grilētas zivis
Foto: Shutterstock

Gruzija nav iedomājama bez ēšanas tradīcijām un viesmīlības, bez dāsna nama tēva, bez smaržīgiem, garšvielām bagātiem hinkaļiem, hačapuri vai šašlikiem. Gruzīnu virtuve ne velti ir izslavēta kā viena no labākajām virtuvēm pasaulē. Turklāt latvieši gruzīniem var pateikties par šašliku kultūru, kas tik cieši nostiprinājusies un ieņēmusi savu vietu pie latviešu galda.

Īsts gruzīnu galds ir daudzveidīgs, lai pie tā varētu ilgi sēdēt un, draudzīgi tērzējot, ilgi ēst. Turklāt saimniece nenogurusi mudinās našķēties ar dažādajiem ēdieniem.

Gruzīnu ēdienu gatavošanā tiek bagātīgi izmantotas garšvielas, zaļumi un vietējās izejvielas. Ne mājās, ne restorānos uz pusdienu galda neredzēsi kečupa pudeles, tā vietā tiek pasniegta tradicionālā skābeni asā tkemali mērce, kas gatavota no meža plūmēm.

Par gruzīnu ēdienu ikonām ir kļuvuši hinkaļi – ar rokām darināti mīklas sainīši, kas pildīti ar gaļu un zaļumiem, un hačapuri – karsta baltmaize, kas bagātīgi pildīta ar sieru. Īpašas ir arī dažādās Gruzijas uzkodas - basturma (saulē kaltēta liellopu gaļa ar asu paprikas garšvielu mētelīti), sudžuks (maigāka kā basturma, kuras apvalks gatavots no ķiplokiem), lai gan .

Gruzijā tiek gatavots arī īpašs kārums čučhela – tie ir valrieksti vai lazdu rieksti vīnogu sulā. Riekstus vāra vīnogu sulā, kamēr apmēram puse ir iztvaikojusi un masa kļūst bieza. Pēc tam to izklāj formā un atdzesē, pēc tam sagriež konfektes izmēra gabaliņos.

Gruzīnu lobio

Foto: Shutterstock

Gruzīnu lobio - pupiņas ar valriekstiem un koriandru.

Lasīt vairāk

Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.

Lasīt vairāk

Harčo gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Riktīgi gards harčo gruzīnu gaumē.

Lasīt vairāk

Soļanka gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Soļanka gruzīnu gaumē - sātīga pusdienu un vakariņu zupa.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa - harčo

Foto: Shutterstock

Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.

Lasīt vairāk

Cālis tabakā

Foto: Shutterstock

Ja tev tīk Kaukāza virtuves garšas un kādā mājas stūrī mētājas karstumizturīgs ķieģelis vai no omes mantota smaga čuguna panna, ko izmantot kā presi, vari pagatavot padomju restorānu ēdienkartes hitu – cāli tabakā.

Lasīt vairāk

Ātrie hačapuri

Foto: Shutterstock

Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepts sātīgs hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu.

Lasīt vairāk

Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'

Foto: Shutterstock

Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.

Lasīt vairāk

Pupas ar dārzeņiem un šampinjoniem Kaukāza gaumē

Foto: Shutterstock

Pupiņas ar dārzeņiem un šampinjoniem ir lieliska piedeva kādam gaļas ēdienam vai to var pasniegt kā pamatēdienu. Pikantā adžika patīkami atdzīvinās kopējo garšas buķeti. Vari izmantot jebkādus zaļumus, bet kinza būs vispiemērotākā. Ja pupas būs mirkušas visu iepriekšējo nakti, tad ēdienu varēs pagatavot samērā ātri. Vari izmantot arī gatavos pupu konservus, tad pupas iejauc dārzeņos pašās beigās.

Lasīt vairāk

Kabaču – aliču kompots jeb Viltotie ananasi

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem noderēs kabaču un aliču jeb Kaukāza plūmīšu kompots, ko nereti mēdz dēvēt par viltotajiem ananasiem.

Lasīt vairāk

'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.

Lasīt vairāk

Sātīgie pupiņu salāti ar brinzu

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta paprika saliek pareizos akcentus.

Lasīt vairāk

Svaigu dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei - svaigo dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām. Brinzas siera vietā droši vari izmantot arī fetas sieru.

Lasīt vairāk

Mājas brinza sālījumā

Foto: Shutterstock

Mājas brinza visgardākā ar svaigiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock

Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Adžika 'Vīru'

Foto: Shutterstock

Adžika "Vīru" - perfekta piedevai šašlikam, ceptai gaļai un gaļas zupām.

Lasīt vairāk

Dolma

Foto: Shutterstock

Dolma - rīsi un maltā gaļa, pildīti vīnogu lapās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!