Šodien, 29. septembrī, pasaulē tiek atzīmēta Kafijas diena. Nu, kā gan nesvinēt dzērienu, kas ir vispopulārākais visā pasaulē? Kafijas tirgū, arī Latvijā, ienāk arvien jauni kafijas pupiņu veidi - īpašās kalnu pļavās audzētas pupiņas, saudzīgi vāktas un glabātas, tām piemeklēts vispiemērotākais grauzdējums un sajaukums ar citu šķirņu pupiņām.
Vai zināji, ka kafiju nedrīkst apliet ar tikko uzvārītu ūdeni? Ūdenim vajadzētu atdzist līdz 94°C.
Vai zināji, ka svaigai un kvalitatīvai kafijai, to aplejot, nevar tik vienkārši izjaukt putiņu virskārtu? Ja ar karoti mēģināsi ievilkt švīkas putiņās, kafijā esošās eļļas šīs švīkas ātri aizvelk atkal ciet. Ja putiņas izjūk un nesavelkas vairāk kopā, kafija jau kādu laiku ir stāvējusi veikala plauktā un zaudējusi savas aromātiskās eļļas.
Drēgnais rīts tā vien mudina uzvārīt īpašo kafiju. Varbūt tieši šodien vajadzētu pagaršot kafiju ar sviestu vai ar čili? Vakarpusē izcep kēksiņus ar kafijas krēmu vai palutini mīļos ar gaisīgo tiramisu. Piedāvājam arī kafiju, kas nemaz nav kafija - ozolzīļu kafiju.
Sīpolu un kafijas mērce salātiem
Lai cik tas neizklausītos dīvaini - kafijas mērce salātiem - tomēr mērce neticami labi saderas ar zaļajiem salātiem, kā arī ar zaļo pupiņu pākšu salātiem. Var izmantot malto kafiju, bet daudz vienkāršāk būs eļļu vēlāk izfiltrēt, ja tiks izmantotas piestā saberztas kafijas pupiņas.
Aromātiskais steiks kafijas marinādē Kubas stilā
Steika gaļu marinē sausajā kafijas marinādē apmēram 1,5 - 2 stundas, tad cep pannā no abām pusēm brūnu, ik pa brīdim grozot. Gaļu cep apmēram 6 - 10 minūtes, atkarībā no tā, cik bieza vai plāna tā ir.
Kūpinātas cūkgaļas ievārījums
Ja pasaulē ir tāda lieta, kas pat slinkākajam kulināram liek sarosīties ēdiena gatavošanai, tas noteikti ir tirgus apmeklējums. Zaļumi, svaigi cepta maize, lauku vistu olas, un, protams, pēdējā laikā tik aktuālie kūpinājumi – smaržas, garšas un krāsas aicina visu pēc kārtas likt groziņā. Lai gan nevienam nav šaubas, ka visu iegādāto itin viegli var nolocīt tāpat, īpašām garšām noskaņotie var mēģināt no kūpināta cūkas cauraudzīša pagatavot ievārījumu.
Meksikāņu kafija - ar čili un rumu
Meksikāņu stilā gatavotai kafijai tiek pievienots ne tikai čili, bet arī cukurs, kakao un kanēlis, to aromatizē ar rumu, pasniedz ar saldo krējumu un beigās grezno ar tumšās šokolādes skaidiņām. Kafija tiek ilgi vārīta, līdz čili ir atdevis savu asumu. Šāda kafija Meksikā uz karstas plīts stāv pat 3 - 4 stundas, līdz tā ir izdzerta.
Kafija ar sviestu un muskatriekstu
Rīta uzmundrinājumam un aktīvam dienas sākumam noderēs kafija ar sviestu.
Olu kafija
Olu kafija - kad gribas kādu palutināt.
Ozolzīļu kafija
Ozolzīļu kafija, kas nemaksā neko.
Beduīnu kafija - ar kardamonu
Arābi kafiju aromatizē ar kardamonu, kas viņiem skaitās viesmīlības simbols un bez kura nenotiek nevienas saviesības vai svētki. Kardamonu kafijai pievieno vai nu veselu sēkliņu veidā, vai piestā to sagrūžot pulverī. Turklāt kafija vienmēr tiek dzerta salda.
