Maize ir tas ēdiens, bez kura nav iedomājama neviena zupas bļodiņa, vai brokastis, kad uz baltmaizes vai rupjmaizes rikas tiek smērēts sviests vai ievārījums. Tāpēc, tā vietā, lai maizi pirktu veikalā, vēl patīkamākus mirkļus ēdāji piedzīvos, ja baudīs to pavisam siltu, smaržīgu un mīkstu, tieši no krāsns. Maizi mēs baudām visdažādākajās formās vai veidos, bet kā desertu ēdam smalkmaizītes, piemēram, gardus, ar ievārījumu pildītus virtuļus. Ir vērts apsiet priekšautu, sameklēt miltu paku un raugu, un veltīt laiku mīklas raudzēšanai un mīcīšanai, lai pēc tam vēderi būtu pilni, bet virtuve aromātiska.
Kas jāņem vērā, maizi cepot mājās? Vispirms jau jāatceras par to, ka, gatavojot mīklu, to labi jāizmīca, vislabāk ar dūrēm. Bet pēc tam jāļauj rauga mīklai uzpūsties, lai tā ir apjomīga un gaisīga. Nedrīkst aizmirst arī par cepeškrāsns uzkarsēšanu, pirms maizes klaipiņi, magoņmaizītes vai virtuļi tiek likti tajā iekšā. Bet ūdens kliņģeri pirms cepšanas jānovāra karstā ūdenī – tieši tajā slēpjas to garšas noslēpums.