Jau otrdien sākas jaunais mācību gads, kas nozīmē to, ka svinēsim ne tikai jaunāko skolas iemītnieku, pirmklasnieku, pievienošanos lielajai skolas saimei, bet arī citu zinātkāro bērnu atgriešanos skolas solā. Tā kā 1. septembris ir īpašs, to noteikti vajag atzīmēt, baudot ko tādu, kas garšo un ir bērnu gaumē. Tātad ne pārāk sarežģītu, bet reizē arī pietiekami interesantu, lai ēdājiem patiktu.
Kāpēc gan dienu nesākt ar gardām pankūkām jau no rīta, pirms noklausīta skolas direktora svinīgā uzruna līdzās klasesbiedriem? Svētku pusdienās vai vakariņās var pagatavot arī pa kādai gardai karbonādei, piemēram, vistas, rasolu vai ceptus kartupelīšus, kuri bērniem tik ļoti garšo. Bet svinīgo un atbildīgo dienu iespējams pabeigt uz pavisam saldas nots - ar kādu gardu kūku vai mafiniem, klāt piedzerot maigu saldējuma vai piena kokteili.
Īpašās brokastu vai ballītes sviestmaizes
Sviestmaizes īpašām brīvdienu brokastīm, vai kādai tematiskai ballītei, kad jāpabaro daudz mazu, izvēlīgu ēdāju, kuri neļaujas eksperimentiem. Vienkāršās sastāvdaļas – maize, kečups, šķiņķis, svaigais siers un tomātiņi pasniegti pavisam skaisti. Pluss – nav tik piņķerīgi, kā griežot citas formas sviestmaizes.
Ābolu riņķīšu pankūkas ātrām brokastīm
Ja ierasts brīvdienu rītos cept pankūkas, šī varētu būt nedaudz (bet tiešām tikai nedaudz) veselīgāka alternatīva, jo katrā pankūkā slēpjas veselīgā un vitamīniem bagātā rudens velte - ābols. Turklāt pankūku cepšanu var padarīt jautrāku darbošanās kopā ar bērniem, ļaujot viņiem sajaukt mīklu un stingrā mammas uzraudzībā cept pašas pankūkas!
Vienkārša plāno pankūku mīkla
Apaļās, zeltainās pankūkas ir saules, laimes, stipras laulības, veselu bērnu un vienotas ģimenes simbols. Tādēļ arī Pankūku nedēļā ir jācep tik daudz pankūku, lai pietiek visiem – vīriem, sievām, bērniem, znotiem, vedeklām un sievasmātēm, skaidro restorāna "Aqua luna" šefpavārs Gints Aizupietis, piedāvājot vienkāršu plāno pankūku mīklas recepti.
Vācu pankūkas
Viens no darbietilpīgākajiem procesiem pankūku gatavošanā ir pankūku cepšana uz pannas. Reizēm liekas, ka mīkla nebeigsies nekad. Vācu pankūkas toties tevi atbrīvos no šīs trakās stāvēšanas pie pannas. Uzlej mīklu uz pannas un liec karstā cepeškrāsnī. Turklāt šīm pankūkām ir neticami krēmīga garša.
Maskarpones siera krēms šokolādes groziņā
Dievīgi gards un absolūti vienkāršs deserts kādai īpašai dienai. Starp citu, ideju par kausētas šokolādes un cepumu pamatni der atcerēties un izmantot, gatavojot kādu necepto siera kūku. Vismaz mēs noteikti izmēģināsim.
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Kijivas kotletes
Kijivas kotlete jeb cepta vistas fileja, kas pildīta ar ķiploku, zaļumu sviestu un kas cepta kraukšķīgā rīvmaizes garoziņā, iemantojusi slavu visā pasaulē.
Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām
Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.
Rasols jeb Olivjē salāti
Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!
Klasiskā frikadeļu zupa
Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.
Austriešu lepnums - Vīnes šnicele
Austriešu nacionālais ēdiens un lepnums. Šnicele tulkojumā nozīmē gaļas šķēle ar kraukšķīgu garoziņu. Klasiskai Vīnes šnicelei izmanto teļa vai jaunlopa steika gabala gaļu, bet tā var būt arī cūkgaļa vai vistas fileja.
Krēmīgais ogu deserts
Ja arī tavu prātu nodarbina domas par to, kādos ēdienos izmantot sarūpētos saldētavas krājumus ar dažādām vasaras ogām, tad šī recepte būs īsts glābiņš. Viegli pagatavojams deserts, kas nepievils nevienu garšu kārpiņu.
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.
Vārītā krēma kūka ar avenēm
Grūti iedomāties vēl vasarīgāku kūku, kā groziņu ar vārīto krēmu, kas rotāts ar svaigajām avenēm. Dotais krēma daudzums sanāks, lai piepildītu apmēram 20 cm lielu tartes groziņu. Ja vēlies, vārīto krēmu vari sajaukt ar sakultu putukrējumu, līdz attiecībām 1:1.
Plātsmaize ar drumstalām un plūmju ievārījumu
Garda un vienkārši pagatavojama plātsmaize ar plūmju ievārījumu un mandeļu skaidiņu drumstalām. Patīkamu garšu piešķirs ievārījuma saldums un mīklas sastāvā esošie mandeļu milti.
Citronu krēma plātsmaize ar drupačām
Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.
Piemīlīgās kūciņas ar sviesta glazūru
Jauka izskata glazūrkūciņas, kuru notiesāšanai vajadzēs vien mirkli. Kumosa lieluma kūciņas pasniedz viesībās vai kādā ballītē, kad zini, ka būs daudz ēdāju.
Vienkāršā melleņu kūka
Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!
Banānu mafini
Vienkārši un ātri pagatavojami banānu mafini.
Dienvidu jūras smūtijs
Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.
Persiku un banānu saldējuma kokteilis
Persiku un banānu saldējuma kokteilis jūs atveldzēs karstās vasaras dienās un sniegs nepieciešamo enerģijas lādiņu.