Ķirbju latte ar putukrējumu
Ķirbju latte ir dzēriens īstiem kārumniekiem. Tā samtainā garša piestāv saules pielietiem rudens rītiem un silda aukstos vakaros.
Kafija ar kafijas liķieri un saldo krējumu
Īpašā vakarā, svinot kādu jubileju, var pasniegt alkoholisko kafijas kokteili martini glāzēs. Kafija ir jāizvāra ātrāk un jāatdzesē.
Šokolādes putas ar ogām
Tik ļoti viegls un gaisīgs deserts. Papildini maigās šokolādes putas ar avenēm, mellenēm vai zemenēm. Ja vēlies, desertu vari pasniegt arī ar trauslajām vafeļu caurulītēm, kurām nav pildījuma. Tās var izmantot karotītes vietā. Jāņem vērā, ka deserts pēc pagatavošanas jādzesē vismaz 2 stunas. To ir ērti sagatavot iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas un dzesēt ledusskapī visu nakti.
Kafijas olu krēms tasītēs
Salds un pavisam vienkāršs olu krēms ar kafijas garšu vieglam desertam, kas ideāli piestāvēs pusdienām draugu vai ģimenes lokā. Kafija krēmā viegli uzmundrinās, bet kakao virskārta piešķirs saldajam ēdienam patīkamu smaržu.
Uzmundrinošie kafijas kēksiņi ar avokado krēma glazūru
Neticami svaigs un atspirdzinošs avokado krēms, klāts pa virsu enerģiju raisošām kafijas kūciņām, būs tieši laikā, lai baudītu siltu svētdienu zem ziedošajiem ābeļu zariem. Un nevajag baidīties no tā, ka krēms gatavots no avokado – citronu sula tam piešķir brīnumainu garšu. Divi spēcīgie garšas komponenti apvienojas lieliskā tandēmā.
Espresso cepumi ar baltās šokolādes pildījumu
Rieksti un baltā šokolāde lieliski papildina šo cepumu maigo kafijas garšu. Tie garšos lieliski ne tikai ar tasīti stipra espresso, bet arī ar glāzi auksta piena.
Skābā krējuma, cepumu un biezpiena krēms ar persikiem vai mellenēm
Divas idejas desertam - skābā krējuma un cepumu krēms, kas gatavots no biezpiena un saldā krēmsiera "Rasa". Receptes piedāvā Signe Meirāne no "Četrassezonas.lv".
Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu
Eklēri ar šokolādes - kafijas krēmu - gardums pie tējas vai kafijas.
Tiramisu ar kafijas liķieri
Tiramisu – klasisks itāļu deserts, kas burtiskā tulkojumā nozīmē "pacel mani augšā", bet metaforiski "dari mani laimīgu". Daudzi sevi dēvē par tā oriģinālās receptes autoriem un domas dalās. Tā sastāvā vienmēr ir cepumi "Dāmu pirkstiņi", kas izmērcēti kafijā un pārklāti ar sātīgo maskarpones krēmu. Tiramisu variācijas ir ļoti dažādas - kafija tiek papildināta ar dažādiem dzērieniem, savukārt krēms ar dažādām ogām un mērcēm. Recepti sagatavojusi Baiba Muzikante, Caramelle.lv.
Tiramisu
Tiramisu tiek dēvēts arī par eņģeļu un kurtizāņu ēdienu. Iespējams, šim saldajam ēdienam ir visbagātīgākais recepšu variāciju skats, jo nav vienas "īstās" tiramisu receptes – Marsalas vīnu reizēm aizstāj gan ar Amaretto, konjaku, rumu vai citu stipro alkoholu. Putukrējuma vietā liek olas baltumu. Olu dzeltenuma vietā olu liķieri. Savoiardi jeb dāmu pirkstiņu vietā izmanto mīkstas piparkūkas. Šī recepte - no portāla "Cālis.lv" lietotājas Elitochkas krājumiem.
Tiramisu ar banāniem
Tiramisu ar banāniem - novērtēs visi saldummīļi.
Atsvaidzinošais citronu tiramisu
Atsvaidzinoša tiramisu variācija ar izteiksmīgu citronu garšu.
Maigais tiramisu bez olām
Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!