svētki Mārtiņdiena cepetis galds
Foto: Shutterstock

Par Mārtiņdienas svinēšanu un godu galdu iztaujāju Bauskas puses latviskās dzīves ziņas kopēju, saimnieci Dairu Jātnieci no Vaidelotēm. Mārtiņdienā beidzas veļu laiks, sākoties ziemas skaļajam un jautrajam budēļu laikam. Visi rudens darbi ir apdarīti un beidzot var braukt ciemos un uzņemt ciemiņus.

Ciemos gājēji velk budēļu maskas. Tās visas atbilstot latviešu zvaigžņu tēliem, stāsta Daira. Budēļu simboliskā nozīme bija modināšana pēc klusā veļu laika, aicinājums uz dzīves svinēšanu.

Zemnieku sētās uz Mārtiņiem sāk samazināt vasarā pieaugušo ganāmpulku, nokaujot tos dzīvniekus, kurus neplānoja barot cauri ziemai. Protams,vispirms kāva gaiļus, zostēviņus un pīļtēviņus, jau paaugušos jērus, pirmos sivēnus. Tādēļ tradicionāli galdā ceļ dažādus cepešus, gaļas sautējumus un sacepumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!