūmu ietekmē, grilēšanai visieteicamākā ir marinēta vistas gaļa. Marinādi var gatavot pats vai izvēlēties jau gatavus produktus, iesaka šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants.
Nereti pārdomas sagādā, kādas piedevas pasniegt kopā ar grilēto gaļu. Tādēļ šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants, kā arī portāls "Tasty.lv" piedāvā vairākas gardas salātu un piedevu receptes, kas ir tikpat vienkārši pagatavojamas kā ierastie dārzeņu salāti, bet vienlaikus ļaus radoši atsvaidzināt grila maltīti un pārsteigt ģimeni un draugus. Lai labi garšo!
Svaigsiera salāti ar dārzeņiem un grilētiem vistas stilbiņiem piknikam
Svaiga ideja tavam vasaras piknikam vai vakariņām dārzā - grilēti vistas stilbiņi, kas pasniegti ar plāni grieztu dārzeņu un svaigsiera salātiem. Restorāna cienīga maltīte, ko iesaka šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants.
Jauno kartupeļu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām
Spinātu un lēcu salāti ar cukurzirņiem un graudu sinepju mērci
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.
Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem
Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!
Avokado, olu un kukurūzas salāti
Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!
Kārtainie kabaču salāti ar tomātiem un baziliku
Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Grilēti jaunie kāposti
Interesants veids, kā pagatavot jaunos kāpostus - apcept tos uz grila. Ēd tāpat vai kā piedevu grilētai gaļai un zivīm! Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves foruma arhīviem.
Ātrie grieķu salāti Vidusjūras gaumē
Lieliski piemēroti maltītei, kad gribas ko svaigu un gardu, tomēr laika un iedvesmas varoņdarbiem virtuvē trūkst.
Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem
Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.
Fiksākā mazsālīto gurķu recepte - polietilēna maisiņā
Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt pie mazsālītiem gurķīšiem, ir to gatavošana visparastākajā polietilēna maisiņā! Šī turklāt ir ļoti elementāra recepte, kas neprasa buršanos ar sāls un cukura proporcijām vai etiķa daudzuma noteikšanu.