Kārtīgi pīrāgi nav ne maziņi, ne pusmēness izskatā – tie ir ar spīdīgu mīklas cepurīti un pildīti ar visdažādākajām sastāvdaļām. Lielos mīklas pīrāgus, kas pildīti ne tikai ar gaļu, bet pat dārzeņiem, garšvielām un želeju, iesakām baudīt reizēs, kad gribas sātīgas vakariņas. Bet desertu šādām reizēm var izvēlēties tematiski atbilstošu, pagatavojot mazus pildītos pīrāgus vai kādu lielāku augļu pīrāgu ar skaistu cepurīti vai glazūru.
Klasisko pīrāgu burvība slēpjas kraukšķīgajā mīklā, kas pagatavota no miltiem, olām un kausētiem taukiem. Tieši tauki mīklai palīdz būt tik spīdīgai un kraukšķīgai. Bet pildījuma "odziņa" slēpjas sastāvdaļu dažādībā un bagātībā, pīrāgu pildot ne tikai vien ar gaļu, piemēram, vistas, pīles, malto gaļu vai kādu citu, bet arī ar riekstiem, rozīnēm, žāvētiem augļiem. Tas, kas palīdz saturēt pīrāga sastāvu griešanas brīdī, ir gar mīklas sieniņām paslēpusies buljona želeja.
Bet saldos pīrāgus garšīgus padara augļi un ogas – tematiski rudenim, pīrāgus pilda ar āboliem un vēlajām avenēm. Taču ar ogām var variēt, izmantojot arī dzērvenes, mellenes un pat smiltsērkšķus (tad gan saldumam jāpiešauj kāda karote pūdercukura). Izvēlies kādu no kārdinošajām receptēm un - uz virtuvi!