ievārījums vasara
Foto: Shutterstock
Jūlijā ogu grozs kļūst arvien krāsaināks, nobriest plūmes un bumbieri, gurķīšu bļodas pildās ar kaudzi un tomātu sarkanie vaigi liecina, ka vasara ir pilnbriedā. Pienācis laiks burciņās ieslēpt kaut nedaudz no katra vasaras garduma.

Nevāri lielus katlus, bet ļaujies dažādiem eksperimentiem un jaunām receptēm. Ziemā daudz jaukāk, ja plauktā rindojas visdažādākās burciņas. Tad katru ar nepacietību var vērt vaļā un atcerēties vasarīgās, saulainās dienas, aiz loga virpuļojot sniegpārslām.

Zemeņu ievārījums bez cukura

Foto: Shutterstock

Ja rūpējamies par savu veselību un nevēlamies uzturā izmantot rafinētu cukuru, desertu un citu saldumu gatavošanā ir jāmeklē alternatīvas. Medus vienmēr bijis cukura veselīga alternatīva. Izrādās, medu var izmantot arī ievārījuma gatavošanā. Līdzīgi kā šo zemeņu ievārījumu, var gatavot arī melleņu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Aveņu sīrups

Foto: Shutterstock

Aveņu sīrups - ārstniecības līdzeklis un kārotākais našķis ziemā.

Lasīt vairāk

Melleņu - aveņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Melleņu - aveņu ievārījums ar kanēli pagatavojams 30 minūtēs.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.

Lasīt vairāk

Melleņu biezenis ar cukuru

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā mellenes sagatavot ziemai ar minimālu cukura daudzumu.

Lasīt vairāk

Aprikožu čili mērce

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Persiku un lavandas ievārījums

Persiku sezona ir sākusies! Pagatavo šo neparasto, bet ļoti gardo ievārījumu un tavi ziemas svētdienu pankūku rīti iegūs pavisam citu, eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Upeņu un persiku ievārījums ar melno balzamu

Foto: Privātais arhīvs

"Mana iecienītākā recepte šajā sezonā, kad ogu krūmos vēl ir pieejamas upenes, ir ekselents upeņu ievārījums ar melno Rīgas balzamu," portālam Tasty.lv raksta receptes autore Iveta Korsīte.

Lasīt vairāk

Jāņogu kečups

Foto: Shutterstock

Jāņogu kečups būs garda piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Pipargurķīši ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša pipargurķīšu recepte ziemai.

Lasīt vairāk

Sālīti gurķi pēc 1909. gada receptes

Foto: Shutterstock

Piedāvājam gurķu sālīšanas recepti pēc 1909. gada Krievijā izdotas recepšu grāmatas. Dotais gurķu daudzums būs piemērots 3 litru burkai.

Lasīt vairāk

Skābēti gurķi ar jāņogām

Foto: Delfi Foto

Ziemas krājumiem var sagatavot vasarīgus skābētos gurķus ar jāņogām. Tie lieliski saderēsies ar gaļas ēdieniem. Dotie produkti piemēroti 1,5 l apjomam.

Lasīt vairāk

Tomātu čatnijs ar ogām

Foto: Shutterstock

Vasara ir laiks, kad nevēlamies tērēt daudz laika ēst gatavošanai. Ļoti bieži dodamies izbraukumos pie dabas un ēdienu gatavojam uz vietas. "Kā lielisku papildinājumu dažādām uzkodām iesaku čatniju. Upeņu čatnijs ļoti labi sader, piemēram, ar siera platēm," iesaka AS Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot gardu čatnija recepti.

Lasīt vairāk

Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'

Foto: Shutterstock

Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.

Lasīt vairāk

Eļļā saldēti zaļumi

Foto: Shutterstock

Šādi var sagatavot jebkurus zaļumus: dilles, pētersīļus, baziliku, salviju, rozmarīnu, timiānu, raudeni u.c. Iesaldējot zaļumus eļļā vai kausētā sviestā, tiek "nošauti divi zaķi": ziemai saudzīgā un veselīgā veidā tiek saglabāti aromātiski garšaugi; katrs aromatizētais eļļas kubiņš ir uzreiz gatavs lietošanai uz pannas vai pievienošanai sautējumiem, vai citiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Piparmētru ievārījums pret saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Piparmētru ievārījums ar citronu ne tikai atsvaidzinās tavu tējas rituālu, bet arī paaugstinās imunitāti un uzlabos veselību. Kamēr vēl zaļās, smaržīgās lapiņas nav nokodusi salna, pamēģini to pagatavot arī tu!

Lasīt vairāk

Pašu gatavota universālā dārzeņu piedeva zupām un sautējumiem

Foto: Shutterstock

Aizstāj rūpnieciski ražoto dārzeņu buljona kubiņu ar šo veselīgo vitamīnu "bumbu" - universālu piedevu zupām, mērcēm un sautējumiem!

Lasīt vairāk

Maigie tomātu salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami maigie tomātu salāti ziemas krājumiem būs laba piedeva gan gaļas, gan makaronu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Ātrā vīriešu zapte

Foto: Shutterstock

Ātrā vīriešu zapte – pikantai piedevai ziemā. Pievieno pusdienu vai vakariņu šķīvim ar gaļu, rīsiem, kartupeļiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā ar ķiplokiem un dillēm

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem – tomāti želejā bariņā ar ķiplokiem un zaļumiem.

Lasīt vairāk

Marinētas gailenes

Foto: Shutterstock

Kā saglabāt gailenes ziemai? Tās var apcept un sasaldēt, sasaldēt svaigas vai arī, kā šajā receptē, - marinēt!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!