Kad rudens drēgnums mūs sasniedzis tā pamatīgi un vēderā likt gribas vien ko karstu, smaržīgu un garšīgu, zupas būs īstā izvēle. Tagad, kad teju visa raža novākta, varam izmantot rudens dārzeņus – kartupeļus, ķirbjus, kāpostus, kabačus, burkānus un bietes, un likt tos lietā kādā sātīgas zupas katlā. Garšas dažādībai, variējam ne tikai ar zupā izmantotajiem dārzeņiem, bet arī gaļu. Piešaujam zupai klāt vistas gaļu, pagatavojam frikadeles no liellopa gaļas vai uzvāram tajā pa kādai cūkgaļas ribiņai.
Un nevajag aizmirst arī par sastāvdaļu eksperimentēšanu – ķirbju zupai piestāvēs rudenīgie āboli. Vistas gaļas zupām – kāds kāposts un pupiņas. Bet frikadeļu zupas patīkami atsvaidzinās tomāti. Ļaujies karstas zupas bļodiņas valdzinājumam un pagatavo karsto virumu, lai aizdzītu prom zosādu lietainā rudens vakarpusē!
Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku
Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!
Klasiskā frikadeļu zupa
Frikadeļu zupa - kā no labākajām bērnības atmiņām.
Siera zupa ar baravikām
Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.
Pikantā ķirbju – ābolu zupa
Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.
Kāpostu un pupiņu zupa ar vistas gaļu
Sātīga un aromātiska zupa, kurā bez kāpostu lapām un baltajām pupiņām ir arī vistas gaļa, selerijas un burkāni. Pasniedz vēl karstu kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Soļanka no trīs veidu gaļas
Soļanka no trīs veidu gaļas - daudz vienkāršāk un ātrāk, nekā izklausās.
Dārzeņu zupa ar šķiņķi un rupjmaizes graudziņiem
Dārzeņu zupa ar rupjmaizes grauzdiņiem žāvētas gaļas pavadījumā.
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.
Sātīgais rasoļņiks
Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.
Frikadeļu zupa no liellopa gaļas un tomātiem
Īpaši garda frikadeļu zupa no liellopa gaļas un tomātiem.
Sātīgā lazanjas zupa ar diviem sieriem
Lazanjas zupa ir īsti piemērota dienām, kad gribas dažādot savu ēdienkarti ar itāliskām garšām, bet nav iedvesmas gatavot oriģinālo lazanju.
Samtaina kukurūzas zupa ar garnelēm un lociņiem
Īsti ziemīga un samtaini maiga kukurūzas zupa, kurai garneles piešķir izsmalcinātību un vieglumu. Lielisks veids kā sevi nedaudz palutināt nogurdinošas darba nedēļas izskaņā.
Lazanjas zupa
Man ļoti garšo lazanja, taču to ir grūti pagatavot, ja mājās ir tikai divi ēdāji. Es neprotu izcept mazu lazanju, tādēļ nolēmu būt oriģināla un pagatavot citādāku lazanjas versiju. Šoreiz - zupā!
Vistas zupa Taizemes gaumē ar kariju, mango un koriandru
Bezgala aromātiska un sātīga zupa, kuras bagātīgo garšu buķeti maigāku padara kokosriekstu piens. Improvizē ar sastāvdaļām, jo zupa ir viegli pielāgojama teju katra ledusskapja saturam.
Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē
Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.
Grūbu - sālītu gurķu zupa
Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.
Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām
Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.