cepti kartupeļi, rozmarīns, pusdienas, vakariņas
Foto: Shutterstock

Mēdz teikt, ka, ja mājās nav kartupeļi, tad ēst nav ko vispār. Iespējams, ka tā arī ir – esam apraduši ar to, ka no kartupeļiem varam pagatavot teju visu – zupas, salātus, uzkodas, piedevas gaļai un ko tik vēl nē. Bet nepārspējama klasika tomēr ir un paliek karsti, kūpoši un smaržīgi cepeškrāsnī cepti kartupelīši.

Un nav tā, ka cepeškrāsnī ceptos kartupeļus gatavo tikai vienā veidā – tos var cept veselus uz lielās pannas, apkaisītus ar sāli un garšvielām. Ietīt folijā, pievienojot kādu ķiplociņu, sviestu un garšaugus. Sagriezt daiviņās un sacept kartupeļus mundierī. Vai pieiet lietai radoši un kartupeļus sapildīt ar dažādām piedevām – sēnēm, sieru, tomātiem, garšaugiem, papriku un daudz ko citu.

Ja cepeškrāsnī tiek cepti veseli kartupeļi, tad labāk izvēlēties sausākas un miltainākas šķirnes tupeņus. Tāpat, cepeškrāsni var nostādīt uz nedaudz zemāku temperatūru, kas nepārsniegtu 190oC. Lai parūpētos par to, ka kartupeļi uzreiz pēc izņemšanas no krāsns nepaliktu blīvi, miziņu paver vaļā, kamēr tie vēl karsti. To visvienkāršāk izdarīt, ja ar dakšiņas sānu iegriež virspusē vidēja izmēra "x", un kartupeli ar pirkstiem saspiež.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!