Saldās dateles, kuras tiek iegūtas no dateļpalmām, ir viena no pateicīgākajām saldo ēdienu sastāvdaļām. Žāvētās dateles ir pietiekami saldas, bet to mitrā, pat mazliet ķepīgā tekstūra fantastiski kontrastē ne vien ar kēksu un mafinu sausumu, bet arī ir lielisks cepumu un mīklas aizvietotājs, ja dateles sablendē kopā ar riekstiem un izklāj par pamatu svaigajām kūkām. Dateles desertos lieliski sader ar mandelēm, valriekstiem, apelsīniem, āboliem, citronu miziņām un pekanriekstiem.
Bet krēmsiera vai saldajos ēdienos ar marcipānu tās izceļas vēl jo vairāk. Un kur nu vēl kā vienkāršs našķis, ja žāvētās dateles bez kauliņiem ir apklātas tik vien kā ar tumšo šokolādi! Kāpēc gan neļauties kārdinājumam pēc kā garšīga, un nepagatavot desertu, kurā ir dateles? Rudenim it īpaši piestāvēs kāda plātsmaize ar datelēm vai āboliem, vai āboli, kas pildīti ar riekstiem un datelēm. Gardi!
Banānmaize ar datelēm
Garšīga un salda banānmaize, kuras viducī paslēpušās saldās dateles. Ideāli garšos kopā ar kādu glāzi piena, tējas vai kafijas.
Dateļu un pekanriekstu pīrāgs
Gards un sīrupains pīrāgs, kura kraukšķīgajā garoziņā pildītas, ar cukura sīrupu sajauktas dateles un pekanrieksti. Lieliski garšos kopā ar karstu tēju labā kompānijā.
Veikli pagatavojamie dateļu cepumi
Gardi kumosa lieluma cepumi, kas pagatavoti no miltu, brūnā cukura un skābā krējuma mīklas. Dateles cepumiem piešķirs patīkamu saldumu, bet brūnais cukurs – aromātisku smaržu. Lieliski garšos pie tējas tases drēgnā rudens pēcpusdienā.
Apelsīnu un dateļu mafini
Gardi paniņu un brūnā cukura mīklas mafini, kuriem spirgtumu piedod svaigā apelsīnu sula. Kraukšķīgumam mīklai pievienoti valrieksti, bet saldumam – dateles. Tam visam pa virsu garda pūdercukura un svaigā siera glazūra.
Dateļu un ābolu drumstalkūka
Pavisam garda plātsmaize, kas pildīta ar datelēm un āboliem. Īpašu garšu pildījumam piešķir aromātiskās garšvielas, bet kraukšķīgumu – auzu pārslas, kas piejauktas miltu un sviesta mīklai.
Šokolādes un dateļu kūka ar īrisa glazūru
Šī šokolādes un dateļu kūka ir īsts kārumnieka sapnis. Tam visam pa virsu – salda, garda un nedaudz ķepīga paša gatavota īrisa mērce. Baudīt kopā ar kafijas vai tējas tasi, un, protams, izsalkušiem draugiem un ģimenes locekļiem. Pietiks visiem!
Zemesriekstu-dateļu cepumi
Katrā kumosā sajūtamie rieksti, rozīnes un dateles, padara šo cepumu garšu neatvairāmu. Jau tos gatavojot, radīsies vēlme ar pirkstu iebraukt mīklas bļodā.
Siera kūka ar datelēm un saldu mērci
Garda un salda ceptā siera kūka, kuru interesantu padara ne vien mērce, kas klāta pa virsu, bet arī saturs. Tajā paslēpušās dateles, smaržīgais kanēlis un pat muskatrieksts. Baudi kopā ar tasi kafijas vai tējas.
Bez grēka jeb svaigēdāju kūka
Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.
Karamelizēti āboli ar riekstu pildījumu
Saldākam vakaram pagatavo gardus brūnajā cukurā un sviestā karamelizētus ābolus, kuri pildīti ar valriekstiem. Viss, kas jāizdara – veselos ābolos jāizgrebj viducis, jāsapilda ar sastāvdaļām un jāizcep. Baudi kopā ar tasi smaržīgas tējas.
Pistāciju un kokosriekstu konfektes
Man patīk pistāciju rieksti. Kādreiz gan pazinu tikai čaulās un sālītus, un tie man ļoti garšoja, bet izrādās, veikalos var atrast arī izlobītus no čaulām un nesālītus. Lūk, arī atbilde uz manu kādreizējo jautājumu - kā var pietikt pacietības lobīt ārā pistācijas, lai pievienotu tās ēdieniem.
Veselīgais našķis - pašgatavoti musli batoniņi
Veselīgāk nekā konfektes, turklāt - ļoti labi zināms, kas "lācītim vēderā"!