Kabači noteikti ir vieni no tiem dārzeņiem, kuru sezonu ir vērts gaidīt visu vasaru, un kad tā pienākusi – ķerties pie virtuves eksperimentiem, gatavojot ne tikai kabaču pankūkas dažādās variācijās, bet arī taisot gardus sacepumus vai vīriešu zaptes ziemai. Kamēr laiks mūs lutina, noteikti jāizmanto arī izdevība kabačus uzlikt uz grila vai pagatavot no tiem pildītas laiviņas.
Kabačos, līdzīgi kā gurķos, ir daudz ūdens, tāpēc tie uzturvērtības ziņā ir noderīgi tiem, kuri uztraucas par savas figūras saglabāšanu. Kabaču mazo brāli cukīni pievieno svaigajiem salātiem, ar žuljena mizojamo sagriežot cukīni smalkās nūdelēs. Bet kabaču gabaliņus apvārti nelielā daudzumā olīveļļas, pievieno tiem garšvielas un svaigus garšaugus pēc patikas un cep cepeškrāsnī kopā ar kartupeļiem, burkāniem un citiem dārzeņiem, vai ietin folijas kabatiņā un liec uz grila. Lai garšīgi!
Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm
Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.
Kabaču laiviņas ar picas pildījumu
Šai uzkodai var izmantot vai nu kabaci, vai cukīni. Pildījumam izmanto klasiskas picas sastāvdaļas (bez mīklas).
Aukstā zupa itāļu gaumē
Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.
Sāļā kabaču torte
Sāļās kabaču minitortītes būs interesanta uzkoda svētku galdam vai neparastākas brokastis vai vakariņas ikdienā. Izmēģini! No norādītajiem daudzumiem sanāk divas kabaču tortītes, ņem vērā, ka pagatavošanai nepieciešamas divas bļodiņas.
Grilēti kabači
Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.
Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci
Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.
Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti
Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).
Saldās kabaču pankūkas
Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.
Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu
Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!
Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru
Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.
Kārtainie kabaču salāti ar tomātiem un baziliku
Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.
Kabaču biezzupa ar baziliku
Viegla un garšīga vasaras zupiņa - kabači ar garšaugiem."Citi mēdz zupai pēc blendēšanas pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru, lai būtu sātīgāka, bet man vislabāk garšo tieši šādi, kā receptē!" raksta receptes autore Mafalda.
Kabaču pankūkas ar sīpoliem
Kabaci sarīvē (kamēr vēl pavisam svaigs ar mīkstu mizu - nemizo), pievieno līdzīgu daudzumu sīpolu (pēc gaumes, man patīk tā pa skarbo; piemēram, 0.5 kg kabacis, 0.4-0.5 kg sīpols), olas un milti - uz aci, līdz izskatās, ka masa nejuks uz pannas, garšvielas.
Kabaču pankūkas ar sieru
Gardas kabaču pankūkas ar sieru vai arī sacepums cepeškrāsnī.