Septembris smaržo pēc spirgta gaisa, dzeltenas saules un svaigiem, sulīgiem āboliem, kas, paukšķinādami vien, krīt no smagajiem ābeļu zariem. Baudot atvasaru, kas, šķiet, atnākusi krietni vien ātrāk, kā gaidīta, mēs apaujam kājās zābakus, paķeram azotē groziņu un dodamies uz mežu – tur mūs gaida ne tikai brangas bekas un dzeltenie gaileņu pudurīši, bet arī smaržīgas meža avenes. Mūsu septembris garšo pēc bumbieriem, brūklenēm un tikko no dobes izrautiem burkāniem. Kā garšo tavs septembris?
"Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktorei Zanei septembris garšo pēc rudens ogām, sēņu krēmzupas un grilētiem dārzeņiem, kas uz grila tiek gatavoti vēl pēdējo reizi, lai atvadītos no tā līdz siltajiem pavasara mēnešiem jau nākamajā gadā.
"Septembris ir dārzeņu mēnesis, joprojām aktuālas dažādas pupiņas un cūku pupas, briest kabači, patisoni, pirmie ķirbji, tiek novākti kartupeļi, iemēģinātas kāpostgalvas un bietes. Bērnības septembris ir ceptas kabaču šķēles, kartupeļu pankūkas, sēņu mērce, ceptas zivis. Mūsmājās vienmēr pēc kartupeļu talkas tika ceptas rīvētu kartupeļu pankūkas un ēstas ar brūkleņu ievārījumu. Septembris ir ābolu un plūmju mēnesis, visdažādāko ābolu kūku, ābolu pankūku mēnesis, un kur tad vēl cepti āboli un plūmes ar medu un riekstiem," savās garšīgajās atmiņās dalās Tasty.lv redaktore Inga, kura atgādina, ka ir sākusies arī pīļu medību sezona – tātad jābauda arī medījuma gaļa.
"Septembris man jau vairākus gadus iesākas ar šampanieti zem ābelēm Kultūras akadēmijā, jo tur ik gadu 1. septembrī tiekamies ar kursa biedriem – kā pirmajā kursā iesākām šādu tradīciju iepazīstoties, tā ik rudeni to kopjam. Uzgraužam pa ābolam, piekožam sieru un baudām šampanieti, kavējoties atmiņās par skolas laiku un apspriežot gada laikā notikušo," par savu priecīgo tradīciju stāsta TūrismaGids.lv un Rutks.lv redaktore Andra.
Andrai ir, ko teikt arī par septembra beigām: "Kad laika apstākļi jau vairs tā nelutina, kā sākumā, brīvdienās mūsu ģimenes vīrieši ķeras pie lielās ēveles, lai baltās, cietās un sulīgās kāpostgalviņas pārtaisītu par ziemas gardumu – skābētiem kāpostiem. Man tie vislabāk smeķē štovēti ar cūkas vai pīles cepeti, kam kraukšķīga un brūna ādiņa."
Tāpēc dodamies mežā ar lielu grozu rokās, kur salikt ne tikai brangās bekas, bērzlapes un baravikas, bet arī pa kādai saujai brūkleņu, no kurām pēc tam izcept garšīgu kūku. Iedvesmai, kāda no 30 receptēm no Tasty.lv virtuālās pavārgrāmatas, lai ražas augļus – kartupeļus, kabačus, bumbierus, ābolus un bietes – būtu kur likt, pie reizes liekot vēderam aiz priekiem dancot. Lai garšīgs septembris!
Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti
Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.
Vārītā krēma kūka ar avenēm
Grūti iedomāties vēl vasarīgāku kūku, kā groziņu ar vārīto krēmu, kas rotāts ar svaigajām avenēm. Dotais krēma daudzums sanāks, lai piepildītu apmēram 20 cm lielu tartes groziņu. Ja vēlies, vārīto krēmu vari sajaukt ar sakultu putukrējumu, līdz attiecībām 1:1.
Kazeņu un bumbieru ievārījums
Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.
Piparotā cūkgaļa sinepēs ar kazeņu mērci
Karaliska maltīte - cepeškrāsnī cepta cūkgaļas fileja ar brīnišķīgu kazeņu mērci.
