Pirmie Zvejnieksvētki tika nosvinēti 1936. gadā, Mazirbē. Tos svinēja vasarā, bula laikā, kad "reņģe nenāk krastā". Svētkos tika noorganizētas arī pirmās airēšanas un zēģelēšanas sacensības. Ar gadiem šie svētki ir kļuvuši arvien populārāki un tos svin daudzās un dažādās vietās jūras piekrastē, Rīgas Mangaļsalu ieskaitot.
Ja tev nav iespēju aizbraukt uz kādu no svinību vietām, tu vari mājās noorganizēt savus Zvejnieksvētkus, mielasta godā ceļot zivis. Svētku karaliene izsenis bijusi reņģe, svētku svinēšanas vaininiece, kas vīriem krastā rosināja nebēdnīgu prātu uz kādu alus kausu un lielu vīru spēka rotaļām.
Reņģītes ar olīvu salsu Vidusjūras noskaņās
Vienkārša reņģīšu uzkoda Vidusjūras gaumē ar zaļajām olīvām, smalki sakapātu sarkano sīpolu un ķiploku. Lieliski saderēsies ar citām Vidusjūras stila uzkodām.
Mājās gatavotas šprotes
Mājās gatavotas šprotes - lētāk un veselīgāk.
Reņģes sīpolu marinādē
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.
Siļķu rolmopši biešu marinādē ar putotu biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem
Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to nedaudz neparastā izpildījumā. Biezpiens ar putukrējumu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Garšo ne mazāk lieliski un piešķir maltītei nedaudz jautrības.
Brokastu maizīte ar čia sēklām, krēmsieru un ceptām reņģēm
Latvijas veikalu plauktos nesen parādījusies jauna maize - graudu maize ar čia sēklām, kuras cepšanā netiek izmantotas e-vielas, cukurs un taukvielas. Izmēģini šo maizīti brokastīm, piemēram, kā šajā receptē - ar krēmsieru un ceptām reņģēm. Veselīgi, interesanti un gardi!
Marinēta siļķe korejiešu gaumē
Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!
Marinētas reņģes ar sīpoliem un apelsīnu šķēlēm
Reņģes karstā marinādē ar sīpolu gredzeniem un apelsīnu šķēlēm - klasiskas receptes improvizācija.
Laša rullīši ar kaperiem un rukolu
Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.
Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti
Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.
Zaļumos sutināts lasis
Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.
Forele citrona marinādē
Forele citrona marinādē - tusiņš 15 cilvēkiem garantēts.
Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī
Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.
Zandarta fileja ar sviesta-mārrutku mērci un jaunajiem dārzeņiem
Sviests lieliski sader ar mārrutkiem - maigais kopā ar stipro padara zivs garšu pilnīgu un aromātisku. Pasniedz kopā ar sautētiem dārzeņiem pēc savas gaumes, un tavs šķīvis būs krāsu un aromātu pilns. Recepti piedāvā Linda Telgrena, kulinārā bloga "LindasVirtuve.lv" autore.
Cepta āte ar persiku salsu
Vasarīgās pusdienās pasniedz burvīgo āti, kurai gandrīz nav asaku, ar pikanto persiku salsu. Āti marinē apmēram 15 minūtes. Šādi sagatavotu zivi var cept gan pannā lielā eļļas daudzumā (pirms tam zivi noslaukot sausu), gan grilēt uz oglēm.
Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm
Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.
Ar valriekstiem pildīta karpa
Daudzās ģimenēs tradicionālais Ziemassvētku vai Vecgada vakara ēdiens ir cepta karpa. Šim gadam iesakām izmēģināt ar valriekstiem un olām pildītu karpu.
Zivju plācenīši no kartupeļiem un sardīnēm, pasniegti ar zirņu biezeni
Pavisam interesanta un viegli pagatavojama recepte – gardi zivs un kartupeļu plācenīši no sardīnēm, kurus pasniedz kopā ar zaļo zirnīšu biezeni. Vasaras sezonā noteikti izmanto svaigos zaļos zirnīšus, kā arī plācenīšus liec burgera maizītēs, kad dodies piknikā.
Jauktu zivju sacepums ar kartupeļu 'zvīņām'
Grezns un bagātīgs svētku ēdiens, piemērots nelielām viesībām un svinībām. Svaigā laša sajaukums ar auksti kūpināto paltusu (var izmantot arī sviesta zivi) veido īpaši bagātīgu garšas buķeti, kuru papildina gaļīgās tīģergarneles. Zivis un tīģergarneles sutinās maigā diļļu mērcē, bet sacepuma virskārtu veido plāna kartupeļu kārtiņa, kuru kārto zvīņu formā.
Cepts lasis medus un sinepju marinādē
Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.