Foto: Shutterstock
Pārdomājot, ko konservēt septembrī, tā vien gribas skandināt veco teicienu - rudentiņis bagāts vīrs. Kārumnieki joprojām var paspēt savārīt kādu ievārījumu. Lai atvieglotu gatavošanu un arī lai saimniekotu taupīgāk, var sagatavot visdažādākos dārzeņu salātus un zupu, un sautējumu sagataves. Var izvārīt pikantas mērces, ar kurām papildināt visdažādākos gaļas ēdienus.

Pilnā sparā turpinās ievārījumu, sīrupu un dažādu čatniju vārīšana, ogu saldēšana, zemenēm, upenēm un ērkšķogām mainoties ar plūmēm, āboliem, cidonijām un bumbieriem. Toties rudens avenes nemanot nomainījušas vasaras avenes. Sārtojas ne tikai dārza pīlādžu raža, bet mežā arvien tumšākas kļūst brūklenes un dzērvenes.

Kabaču "sivēni" aug arvien lielāki, dzeltē jau pirmie ķirbīši un burkāni izauguši gari un vareni, tādēļ var savārīt un samarinēt visdažādākos dārzeņus un to kombinācijas. Lietus līst un meža zeme rūgst kā mīkla abrā, modinot sēnes un sēņotājus, bet kaislīgākajiem mežā gājējiem burciņās pildās visdažādākie sēņu gardumi.

Septembrī joprojām var konservēt tomātus visdažādākos veidos, bet, kļūstot naktīm arvien aukstākām un tumšākām, jāsāk vākt arī zaļie tomāti, kurus var savārīt gardos salātos. Gurķu dobēs arvien biežāk var atrast vai nu ļoti lielus vai ļoti maziņus gurķīšus - pāraugušajiem gurķiem noderēs Latgales salātu recepte, bet mazajiem pipargurķīšu marināde. Lai plaukti pildās ar gardiem ziemas krājumiem!

Ābolu 'siers'

Foto: Shutterstock

Ābolu siers ir ēdiens, ko iecienījuši ne vien mūsu kaimiņi lietuvieši, bet arī briti, kuri to sāk iekļaut savā tradicionālajā tējas dzeršanā, klāt piekožot biskvīta cepumus. Patiesībā tas nemaz nav siers, bet gan stingra ziemas ābolu marmelāde tumši brūnā krāsā ar dzeltenīgiem lāsumiņiem. Saldi svaiga, ļoti garšīga! Pagatavo, sagriez šķēlēs un našķojies!

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar plūmēm

Foto: Shutterstock

Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.

Lasīt vairāk

Bērnības garša burciņā – aromātisks plūmju ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards plūmju ievārījums, kas pagatavots vien no četrām sastāvdaļām. Smērē to uz grauzdiņa, plānajām pankūkām vai izmanto starp biskvīta tortes kārtām. Lieliski garšos arī pamatēdienos ar vistas gaļu.

Lasīt vairāk

Ātrā ābolu želeja

Foto: Shutterstock

Šī ir tiešām lieliska - vienkārša un ātra recepte, kurā vari izmantot arī mazos un neizkatīgos ābolīšus, kuri citādi ir nolemti iznīcībai. Tas noderēs kā siera plates papildinājums un,uzziests uz grauzdētas maizes šķēles vai pārliets ar pienu, būs fantastiski gards deserts.

Lasīt vairāk

Gards našķis no ābolu mizām - karamelizēti čipsi ar kanēli

Foto: Shutterstock

Gada aukstajos mēnešos, kad biežāk gribas ieslēgt cepeškrāsni, lai ar tās siltumu un apetelīgiem aromātiem piepildītu mājokli, krasnī cepti āboli, ābolu pīrāgi, tartes, kūciņas un citi kārumi tiek gatavoti teju katru nedēļu. Bieži vien recepte pieprasa pirms izmantošanas atbrīvot augļus no mizām. Parasti tās "aizceļo" uz atkritumu spaini, bet, vai zināji, ka no ābolu mizām ātri un vienkārši vari pagatavot gardu un veselīgu našķi - karamelizētus čipsus ar kanēli?

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.

Lasīt vairāk

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.