Šokolādes kūka ar bumbieriem
Krēmīga, bagāta, grēcīgi salda šokolādes kūka, kuras pagatavošanai izmanto šokolādes lazdu krēmu, piemēram, Nutella vai kādu citu līdzīgu. Bumbieri līdzsvaro šokolādes saldumu, turklāt tie izskatās ļoti apetelīgi un atraktīvi. Piemērotākie būs apaļās formas bumbieri.
Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru
Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.
Brūkleņu ievārījums ar āboliem
Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.
Šokolādes 'Pavlova' ar medū ceptiem bumbieriem
Recepte, ar kuras palīdzību pagatavotā 'Pavlova' būs skaista un atgādinās marmora gabaliņu. Bet šokolādes garša, kuru kūkai piešķir kakao, patīkami kontrastēs ar medū apceptajiem bumbieriem.
Karamelizēti āboli ar riekstiem
Gardam našķim - karamelizēti āboli ar riekstiem.
Plūmju - ingvera čatnijs
Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.
Ābolu pankūkas ar brūklenēm
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.
Grilētas sēnes ar laima spirgtumu
Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.
Ābolu rožu pīrāgs
Vasaras noslēgumam un rudens sākumam atbilstošs, gards ābolu pīrāgs, kas izdaiļots ar trauslām ābolu rozītēm. Recepti piedāvā bloga LostinPattern.com autore Brigita Dambe, kura iesaka to baudīt rāmos rudens vakaros ar kādu melnās tējas krūzi.
Plūmju pīrāgs
Gardais, vienkārši pagatavojamais plūmju pīrāgs.
Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!
Rutku - ābolu salāti
Rutku - ābolu salāti vitamīnu dienas devai.
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Tomātu un biešu biezzupa
Tomātu un sarkano biešu biezzupa ir ne tikai ļoti garšīga, tās košā un izteiksmīgā krāsa arī uzlabos garastāvokli. Protams, vislabāk zupa garšo, gatavota no pašu audzētiem tomātiem to sezonā, tomēr arī tagad, kad aiz loga ziema, to var pagatavot - izmantojot savā sulā konservētus tomātus. Izbaudi!
Kabači mīklā
Kabaču laika klasika - kabači mīklā! Īpaši gardi, ja pasniedz ar tomātu - ķiploku mērcīti.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru
Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.
Sēņu - vārītu kartupeļu sacepums
Sēņu - vārītu kartupeļu sacepums - sātīga maltīte arī bez gaļas.
Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci
Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.
Marinētas sēnes ziemai (recepte ar etiķa esenci)
Marinētas sēnes ziemas krājumu plauktam.
Sālītas sēnes
Sālītas sēnes, lai rudeni "pastieptu garumā".
Kārtainā sviestmaize
Ātrajām uzkodām - kārtainā sviestmaize ar sieru un desu.
Vista sidrā
Bija uznākusi iedvesma, kas ļoti labi sakrita ar cienītā vēlmēm pēc vistas. Ja vista, tad vista! Kā lai pagatavo? Šis jautājums bija lieks, jo man uzreiz bija skaidrs - jāpamēģina iekš sidra gatavot. Kāds varbūt ķers pie sirds un teiks - dzeru sidru un piekožu klāt vistu. Bet tā kā es neesmu sidra fans, tad šāda kombinācija bija pilnīgi man pa prātam.
Ātri ieskābēti kāposti
Ātri ieskābēti kāposti - nākamā dienā jau ceļami galdā.
Pīles cepetis ar alu un āboliem poļu gaumē
Īpaši mīksta un sulīga pīle poļu gaumē, pagatavota ar alu un āboliem.
Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē
Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.
Spageti ķirbis ar ķiplokiem
Nabaidies no vārda ķirbis un izmēģini sagatavot spageti ķirbi. Kā jau nosaukums norāda, gala rezultātā tiks iegūtas samērā garas ķirbja šķiedras, kas ārēji atgādina spageti. Ķirbis ir daudz veselīgāks par miltu spageti, turklāt to tieši tāpat kā tradicionālo spageti var pasniegt kopā ar visām klasiskajām spageti mērcēm. Piedāvājam ļoti garšīgu spageti ķirbja sagatavošanas veidu ar ķiplokiem un sviestu. Šādi sagatavotu spageti ķirbi var papildināt ar jebkuru mērci vai pasniegt kā pamatēdienu.