gailenes, pusdienas, ķiploki, ceptas sēnes
Foto: Shutterstock

Lai gan kādu brīdi jau skumjas nomāca sajūsmu par rudeni, jo sēņu mežos līdz šim bijis pavisam maz, bēdas beigušās – sēņotāju lomu atrādīšana brīvdienās liecina, ka sēņu mērcītēm būs būt! Labāko vietu zinātāji visā Latvijā atrāda, ka mežos gaileņu ir, cik uziet. Tāpat salasāmas arī baravikas, sviesta bekas, saulsardzenes un citas brangās meža veltes. Atliek vien cerēt, ka laikapstākļi lutinās ar mitru, bet siltu laiku, lai sēnes mežos un mežmalās parādītos vēl vairāk.

Bet, ja pie sēnēm ir tikts, tās jāliek lietā garšīgās receptēs! Pirms gatavošanas gan jāatceras, ka tās nav nepieciešams ilgu laiku mērcēt ūdenī, vien viegli noskalot un uzreiz noslaucīt. Sēnes var sacept un glabāt burciņās, iemarinēt vai iesālīt. Bet no svaigajām pagatavot ne tikai kādu beku vai gaileņu mērcīti, bet arī gardu risoto. Īpaši gardi un sezonai atbilstoši būs ar sēnēm pildīti kāpostu tīteņi. Bet sātīgām vakariņām ideāls būs kartupeļu biezputras un sēņu sacepums.

Baraviku kundziņu mērce ar tomātiem un cauraudzīti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!