Pilnā sparā turpinās ievārījumu, sīrupu un dažādu čatniju vārīšana, ogu saldēšana, zemenēm, upenēm un ērkšķogām mainoties ar plūmēm, āboliem, cidonijām un bumbieriem. Toties rudens avenes nemanot nomainījušas vasaras avenes. Sārtojas ne tikai dārza pīlādžu raža, bet mežā arvien tumšākas kļūst brūklenes un dzērvenes.
Kabaču "sivēni" aug arvien lielāki, dzeltē jau pirmie ķirbīši un burkāni izauguši gari un vareni, tādēļ var savārīt un samarinēt visdažādākos dārzeņus un to kombinācijas. Lietus līst un meža zeme rūgst kā mīkla abrā, modinot sēnes un sēņotājus, bet kaislīgākajiem mežā gājējiem burciņās pildās visdažādākie sēņu gardumi.
Septembrī joprojām var konservēt tomātus visdažādākos veidos, bet, kļūstot naktīm arvien aukstākām un tumšākām, jāsāk vākt arī zaļie tomāti, kurus var savārīt gardos salātos. Gurķu dobēs arvien biežāk var atrast vai nu ļoti lielus vai ļoti maziņus gurķīšus - pāraugušajiem gurķiem noderēs Latgales salātu recepte, bet mazajiem pipargurķīšu marināde. Lai plaukti pildās ar gardiem ziemas krājumiem!
Ābolu 'siers'
Ābolu siers ir ēdiens, ko iecienījuši ne vien mūsu kaimiņi lietuvieši, bet arī briti, kuri to sāk iekļaut savā tradicionālajā tējas dzeršanā, klāt piekožot biskvīta cepumus. Patiesībā tas nemaz nav siers, bet gan stingra ziemas ābolu marmelāde tumši brūnā krāsā ar dzeltenīgiem lāsumiņiem. Saldi svaiga, ļoti garšīga! Pagatavo, sagriez šķēlēs un našķojies!
Brūkleņu ievārījums ar plūmēm
Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.
Bērnības garša burciņā – aromātisks plūmju ievārījums
Gards plūmju ievārījums, kas pagatavots vien no četrām sastāvdaļām. Smērē to uz grauzdiņa, plānajām pankūkām vai izmanto starp biskvīta tortes kārtām. Lieliski garšos arī pamatēdienos ar vistas gaļu.
Ātrā ābolu želeja
Šī ir tiešām lieliska - vienkārša un ātra recepte, kurā vari izmantot arī mazos un neizkatīgos ābolīšus, kuri citādi ir nolemti iznīcībai. Tas noderēs kā siera plates papildinājums un,uzziests uz grauzdētas maizes šķēles vai pārliets ar pienu, būs fantastiski gards deserts.
Gards našķis no ābolu mizām - karamelizēti čipsi ar kanēli
Gada aukstajos mēnešos, kad biežāk gribas ieslēgt cepeškrāsni, lai ar tās siltumu un apetelīgiem aromātiem piepildītu mājokli, krasnī cepti āboli, ābolu pīrāgi, tartes, kūciņas un citi kārumi tiek gatavoti teju katru nedēļu. Bieži vien recepte pieprasa pirms izmantošanas atbrīvot augļus no mizām. Parasti tās "aizceļo" uz atkritumu spaini, bet, vai zināji, ka no ābolu mizām ātri un vienkārši vari pagatavot gardu un veselīgu našķi - karamelizētus čipsus ar kanēli?
Brūkleņu ievārījums ar āboliem
Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.
Pīlādžu un ābolu ievārījums
Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.
Brūklenes sīrupā
Brūklenes sīrupā pasniedz ar ceptu gaļu, mājputniem, medījumiem.
Dzērveņu ievārījums ar kanēli
Dzērveņu ievārījums ar kanēli - gardums ziemas garumā.
Veselīgais dzērveņu kompots
Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.
Kazeņu un bumbieru ievārījums
Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.
Zaļu bumbieru kompots
Zaļu bumbieru kompots - sanāk garšīgi un kraukšķīgi bumbieri, ko var griezt saldajā ēdienā vai grauzt tāpat.
Piparmētru ievārījums pret saaukstēšanos
Piparmētru ievārījums ar citronu ne tikai atsvaidzinās tavu tējas rituālu, bet arī paaugstinās imunitāti un uzlabos veselību. Kamēr vēl zaļās, smaržīgās lapiņas nav nokodusi salna, pamēģini to pagatavot arī tu!
Cidoniju sīrups
Cidoniju sīrups - vitamīni pudelē visai ziemai.
Cidoniju džems
Receptes autore Kornēlija Šinharla grāmatā "Konservēšana" iesaka cidoniju džemu izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Īpaši gards cidoniju džems būs kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma iegūst 1.5 litru džema.
Cidonijas cukurā
Cidonijas cukurā - var izmantot kā piedevu pie tējas, šķaidīt ar ūdeni, lai iegūtu cidoniju dzērienu.
Pīlādžu ievārījums
Ievārījuma burku plaukta īpašais goda viesis - pīlādžu ievārījums.
Kabaču – aliču kompots jeb Viltotie ananasi
Ziemas krājumiem noderēs kabaču un aliču jeb Kaukāza plūmīšu kompots, ko nereti mēdz dēvēt par viltotajiem ananasiem.
Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas
Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.
Plūmju - ingvera čatnijs
Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.
Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'
Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.
Zaļo tomātu čatnijs
Ja tavā virtuvē nonākuši vēl nenogatavojušies tomāti, šis ir lielisks veids, kā tos gardi pagatavot un mieloties arī ziemas mēnešos.
Pikantie zaļo tomātu salāti ar mārrutkiem bez karsēšanas
Pikantie zaļo tomātu salāti no viesību galda pazūd zibensātrumā, raksta receptes autore, portāla Cālis.lv lietotāja Maigucis. Otra šīs receptes priekšrocība - burciņas nav jākarsē.
Pašu gatavota universālā dārzeņu piedeva zupām un sautējumiem
Aizstāj rūpnieciski ražoto dārzeņu buljona kubiņu ar šo veselīgo vitamīnu "bumbu" - universālu piedevu zupām, mērcēm un sautējumiem!
Kabaču salāti ziemai
Gatavojoties ziemai, noderēs šī kabaču salātu recepte.
Konservēti ķiploku kabači
Ķiploku kabači - ziemas piedevu krājumam.
Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku
Šie kabači garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla Cālis.lv lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!
Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti
Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).
Kabaču ikri
Klasiska recepte konservēšanas laikam - gardie kabaču ikri.
Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti
Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!
Pipargurķīši ziemas krājumiem
Vienkārša pipargurķīšu recepte ziemai.
Marinētas sviesta pupiņas ar ķiplokiem un burkāniem ziemai
Marinētas sviesta pupiņas ziemas krājumiem.
Sviesta pupiņas ar dārzeņiem ziemai
Sviesta pupiņas ar dārzeņiem - ideāls "kokteilis" ziemai.