Garneles un tomāti, tomāti un garneles – divi klasiski produkti un garšas, kas lieliski pabaros, atrodoties kā vienā šķīvī, tā atsevišķos. Kas tomātos un garnelēs īpašs? Abiem produktiem ir izteikta, tikai tiem raksturīga garša. Tie ir pietiekami veselīgi, lai baudītu tos katru dienu, un der steidzīgajiem gatavotājiem, jo garneles ir gatavas vien dažās minūtēs. Tomāti tāpat.
Esam izvēlējušies desmit garšīgas, viegli un ātri pagatavojamas receptes. Dažās no tām atrodamas tikai garneles, citās – tikai tomāti. Un tad ir tās pasakainās maltītes, kurās abas sastāvdaļas satiekas. Mūsu ieteikums – sarīkot kārtīgas vakariņas, kurā sākt ar kādu vieglu garneļu uzkodu, piemēram, garneļu sviestu uz maizītes, kuru baudīt pie karstas tomātu krēmzupas.
Bet slaidie garneļu iesmiņi būs lielisks papildinājums Panzanella salātiem, kas bagāti ar garšaugiem. Pats jaukākais, garneles gatavas ātri, tās nāksies apcept vien dažas minūtes, uzmanot, lai tās nepārcepas, jo starp izcilību un pārceptu garneli ir smalka robeža. Taču sātīgāku maltīšu cienītājiem iesakām baudīt spageti ar tomātiem un garnelēm, Spānijas kulināro lepnumu paelju vai pamatīgo tomātu plātsmaizi ar garšaugiem.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).
Garneļu sviests ēšanai ar grauzdiņiem
Gards smēriņš, kuru ziest uz apgrauzdētām maizītēm – tā pagatavošanai nepieciešams vien sviests, garneles un garšvielas. Garšos labi kā brokastīs, tā citās maltītēs, piemēram, pie karstas krēmzupas bļodiņas.
Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru
Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.
Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado
Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.
Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm
Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!
Sāļā tomātu un estragona kūka
Šķietami vienkāršs, bet gards sāļais tomātu un estragona pīrāgs. Krāsnī ceptajiem tomātiem pāri pārlieta sakulta ola ar saldo krējumu, lai tas turētos stingrs. Kas ir interesanti – mīklu izcep pirms paša pīrāga pildīšanas ar presēšanas metodi, lai tas nepaceltos un izdotos perfekti kraukšķīgs.
Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi
Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.
Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm
Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.
Tomātu krēmzupa
Garda tomātu krēmzupa, kurai pievienoti sarkanie sīpoli un ķiploki izteiksmīgākai garšai. Tam visam pa virsu sāļais Parmezāna siers. Lieliska maltīte, lai sasildītos vēsajās rudens dienās.
Siltie garneļu salāti ar fetas sieru
Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.