Lai gan kādu brīdi jau skumjas nomāca sajūsmu par rudeni, jo sēņu mežos līdz šim bijis pavisam maz, bēdas beigušās – sēņotāju lomu atrādīšana brīvdienās liecina, ka sēņu mērcītēm būs būt! Labāko vietu zinātāji visā Latvijā atrāda, ka mežos gaileņu ir, cik uziet. Tāpat salasāmas arī baravikas, sviesta bekas, saulsardzenes un citas brangās meža veltes. Atliek vien cerēt, ka laikapstākļi lutinās ar mitru, bet siltu laiku, lai sēnes mežos un mežmalās parādītos vēl vairāk.
Bet, ja pie sēnēm ir tikts, tās jāliek lietā garšīgās receptēs! Pirms gatavošanas gan jāatceras, ka tās nav nepieciešams ilgu laiku mērcēt ūdenī, vien viegli noskalot un uzreiz noslaucīt. Sēnes var sacept un glabāt burciņās, iemarinēt vai iesālīt. Bet no svaigajām pagatavot ne tikai kādu beku vai gaileņu mērcīti, bet arī gardu risoto. Īpaši gardi un sezonai atbilstoši būs ar sēnēm pildīti kāpostu tīteņi. Bet sātīgām vakariņām ideāls būs kartupeļu biezputras un sēņu sacepums.
Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti
Pēc raženas sēņošanas - ražena un sātīga mērce!
Sēņu pīrāgi ar krējuma mērci
Kārtīgam mielastam - sēņu pīrāgi ar pildījumu un mērci.
Marinētas gailenes
Kā saglabāt gailenes ziemai? Tās var apcept un sasaldēt, sasaldēt svaigas vai arī, kā šajā receptē, - marinēt!
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.
Sēņu - puravu sautējums
Garšām bagātais sēņu - puravu sautējums.
Kāpostu tīteņi ar rīsiem un sēnēm
Garšīgie kāpostu tīteņi ar rīsiem un zeltainām sēnēm.
Marinētas sviesta bekas
Marinētās sviesta beciņas ziemā būs īsts kārums, atgādinot par sēņu vasaru. Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves arhīva.
Kartupeļu biezputras sacepums ar sēnēm
Kartupeļi ar sēnēm - sātīga veģetārais sacepums.
Ātrās zemnieku brokastis - cepti kartupeļi ar sēnēm, kāpostu un olu
Cita versija par zemnieku brokastīm - iepriekšējās dienas kartupeļi, ko papildina ceptas sēnes, Kale kāposts, kā arī ola, kuras dzeltenums būs kā krēmīga mērce.
Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm
Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.
Gaileņu biezzupa
Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.
Gaileņu mērce
Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.
Pildīts kabacis ar sēnēm un malto gaļu
Kabacis un gailenes kopā veido izcili maigu un nepārspējamu garšu saspēli. Protams, drīkst izmantot arī citas sēnes, tomēr mēs iesakām tieši gailenes!
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Marinētu baraviku salāti ar gaļu un āboliem
Ļoti sātīgi salāti ātrām pusdienām.
Sēņu risoto
Brīnišķīgi krēmīgs, turklāt vienkārši pagatavojams tradicionālais itāļu ēdiens. No brīža, kad rīsiem pievienosi pirmo buljona porciju, līdz gatavam risoto paies vien 20 minūtes! Ja pa rokai nav baraviku, droši vari tās aizstāt ar citām sēnēm, kas pirms ēšanas nav jāvāra - gailenēm, šampinjoniem, bekām!
Siera zupa ar baravikām
Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.
Sēņu pastēte
Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.
Pildīta paprika ar sēnēm un rīsiem
Vienkārši pagatavojama ar sēnēm un rīsiem pildīta paprika.