Augusts ir dārzeņu mēnesis. Ir jāpaspēj pagatavot visdažādākos sautējumus, sacepumus un biezeņus. Lai arī mēs esam pieraduši biezputru vārīt tikai no kartupeļiem, tie nav vienīgie dārzeņi, kas piemēroti biezenim.
Biezeni var vārīt no jebkuriem dārzeņiem, kas ir mājās. Ļoti bieži, lai iegūtu bagātīgāku konsistenci, dārzeņus jauc kopā ar kartupeļiem. Biezenim nav arī jābūt gludam kā zīdam, ļoti patīkams ir raupji saspaidīts biezenis ar izteiktiem dārzeņu gabaliņiem, kas uztverami gan vizuāli, gan uz mēles. Šāds biezenis nākamajā dienā ir arī daudz piemērotāks apcepšanai.
Izmantojot vienus un to pašus dārzeņus, var pagatavot ļoti dažādus biezeņus. Galveno garšas akcentu veido biezeņa sasaistošais produkts - piens, salds krējums, skābs krējums, sviests, ūdens, kuros vārījušies dārzeņi, kā arī garšvielas un garšaugi - mārrutki, pesto, ķiploki, sīpoli, smalcināti garšaugi ar eļļu. Ko vēl piemirsu?
Izvēlies vienu no mūsu izvēlētajām biezeņu receptēm un pagatavo gardu un krāsainu maltīti. Baudi augusta krāsas uz šķīvja!
Jēra steiks ar svaigu pesto, seleriju biezeni un ceptiem dārzeņiem
Sulīgs jēra steiks ar svaiga bazilika un piparmētru pesto, kuram pievienots izteiksmīgs seleriju biezenis un cepti dārzeņi. Garda un restorāna cienīga maltīte, kuru pagatavot pašam mājās un baudīt kopā ar kādu glāzi sarkanvīna.
Zirņu biezputra ar apceptu bekonu
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.
Kartupeļu 'kūciņas' ar sēnēm
Kēksiņu formiņās var izcept kartupeļu sāļās "kūciņas", kas pildītas ar ceptām sēnēm. Ja izmanto silikona formiņas, iesaku tās lietot vai nu sāļajiem, vai saldajiem kēksiņiem, jo silikona formiņai ir tendence uzsūkt ēdiena smaržu.
Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā
Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!
Kāpostu un kartupeļu biezenis ar plaucētu olu
Vienkārša vasarīgu pusdienu maltīte. Kāpostu un kartupeļu biezeni var pasniegt ne tikai ar plaucētu olu. Tās vietā var būt arī cepta gaļa vai zivis.
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem
Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.
Vienkāršais burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis
Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis - gan tavam mazulim, gan kā piedeva gaļas ēdieniem vai svaigiem salātiem.
Mencas kotletes ar zirņu biezeni un zeltainiem kartupeļu stienīšiem
Mencas kotletes ar kartupeļu stienīšiem ir variācija par angļu virtuves "fish and chips". Karijs klasiskajam garšu salikumam piešķir nedaudz eksotisku noti.
Burkānu un seleriju biezenis
Burkānu un seleriju biezenis izcili papildinās sātīgus cūkgaļas, jēra gaļas vai zivju ēdienus.
Vistas filejas rullīši ar kartupeļu biezeni un siera mērci
Vakariņas īstiem siera faniem - kartupeļu biezenis ar sieru, vistas filejas rullīši ar sieru, un tam visam pāri - siera mērce! Ieteikums ēdienam pievienot mazāk sāli nekā parasti, jo cietais siers pats par sevi ir visai sāļš.
Jauno kartupeļu biezenis ar zaļumiem
Vitamīniem bagātai maltītei pagatvo kartupeļu - zaļumu biezeni.