Lasīt vairāk

Brūklenes sīrupā

Foto: Shutterstock

Brūklenes sīrupā pasniedz ar ceptu gaļu, mājputniem, medījumiem.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ievārījums ar kanēli

Foto: Shutterstock

Dzērveņu ievārījums ar kanēli - gardums ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Veselīgais dzērveņu kompots

Visbiežāk par vitamīniem cilvēki atminas jau tad, kad klāt pirmās rudens iesnas un klepus. Un tad tiek steidzīgi lūkots pēc dažādiem dabas līdzekļiem saaukstēšanās ārstēšanai. Saldenieces Ainas Mušas stends rudens tirdziņos ir ļoti iemīļots, jo blakus rindojas gan medus burciņas, gan svaigas lielogu dzērvenes un dažādi dzērveņu pārstrādes produkti.

Lasīt vairāk

Kazeņu un bumbieru ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Zaļu bumbieru kompots

Foto: Shutterstock

Zaļu bumbieru kompots - sanāk garšīgi un kraukšķīgi bumbieri, ko var griezt saldajā ēdienā vai grauzt tāpat.

Lasīt vairāk

Piparmētru ievārījums pret saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Piparmētru ievārījums ar citronu ne tikai atsvaidzinās tavu tējas rituālu, bet arī paaugstinās imunitāti un uzlabos veselību. Kamēr vēl zaļās, smaržīgās lapiņas nav nokodusi salna, pamēģini to pagatavot arī tu!

Lasīt vairāk

Cidoniju sīrups

Foto: Shutterstock

Cidoniju sīrups - vitamīni pudelē visai ziemai.

Lasīt vairāk

Cidoniju džems

Foto: Shutterstock

Receptes autore Kornēlija Šinharla grāmatā "Konservēšana" iesaka cidoniju džemu izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Īpaši gards cidoniju džems būs kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma iegūst 1.5 litru džema.

Lasīt vairāk

Cidonijas cukurā

Foto: Shutterstock

Cidonijas cukurā - var izmantot kā piedevu pie tējas, šķaidīt ar ūdeni, lai iegūtu cidoniju dzērienu.

Lasīt vairāk

Pīlādžu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ievārījuma burku plaukta īpašais goda viesis - pīlādžu ievārījums.

Lasīt vairāk

Kabaču – aliču kompots jeb Viltotie ananasi

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem noderēs kabaču un aliču jeb Kaukāza plūmīšu kompots, ko nereti mēdz dēvēt par viltotajiem ananasiem.

Lasīt vairāk

Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Plūmju - ingvera čatnijs

Foto: Shutterstock

Plūmju - ingvera čatnijs pikantai piedevai jebkurā sezonā.

Lasīt vairāk

Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'

Foto: Shutterstock

Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu čatnijs

Ja tavā virtuvē nonākuši vēl nenogatavojušies tomāti, šis ir lielisks veids, kā tos gardi pagatavot un mieloties arī ziemas mēnešos.

Lasīt vairāk

Pikantie zaļo tomātu salāti ar mārrutkiem bez karsēšanas

Foto: Shutterstock

Pikantie zaļo tomātu salāti no viesību galda pazūd zibensātrumā, raksta receptes autore, portāla Cālis.lv lietotāja Maigucis. Otra šīs receptes priekšrocība - burciņas nav jākarsē.

Lasīt vairāk

Pašu gatavota universālā dārzeņu piedeva zupām un sautējumiem

Foto: Shutterstock

Aizstāj rūpnieciski ražoto dārzeņu buljona kubiņu ar šo veselīgo vitamīnu "bumbu" - universālu piedevu zupām, mērcēm un sautējumiem!

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Gatavojoties ziemai, noderēs šī kabaču salātu recepte.

Lasīt vairāk

Konservēti ķiploku kabači

Foto: Shutterstock

Ķiploku kabači - ziemas piedevu krājumam.

Lasīt vairāk

Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku

Foto: Shutterstock

Šie kabači garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla Cālis.lv lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!

Lasīt vairāk

Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti

Foto: Shutterstock

Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).

Lasīt vairāk

Kabaču ikri

Foto: Shutterstock

Klasiska recepte konservēšanas laikam - gardie kabaču ikri.

Lasīt vairāk

Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!

Lasīt vairāk

Pipargurķīši ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša pipargurķīšu recepte ziemai.

Lasīt vairāk

Marinētas sviesta pupiņas ar ķiplokiem un burkāniem ziemai

Foto: Shutterstock

Marinētas sviesta pupiņas ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar dārzeņiem ziemai

Foto: Shutterstock

Sviesta pupiņas ar dārzeņiem - ideāls "kokteilis" ziemai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!