Sezonas aktualitāte noteikti ir ķirbis, no kura var pagatavot ļoti gardu un krēmīgu ķirbju biezzupu. Man ļoti garšo, ja ķirbju biezzupai pievieno kaut ko skābenu, piemēram, nelielos gabaliņos sagrieztus tomātus.
Garie un vēsie vakari pamudina arī uz kādu sautējumu vai sacepumu, kura pagatavošanai ir nepieciešams nedaudz vairāk laika. Toties sautējumu ir ļoti viegli sasildīt un izmantot vairākām dienām. Arī sacepumu var sasildīt uz pannas, ne tikai mikroviļņu krāsnī. Rudenī, piemēram, arī salāti varētu būt silti, īpaši, kad aiz loga salna sāk nokost puķes, bet desertā izvēlies kaut ko ar āboliem vai izcep trauslus un irdenus sviesta cepumiņus, ar kuriem panašķēties pie tējas.
Ķirbju biezeņzupa ar pētersīļiem un baltmaizes grauzdiņiem
Ķirbju biezeņzupa ar baltmaizes grauzdiņiem būs īstais ēdiens jaukai vakarēšanai ģimenes vai draugu lokā. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.
Sidrā sautēta cūkgaļa ar žāvētām aprikozēm
Pavisam mīksti pagatavotas cūkgaļas karbonādes ar kauliņu. Protams, var izvēlēties tādus gaļas gabaliņus, kuriem kaula nav, bet tas piedod gaļai īpašu garšu. Maltīti patīkami papildinās sidrs un dārzeņi.
Kartupeļu biezeņa, bekona, puravu un siera pīrāgs
Sātīgs un gards sacepums no maiga kartupeļu biezeņa, puraviem, nedaudz apcepta šķiņķa un garda siera. Pīrāgu pasniedz tāpat vai kā piedevu kopā ar kādu gaļas ēdienu vai plaucētām olām.
Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm
Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.
Siltie kāpostu salāti ar sinepju mērci
Brīnišķīgi salāti, kas papildinās gaļas ēdienus vai zivi, kā arī rīsus vai mundierī ceptus kartupeļus. Bet tikpat labi šie salāti var būt kā pamatēdiens - pievieno grauzdētus pekanriekstus vai valriekstus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri, vai sieru, vai plānas vistas filejas šķēlītes. Izbaudi!
Trauslie ābolu pīrādziņi
Neticami trauslie ābolu pīrādziņi būs gards našķis vēlās brokastīs vai pie pēcpusdienas tējas. Ja vēlies pīrādziņus cept brokastīs, pagatavo mīklu vakarā un pa nakti noglabā ledusskapī. Arī ābolu pildījumu sagatavo jau iepriekšējā vakarā, bet no rīta visus pārsteidz ar karstiem ābolu pīrādziņiem. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 20-25 pīrādziņi.
Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu
Brīvdienu projekts virtuvē – gardi sviesta mīklas cepumiņi, kas pildīti ar smaržīgu ogu vai augļu ievārījumu. Izvēlies tādu , kas pagatavots vēl šovasar, piemēram, kazeņu, ķiršu, zemeņu vai aveņu, un cepumi sanāks vēl jo garšīgāki.