Tagad, kad septembris jau ir iegriezies tā otrajā pusē un rudens būs sācies arī astronomiski, vēl vairāk jūtam to, ka vēderu ir vēlēšanās palutināt ar ko siltu un garšīgu. Tāpēc svētdiena ir ideāli piemērota tādai kulinārajai atrakcijai, kā cepumu gatavošana. Atliek tikai sameklēt miltus, cukuru, sviestu, pienu vai krējumu un garšīgās piedevas, lai radītu īstu šedevru, kuru piekost klāt pie lielas karstas tējas krūzes.
Gaisīgie meringi vai mazi olbaltuma bezē cepumi, kraukšķīgi auzu pārslu cepumi, vai sviesta cepumi ar patīkamu pārsteigumu – šokolādes gabaliņiem. Un kur nu vēl aizmirst par cepumiem, kuros ir arī gards un salds ievārījums! Apsien priekšautu, uzroti piedurknes un ļaujies gatavot priekam. Virtuve patīkami smaržos, bet kāre pēc saldumiem būs apmierināta. Un tam visam pa vidu – lepnums par padarīto!
Biezpiena un auzu pārslu cepumi
Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.
Spāņu čurros cepumiņi
Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.
Mīkstie biezpiena cepumi
Vienkārši biezpiena mīkstie cepumiņi, ne pārāk saldi un ne pārāk trekni. Neliels gardumiņš pie pēcpusdienas tējas. Var pasniegt arī ar medu vai ievārījumu.
Veikli pagatavojamie dateļu cepumi
Gardi kumosa lieluma cepumi, kas pagatavoti no miltu, brūnā cukura un skābā krējuma mīklas. Dateles cepumiem piešķirs patīkamu saldumu, bet brūnais cukurs – aromātisku smaržu. Lieliski garšos pie tējas tases drēgnā rudens pēcpusdienā.
Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu
Brīvdienu projekts virtuvē – gardi sviesta mīklas cepumiņi, kas pildīti ar smaržīgu ogu vai augļu ievārījumu. Izvēlies tādu , kas pagatavots vēl šovasar, piemēram, kazeņu, ķiršu, zemeņu vai aveņu, un cepumi sanāks vēl jo garšīgāki.
Saldie 'Žagariņi'
Saldie "Žagariņi" - bērnu īpaši iecienītie cepumi.
Košie smilšu mīklas zvaigžņu cepumi ar cukura glazūru
Pavisam viegli pagatavojami sviesta mīklas cepumi, kuru pagatavošanā noteikti iesaisti arī bērnus. Cepumus rotā ar paša pagatavotu cukura mastiku. Košie cepumi būs īsts gardums un bērnu ballītes ēdiens.
Saldie bezē cepumi
Tik skaisti un gardi – bezē cepumi, kas izzīmēti sirdīs un lāsītēs. Būs lieliski īpašiem gadījumiem, mājās gatavotām dāvanām vai tematiskām ballītēm.
Citronu smilšu cepumiņi
Citronu cepumi ir biezi, viegli piepūtušies un vidiņā joprojām nedaudz mīksti un tiem ir tik patīkama citronu garša un aromāts. Tos var pasniegt ar tēju un kafiju, pirms pasniegšanas apkaisot ar pūdercukuru. Tos var izmantot, lai starp diviem cepumiņiem iesmērētu kādu biezu džemu vai sviesta krēmu. Tiem pat pirms cepšanas ar mazāku glāzīti vidiņā var iespiest iedobi, kuru uzpilda ar ievārījumu. Pēc tam cepumus cep kā aprakstīts receptē.
Klasiskie franču cepumi – meringi
Viena no olbaltumu cepumu klasiskākajām receptēm - meringi, kuri ir pamats ne tikai pavlovas kūkām, bet arī var tikt izmantoti kā lielisks kūkas rotājums, ja tos cep pavisam nelielus. Un nevajag baidīties no ilgā gatavošanas laika, jo kad tie ir gatavi, tie ir neticami gardi!
Ātrie ingvera cepumi
Cepumi ar Ziemassvētku garšu. Tie nedaudz atgādina piparkūkas, tomēr nav tik pikanti. Vienkāršos un ātri pagatavojamos ingvera cepumus vari uzlabot ar marmelādes, krēma vai putukrējuma kārtiņu, bet arī bez tā visa tie garšo lieliski.
Sātīgie zemesriekstu sviesta cepumi
Zemesriekstu sviesta cepumi - ļoti mīksti, sulīgi, turklāt izceļas ar patīkamu saldās un sāļās garšas balansu.
Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši
"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši – neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.
Cepumi ar šokolādes gabaliņiem un žāvētām plūmēm
Pie karstas tējas krūzes, aromātiskas kafijas vai putota kakao noteikti kārojas klāt arī kāds salds našķis. Pašu gatavoti cepumi noteikti būs labākā izvēle, tāpēc izmēģini šos grēcīgi kārdinošos cepumus, kas tev noteikti neliks vilties! Ja plūmes netīk tavām garšu kārpiņām, vari tās aizvietot ar kaltētām dzērvenēm, riekstiem vai rozīnēm.
Citronu sviesta cepumi bez glutēna
Saldākai dzīvei un ikdienas priekam - vienkārša cepumu recepte, kuru novērtēs arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.
Vienkāršie kokosriekstu-pekanriekstu cepumi
Grezni cepumi, kurus vari glīti iesaiņot un uzdāvināt kādam īpaši mīļam cilvēkam. Tavas pūles noteikti tiks atzinīgi novērtētas.
Ātrie dzērveņu-kanēļa cepumi
Šie cepumi pieļauj teju neierobežotas improvizācijas iespējas - dzērvenes vari aizstāt ar sadrupinātu šokolādi, riekstiem vai citrona mizu un magoņu sēkliņām.
Ievārījuma kvadrātiņi ar bērnības garšu
Šie ievārījuma kvadrātiņi nedaudz garšo pēc bērnības - it īpaši, ja ar tiem našķējas, uzdzerot glāzi piena.
Auzu pārslu – banānu cepumi
Ikdienā izvēlos veselīgu uzturu, tāpēc samērā strikti sekoju līdzi ēdienu uzturvērtībai. No savas ēdienkartes jau krietnu laiku esmu izslēgusi visu trekno, saldo un cepto, kā arī miltu izstrādājumus, aizstājot tos ar veselīgākām alternatīvām. Tā kā reizēm kādu našķi gan kārojas, priecājos, ka esmu atklājusi banānu – auzu pārslu cepumu recepti, kas ir gan veselīga un sātīga, gan pietiekami salda. Cepumi lieliski der gan kā uzkoda, gan brokastu ēdiens, aizstājot auzu pārslu putru, kas man personīgi tās ierastajā formātā mēdz visai ātri apnikt.