Vai varat iedomāties, ka ir jau pirmais augusts? Šķiet, vēl nesen domājām par to, ko garšīgu nobaudīt jūlijā, kā mēnesis jau ir riņķī un jādomā par to, kā tvert visu, ko mums sniegs augusts. Pēc kā garšo mūsu augusts? Tie noteikti būs dārzeņi, kuriem vēl pieķērušās zemes kripatas – no lauka atnesti jaunie kartupeļi, garšīgi kabači, no kuriem pagatavot pankūkas un pildītas laiviņas, tomāti, kuri no gatavības teju sprāgst pušu, tikai, lai tiktu sagatavoti bezgalīgās salātu variācijās.
Augustā jūlija zemenes un ķiršus lēnām nomainām pret krūmmellenēm un avenēm. Bet bez tā augusts ir īstais laiks, kad baudīt krizdoles. Vai ērkšķogas jeb stiķenes, ja tā ir labskanīgāk. Beidzot mēs varam apaut kājas gumijas zābakos, paņemt tik uzticamo draugu – groziņu un asu beku nazi un doties mežā, lai grieztu gardās gailenes, baravikas, apšu bekas, bērzlapes un citas meža veltes. Un kā gan var aizmirst mēneša beigas, kad beidzot āboli būs sārti, bet bumbieri sulīgi un gatavi? Kā garšo tavs augusts?
"Manas augusta garšas ir tomāti, smaržīgi un neticami garšīgi," saka Tasty.lv redaktore Inga. Vēl viņas augusts garšo pēc gurķiem, kabačiem, baklažāniem, zaļajiem zirnīšiem un gardajām cūku pupām. Tam visam līdzās ir burvīgie garšaugi, kuri lieliski papildina teju katru maltīti – baziliks, raudene un kinza. Augustā vajag gatavot pesto, cept sacepumus, vārīt sautējumus un cept dārzeņu tartes.
Māja&Dārzs.lv redaktore Zane augustā iesaka eksperimentēt, lai atklātu jaunus garšas apvāršņus: "Ogas var būt lielisks papildinājums gaļas marinādēm, tāpēc augustā mūsu ģimene iecienījusi marinēt gaļu jāņogās, bet desertā šīs skābenās ogas dominē gaisīgā kūkā, kur pa virsu sulīgam biskvītam ir viegli apcepts olbaltums ar jāņogu un kanēļa sajaukumu."
Tieši tāpēc, gaidot brīdi, kad bumbieri saldumā piebriedīs, bet plūmes kļūs tumšas un sulīgas, iedvesmojies ar kādu no 31 receptēm, kuras esam sarūpējušas no Tasty.lv pavārgrāmatas. Un patiesi, dienā pietiks tieši ar vienu recepti, lai iepriecinātu garšas kārpiņas. Garšīgam augustam būt!
Cūku pupu, fetas siera un bazilika 'tapenāde'
Savs šarms ir ne tikai vārītām cūku pupu pākstīm, bet arī pupiņu ēdieniem. Piemēram, šim garšīgajam maizīšu garnējumam, kuru varam dēvēt par tādu kā tapenādi, kurā satiekas vārītās pupiņas, sāļais fetas siers, olīveļļa un smaržīgais baziliks. Zied uz maizītēm un baudi!
Biešu salāti ar cūku pupām
Cūku pupas un bietes manuprāt ir ļoti laba kombinācija, bet to jau noteikti ikviens zināja - jo biešu salāti ar pupiņām ir klasika. Tik par cūku pupu pielietojumu šādā receptē nez kāpēc daudzi brīnās... Pupas jau paliek pupas. Protams, cūku pupām ir cita garša, un varbūt, ka tās pat labāk sader kopā ar bietēm.
Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.
Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem
Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.
Pannā sautēti skumbrijas un tomātu salāti uz maizītes
Skumbrija un tomāti, kombinācijā ar pievienotu papriku un nedaudz karija, ir fantastiska sviestmaizīšu garnēšanai. Viena no tām receptēm, kuru vari pagatavot, kad vēlies sātīgas, vēlas brokastis, vienkāršas pusdienas, kuras paķert līdzi kārbiņā, vai našķoties ar ko gardu, gaidot pusdienas vai vakariņas.
Čahohbili no vistas
Pusdienu pikantais čahohbili no vistas.
Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti
Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!
Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti
Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.
Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize
Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.
Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti
Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!
Karamelizēti āboli ar riekstu pildījumu
Saldākam vakaram pagatavo gardus brūnajā cukurā un sviestā karamelizētus ābolus, kuri pildīti ar valriekstiem. Viss, kas jāizdara – veselos ābolos jāizgrebj viducis, jāsapilda ar sastāvdaļām un jāizcep. Baudi kopā ar tasi smaržīgas tējas.
Pildīts liellopa gaļas cepetis
Interesanta recepte no portāla Cālis.lv krājumiem - ar sēnēm un siļķi pildīts liellopa gaļas repecis.
Gaileņu risoto
Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.
Svaigās ķiršu siera kūkas
Starp daudzajām siera kūku receptēm šī patīkami izcelsies – pagatavo individuālas siera kūku porcijas, kurām nav nepieciešama cepšana. Tā vietā kūku stingru padarīs pievienotais želatīns, bet vasarīgu garšu piešķirs ķiršu garnējums.
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.
Cepeškrāsnī cepti kabači ar tomātiem un sieru
Kabaču, tomātu un siera sacepums - sātīgi, bet tajā pašā laikā ļoti viegli!
Lazanja ar dārzeņiem
Pusdienām un vakariņām - gardā lazanja ar dārzeņiem.
Puķkāpostu un siera sacepums
Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.
Zemeņu sambuks
Laiks tukšot saldētavu - tur noteikti vēl atrodamas zemenes, kas glabā pagājušās vasaras saulaino garšu! "Aikāgaršo!" šefpavāra Normunda Baranovska recepte.
Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs
Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.
Gaileņu biezzupa
Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.
Vienkāršā melleņu kūka
Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!
Ķiršu saldējums
Nekas nav gardāks vasarā par aukstu, garšīgu saldējumu. Vēl jo vairāk, ja tas ir pašu taisīts, no sarkaniem un sulīgiem ķiršiem, veselīgā grieķu jogurta un nedaudz medus.
Ērkšķogu un banānu ievārījums
Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.
Marokas Marbellas vista
Vista tiek marinēta visu nakti bagātīgā marinādē. Plūmes dod nelielu saldumu, bet olīvas un kaperi piešķir īpašu pikantumu.
Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm
Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.
Kabaču laiviņas ar picas pildījumu
Šai uzkodai var izmantot vai nu kabaci, vai cukīni. Pildījumam izmanto klasiskas picas sastāvdaļas (bez mīklas).
Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru
Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.
Ātri pagatavojamie gurķu un arbūza salāti
Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.
Makaronu salāti ar tunci
Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!
Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu
Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.