cūku pupas, zaļās pupiņas, pākšu pupiņas
Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tagad, kad tirgi un lauki ir pilni ar zaļajām pupiņu pākstīm, ir jāsteidz tās likt lietā. Cūku pupas, protams, var izvārīt un ēst tāpat, bet daudz īpašākas tās maltītē būs, ja tiks pagatavotas salātos, kādā tapenādē, kuru smērēt uz maizītes, vai pusdienu sacepumā kopā ar jaunajiem kartupeļiem. Tādu pašu pielietojumu var atrast garšīgajām sviesta pupiņām un arī citām pākšu pupiņām.

Lai pupiņas ilgāk varētu izmantot pēc noplūkšanas vai nopirkšanas, ja negatavosi tās tūlīt, nelobi laukā no pākstīm. Nemazgātas pupiņu pākstis liek maisiņā - un ledusskapī iekšā! Tās tur var glabāt līdz pat piecām dienām.

Savukārt sasaldētas pupiņas var glabāt ledusskapī pat gadu – vien pirms saldēšanas kārtīgi jānomazgā un jānogriež pākšu galiņi. Pirms saldēšanas pupu pākstis blanšē verdošā ūdenī – apvāra divas trīs minūtes. Pēc tam nosusina, atdzesē un saldē pākstis veselas vai sagrieztas gabaliņos plastmasas trauciņos vai maisiņos.

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Cūku pupu, fetas siera un bazilika 'tapenāde'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Savs šarms ir ne tikai vārītām cūku pupu pākstīm, bet arī pupiņu ēdieniem. Piemēram, šim garšīgajam maizīšu garnējumam, kuru varam dēvēt par tādu kā tapenādi, kurā satiekas vārītās pupiņas, sāļais fetas siers, olīveļļa un smaržīgais baziliks. Zied uz maizītēm un baudi!

Lasīt vairāk

Sautētas zaļās pupiņas ar aromātisku vistu un garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un ļoti garšīga maltīte – cepeškrāsnī sautētas zaļās pupiņas ar timiānu, gatavota kopā ar vistu, kurai ir kraukšķīga, sviesta un estragona mērcē iesmērēta ādiņa. Sasildīs vēsās un lietainās vasaras dienās. Pasniedzot liec šķīvī arī timiāna zariņus, ne tikai skaistumam, bet arī izteiktākam aromātam.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cauraudzīša gabaliņi ar zaļo pupiņu tapenādi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas latviskāks – cūkgaļas cauraudža gabaliņi, ar interesanto tapenādi, kas pagatavota no zaļajām pupiņām, olīvām, ķiplokiem un citām sastāvdaļām. Atstāj cauraudzim ādu, lai cepeškrāsnī sanāktu kraukšķīga garoziņa.

Lasīt vairāk

Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.

Lasīt vairāk

Dārza pupiņu salāti ar artišokiem un safrāna mērci sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam itāliski salāti, pagatavoti no dārza pupiņām, kuras mēs saucam par cūku pupām. Tam visam klāt kas mazliet neparastāks – eļļā konservēti artišoki, bet finālā – garda pašu gatavota safrāna mērce.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar lasi un artišokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šiem salātiem tiek izmantots viegli apcepts, gandrīz jēls lasis, kurš nevainojami papildinās kraukšķīgās pākšu pupiņas. Garšas buķetes akcents ir marinētie artišoki.

Lasīt vairāk

Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nosauksim šo uz maizes smērējamo pupiņu un zirnīšu masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetītlīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!