Es ieteiktu, nebaidīties eksperimentēt ar ķirbi, nebaidīties pievienot visdažādākās garšvielas, nebaidīties pamēģināt kaut ko jaunu, jo tu taču nevari zināt, ka tieši šī jaunā kombinācija tev liks aizmirst to, ka tu ķirbi neēd, vai, ka ķirbis var garšot tik ļoti, ļoti labi.
Ķirbju sezona ir pilnā plaukumā, ķirbju galvu grebšanas svētki tuvojas un, iespējams, tieši tev būs nepieciešamas idejas, kā neaizlaist zūdībā tik ļoti vērtīgo dārzeni. Piedāvājam 21 recepti garšīgām ķibju maltītēm, izvēlies savu!
Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes
Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.
Krāsnī pagatavota sama fileja ar ķirbju biezeni
Restorāna "Benjamiņš" šefpavāre Valda Medne piedāvā īpašu pavārmākslas šedevru, kuru pagatavojot jūs patīkami pārsteigsiet savus viesus. Rezultāts ir tā vērts, lai nedaudz pacenstos!
Veģetārais čili
Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.
Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu
Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.
Pikantā ķirbju – ābolu zupa
Garda un sezonāla recepte nedēļas nogales ēdienkartei no lauku labumiem, kas iegādāti sestdienas Berga bazāra zemnieku tirdziņā.
Sviesta ķirbja un saldās kukurūzas zupa
Maiga zupa, kurā ir visgardākais ķirbis no visiem, kura garšā ir vieglas riekstu notis. To visu papildina saldā kukurūza, bet muskatrieksts piešķir bagātīgu garšu.
Mājās gatavots ķirbju liķieris
Šis neticami aromātiskais dzēriens sasildīs vēsajos rudens un ziemas vakaros. To var pievienot kafijai vai dažādām kūkām, kā arī izmantot gardu desertu receptēs.
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem
Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.
Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar kūpinātu gaļu
Ķirbis labi sader ar kūpinātu vistu, bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.
Ķirbju krēmzupa ar tomātiem
Krēmīga un maiga ķirbju zupa, kuru īpaši gardu padara tomāti. Zupā ir vēl viena ļoti svarīga sastāvdaļa - sīpoli, kurus zupā liek samērā daudz. Kopumā sīpolu un ķirbju attiecība ir 1:2.
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.
Ķirbju maize
Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.
Ķirbju šokolādes konfektes
Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.
Braunija siera kūka
Decembrim piestāv šokolāde un deserti, ko citkārt negatavojam. Interesantu siera kūkas recepti mums atsūtījusi lasītāja Nataša, piedāvājam to izmēģināt arī jums! Kā raksta Nataša, kūka ir mutē kūstoša, mēreni salda, krēmīga, neuzbāzīga, bet sātīga.
Ķirbju latte ar putukrējumu
Ķirbju latte ir dzēriens īstiem kārumniekiem. Tā samtainā garša piestāv saules pielietiem rudens rītiem un silda aukstos vakaros.
Ķirbja kēkss ar valriekstiem
Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!
Ķirbju konfektes
Līdz Ziemassvētkiem vairs nav tālu... Zinu, zinu, teiksiet, nav pareizi tā teikt oktobrī, jo veikalos tikai tagad sāksies Helovīnu sīkumu bums, un tikai pēc tam nāks Ziemassvētki. Ikdienā tiešām vēl nejūt svētku tuvošanos, vēl pat lapas nav nokritušas no kokiem. Bet sirdī? Un arī tīri no praktiskās puses?
Sulīga ķirbju kūka ar iebiezināto pienu
Ķirbju kūka ar iebiezināto pienu - garšos pat tiem, kas ķirbjus neēd.
Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku
Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.
Ķirbju - apelsīnu ievārījums
Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.