Tā kā šonedēļ, atbilstoši dārza darbu kalendāram, ir laiks, kad jānovāc ābolu raža, tos jāliek lietā arī rudenīgās un gardās maltītēs. Āboli lieliski garšos pamatēdienos – var sacept kopā ar vistas akniņām, pagatavot gardu mērci cūkgaļas ēdieniem, vai apcept uz grilpannas un pasniegt kopā ar vistas fileju vai stilbiņiem. Āboli būs arī lieliska sastāvdaļa ne tikai biezeņiem, kuros reizē izvārīts arī kāds kartupelis, pastinaks vai kālis, bet arī fantastiski garšos krēmzupā, kurai piešķirs svaiguma garšu.
Un kur nu vēl neskaitāmie saldie ēdieni – no āboliem var pagatavot gardas plātsmaizes un drumstalkūkas, liekot augļus pildījumos apceptus, kopā ar bumbieriem un šķipsniņu kanēļa. Tāpat, no smalki sagrieztām ābolu šķēlītēm sanāks izcili skaistas plātsmaizes ar plaucēto mīklu vai kūkas, piemēram, brūkleņu siera kūka ar āboliem pa virsu, vai gards ābolu pīrāgs, kurā plānās šķēlītes izkārtotas skaistās rozītēs. Tik daudz iespēju, kā iepriecināt garšas kārpiņas, atliek tik izvēlēties kārdinošāko recepti un pagatavot!
Vieglie garneļu salāti ar ābolu
Vieglām vakariņām vai svaigam dienas sākumam un jaunu garšu meklējumiem noderēs šī garneļu salātu recepte. Svaigi un ātri!
Ābolu un pastinaku biezenis ar krāsnī ceptām desiņām
Garda un rudenīga maltīte – no āboliem, kartupeļiem un pastinakiem pagatavots biezenis, kas pasniegts kopā ar piparotām cūkgaļas desiņām, kas ceptas cepeškrāsnī, un apceptām ābolu ripiņām. Biezenim un desiņām odziņu piešķirs dzērveņu ievārījums, kas maltītei pievienots klasiskās tomātu mērces vietā.
Ābolu rožu pīrāgs
Vasaras noslēgumam un rudens sākumam atbilstošs, gards ābolu pīrāgs, kas izdaiļots ar trauslām ābolu rozītēm. Recepti piedāvā bloga LostinPattern.com autore Brigita Dambe, kura iesaka to baudīt rāmos rudens vakaros ar kādu melnās tējas krūzi.
Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!
Puķkāpostu ābolu krēmzupa
Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.
Vistas sautējums franču gaumē
Tradicionāls sautējums, kas nācis no Francijas ziemeļdaļas Normandijas reģiona - aromātisks un sātīgs.
Sautēti sarkanie kāposti ar āboliem un sidru
Koša recepte gavēņa laikam un ne tikai. Ābolu sidrā sautētie sarkanie kāposti garšos lieliski gan kā pamatēdiens, gan kā piedeva. Izmēģini!
Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti
Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.
Ābolu un zeltainā sīrupa pudiņi
Aromātiska un oriģināla recepte ābolu ražas laikam.
Ābolu un kanēļa drumstalu pīrāgs
Klasiskais ābolu drumstalu pīrāgs modernajā versijā ar auzu pārslām un brūno cukuru.
Ātrā kārtainās mīklas ābolkūka ar marcipānu
Vizuāli pievilcīga un ļoti ātri pagatavojama kūka ābolu ražas laikam.
Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem
Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.
Cūkgaļa ābolu mērcē
Svinību reizei - cūkgaļa ābolu mērcē. Pasniedz ar maigu kartupeļu vai ziedkāpostu biezeni.
Ābolu un ķirbju pankūkas
Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.
Biezpiena sacepums ar āboliem
Krēmīgais, vieglais un tik brīnišķīgi smaržojošais biezpiena sacepums būs jauks pusdienu deserts. To pasniedz vēl nedaudz siltu, pārkaisītu ar pūdercukuru vai arī ar dzērveņu mērci. Šim sacepumam vispiemērotākais būs mīksts, mitrs biezpiens bez graudiem. Tie, kas vēlas, biezpienā var iemaisīt arī rozīnes.
'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem
Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.
Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci
Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.