Dārzeņu plācenīši un pankūkas, kurās iecepti kartupeļi, burkāni, kabači, kāposti un citi dārzeņi, ir lielisks veids, kā ne tikai pabarot sevi, bet iemānīt šos gardumus arī mazākajiem ēdājiem, kuri par brokoļu vai kabaču klātbūtni savā šķīvī citkārt nav sajūsmā. Īpaši ieteicams to darīt tieši tagad, kad varam tikt pie pašu dārzos audzētajiem labumiem, kas svaigi plūkti un izrakti no zemes, jo ir vairāk bagāti ar vērtīgajām uzturvielām. Lai dārzeņu pankūkas izdotos perfektas, ir dažas lietas, kas jāievēro vienmēr.
Piemēram, labākai saķerei ar olu un miltiem, kartupeļus raupji sarīvē uz rīves. Garšas dažādībai pankūkās un plācenīšos izmanto nevis tikai vienu dārzeni, bet pievieno arī citus. Kartupeļi garšos lieliski ar burkāniem vai brokoļiem. Kabačiem mēģini pievienot, piemēram, kāpostus. Bet pilnīgi visas garšu nianses teicami papildinās sīpoli.
Lai piešķirtu pankūkām tekstūru vai padarītu tās sātīgākas, mīklai pievieno rīvmaizi, kukurūzas miltus, novārītu kvinoju vai bulguru, vai arī kuskusu.
Ja kartupeļi vai kabači pēc to sarīvēšanas izdalījuši pārāk daudz sulas – notecini to. Pārāk mitra mīkla ātrāk piedegs pie pannas, līdz ar to pankūkas no ārpuses nebūs tik zeltainas, bet vidū paliks neizcepušās.
Cepot pankūkas, nevajadzētu pārspīlēt arī ar eļļas daudzumu. Pēc apmēram divām izceptām pankūku vai plācenīšu pannām izslauki to ar papīra dvielīti. Tā atbrīvosies ne tikai no karstās eļļas, bet arī apdegušajiem dārzeņu krikumiem, kas cepšanas laikā pielīp pie pankūkām un kļūst ogļu melni. Maigākai garšai eļļas vietā var izmantot sviestu vai gī sviestu.
Pankūkas un plācenīšus uz pannas liec ar kādu lielāku karoti. No katras puses, ja panna ir ļoti karsta, cep aptuveni divas minūtes, lai tās būtu zeltainas un nepiedegtu par daudz.
Arī kabačus, lai cik kārdinoši nebūtu cept veselās ripiņās, labāk gatavot sarīvētus – veselas kabaču šķēlītes tik labi nesaķersies ar mīklu, kā arī, ja šķēle padevusies biezāka, tā kārtīgi neizcepsies.
Izvēlies kādu no Tasty.lv receptēm, garšīgas kabaču vai kartupeļu pankūkas, un ķeries pie gatavošanas!
Kraukšķīgās kartupeļu pankūkas ar bekonu, olu un zaļajiem zirnīšiem
Šajā ēdienā ir daudzu iecienītu produktu apvienojums – kartupeļi, olas un gaļa, turklāt šo veiksmīgo kombināciju papildina arī sulīgi zirnīši un spināti, kas ēdienam piešķir svaigumu un pavasarīgu nokrāsu. Viegli pagatavojami, garšīgi un pats galvenais – sātīgi!
Kartupeļu un burkānu pankūkas ar grieķu jogurta mērci
Kraukšķīgas burkānu un kartupeļu pankūkas vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Asumiņu tām piešķirs sīpols un pavisam nedaudz ķiploka, bet maigākai garšai klāt pagatavo gardu jogurta un medus mērci.
Saldās kabaču pankūkas
Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.
Slinkās kartupeļu pankūkas ar krējumu
Zeltainas kartupeļu pankūkas ar kraukšķīgām maliņām, pagatavojamas nieka 20 minūtēs. Baudi tās ar krējumu.
Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm
Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.
Kabaču pankūkas ar sieru
Gardas kabaču pankūkas ar sieru vai arī sacepums cepeškrāsnī.
Kabaču pankūkas ar sīpoliem
Kabaci sarīvē (kamēr vēl pavisam svaigs ar mīkstu mizu - nemizo), pievieno līdzīgu daudzumu sīpolu (pēc gaumes, man patīk tā pa skarbo; piemēram, 0.5 kg kabacis, 0.4-0.5 kg sīpols), olas un milti - uz aci, līdz izskatās, ka masa nejuks uz pannas, garšvielas.
Saldo kartupeļu un pupu plācenīši
Šai receptei var izmantot gan mums ierastos kartupeļus, gan saldos kartupeļus. Iesakām pamēģināt tieši saldos kartupeļus, kuri plācenīšiem iedos eksotiskāku garšas buķeti un saulaini dzeltenu izskatu.
Kāpostu-burkānu plācenīši
Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.
Brokoļu plācenīši ar sālītu gurķu–krējuma mērci
Ātrām un sātīgām pusdienām vai launagam - brokoļu plācenīši.