plovs
Foto: Shutterstock
Plovs ir viens no austrumnieku vispopulārākajiem ēdieniem, kuru tur visbiežāk pasniedz svētku reizē. Ir tautas, kurām plova gatavošanas kultūra ir izkopta kā rituāls. Arī mūsu virtuvē, ienācis no Vidusāzijas, plovs ir iecienīts un iemīļots ēdiens. Tā smaržas un aromāti lieliski saderas ar rudenīgajām noskaņām, bet jaunās ražas burkāni plovam iedos īpaši intensīvu zeltaino toni.

Plovam var pievienot dažādas gaļas, putnu gaļu ieskaitot, plovu var vārīt ar zivīm un plovs var būt veģetārs. Ļoti bieži plovam tiek pievienoti dažādi žāvēti augļi. Ieskatoties plova kultūras senajā vēsturē un receptēs, kas rakstiski dokumentētas jau no 10. gadsimta, var izšķirt četrus plova gatavošanas veidus.

Chelov - rīsus mērcē vairākas stundas, pēc tam vāra, ļauj ūdenim uzvārīties, īsu brīdi uz nelielas uguns pavāra un ūdeni nolej, rīsus turpina karsēt ūdens peldē virs tvaikiem. Šādā veidā gatavoti rīsi ir īpaši irdeni un viegli. Poda apakšā, kurā karsējas rīsi, veidojas gards rīsu piecepums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!