Ir zinātniski pierādīts, ka ēdot čili, cilvēka organismā izdalās laimes hormons. Tieši tādēļ tie, kas pieraduši pie čili asumiņa, vēlas čili ēst atkal un atkal, pievienojot to ēdieniem arvien biežāk, un viņu čili maltītes ar gadiem kļūst arvien asākas.
Lai arī čili nav latviskas ēdienkartes garšaugs, tomēr šis ugunīgais dienvidzemju augs arvien pārliecinošāk ieņem arī mūsu šķīvjus. To arvien biežāk izaudzē pašmāju siltumnīcās, un mēs sākam atšķirt dažādu piparu nianses. Salātos bez bailēm pievienojam svaigu halapenjo, bet habanero vairāk par vienu ripiņu vienā reizē pievienot ēdienam vai marinādei spēj tikai patiesi čili fanātiķi.
Lai arī čili dzimtene ir Dienvidamerika, Āzijas virtuve bez čili nav iedomājama. Tas tiek izmantots ne tikai pamatēdienos, bet arī dažādos salātos, salsās, čatnijos un mērcēs. Jaukā ziņa čili iesācējiem ir tā, ka katrs var pievienot čili tik daudz, cik vēlas, var pievienot čili ar sēkliņām vai bez sēkliņām, jo to der zināt, ka ar sēkliņām čili ir daudz niknāks.
Piedāvājam 17 Āzijas ēdienus ar čili piedevu. Ļaujies čili burvībai un baudi laimi!
Adobo mērcē marinēti vistas stilbiņi filipīniešu gaumē
Adobo mērce Filipīnās ir ļoti populāra. To izmanto, lai marinētu un pēc tam pannā sutinātu gaļu, zivis, jūras veltes, kā arī dārzeņus. Šoreiz piedāvājam recepti vistu stilbiņiem adobo mērcē.
Kokosriekstu piena rīsi ar anšovu čili mērci malaiziešu gaumē - 'nasi lemak'
Viens no pasaulē pazīstamākajiem malaiziešu ēdieniem ir "nasi lemak", ko raksturo aromātiski, saldeni kokosriekstu pienā vārīti rīsi, pasniegti ar asu čili un anšovu mērci, ceptām sardīnēm un zemesriekstiem, cieti vārītu olu un svaigām gurķa šķēlītēm. Ja arī nespēsi sakomplektēt īsti autentisku "nasi lemak", tomēr burvīgā rīsu garša ir tā vērta, lai izmēģinātu kokosriekstu pienā vārītus rīsus.
Cepti loki ar riekstiem un čili
Šādi sagatavotus pikantus lokus var pasniegt ar rīsiem, ceptu zivi un putnu gaļu. Visvieglāk lokus būs pagatavot vokpannā, bet tos var cept arī parastajā pannā.
Mango un ananasu čatnijs
Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.
Lasis taizemiešu gaumē ar ananasu salsu
Lasis neierasti pagatavotā formā – marinēts Āzijas virtuves populārajā zivju mērcē un pēc tam viegli apcepts pannā. Īpaši eksotisku garšu maltītei piešķirs ananasu salsa, kurai pievienots sarkanais sīpols un zaļie garšaugi.
'Saag Aloo' – kartupeļi ar spinātiem indiešu gaumē
Garšvielām bagātīga pusdienu vai vakariņu maltīte, kurā kartupeļiem asumiņu piešķirs ne tikai sinepju sēkliņas, ingvers un ķiploks, bet arī druska sarkanā čili pipara. Pēc indiešu virtuves tradīcijām pievienots arī kumins un kurkuma. Vislabāk garšos, ja šo ēdienu gatavosi no jaunajiem kartupelīšiem.
'Tarka Dhal' – šķelto zirņu ēdiens no Indijas
Bagātīgas pusdienas pēc indiešu virtuves labākajām tradīcijām – dzelteno šķelto zirņu putra ar kuminā un gī sviestā apceptiem sīpoliem. Asumiņu maltītei piešķirs arī ingvers un pavisam nedaudz čili garšvielas, bet izteiksmīgo krāsu un smaržu – kurkuma.
Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē
Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.
Vokpannā ceptas liellopa strēmelītes ar dārzeņiem un olu nūdelēm
Ļoti ātri pagatavojamas vakariņas vai pusdienas - vokpannā ceptas liellopa gaļas strēmelītes ar dārzeņiem un zemesriekstu sviestu, kas pasniegtas ar olu nūdelēm. Garšīgi!
Asais olu kultenis Taizemes gaumē
Maigam un gaisīgam olu kultenim, izrādās, ļoti labi piestāv asais čili! Ja vēlies vēl austrumnieciskāku garšu, pievieno kultenim eksotisko garšvielu plauktos atrodamo Zivju mērci vai kādu Thai mērci.
Mīdijas Taizemes gaumē
Lai arī mīdijas nav tas ēdiens, ko atļaujamies ēst katru dienu, tas pat būtu vēlams, jo šo jūras velšu gaļa ir ļoti veselīga un satur daudz labu vielu. Ja uzskati, ka mīdijas var gardi pagatavot tikai restorānā, tad aizspriedumi tiks kliedēti, izmēģinot šo recepti. Pāris minūtes laika un restorāna cienīga maltīte būs tapusi pašu virtuvē.
Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas
Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.
Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem
Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.
Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām
Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.
Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru
Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.
Siltie čili vistas salāti Āzijas gaumē
Silto čili vistas salātu recepti iesaka Linda, bloga Lindas Virtuve autore.
Ziedkāposti Singapūras gaumē
Ziedkāposti Singapūras gaumē garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieliekot vien nedaudz pūles, ar mājās gatavotu ēdienu var radīt restorāna sajūtu!