Marinētās uzkodas ir brīnišķīgas ne tikai vieglam svinību uzkodu galdam, tās ir gandrīz neaizvietojamas piedevas pie sātīga gaļas ēdiena vai sacepuma. Tās izmanto garšām bagātu salātu sajaukšanai un dažādu pildījumu atsvaidzināšani, ja vēlas cept pildītus kabačus, ķirbjus, papriku vai baklažānus.
Ja mājās ir marinēti dārzenīši, tad saimniece ir nodrošinājusies visiem dzīves gadījumiem. Smalki sakapājot, tos var izmantot kā garšvielas, sajaucot gardas uzkodu mērces, un tos var sajaukt ar, piemēram, kapātu mazsālītu lasi, iegūstot izcili gardu laša tartaru. Protams, klasiska kombinācija ir marinētas bietes ar kazas sieru.
Marinēt var ne tikai dārzeņus, ļoti gardi ir arī marinēti siera gabliņi un ceptas zivis, neaizmirstot latviskās marinētās siļķes.
Marinēti sīpoli
Marinēti sīpoli ir lieliska piedeva pie siļķes, mazsālīta laša, dažādām gaļas uzkodām un sviestmaizēm, šašlika un steika. Īpaši dekoratīvi izskatās marinēti sarkanie sīpoli. Sīpolu veidus var arī jaukt un izmantot gan sarkanos, gan dzeltenos sīpolus.
Cepti marinēta siera gabaliņi salātiem
Šādi saceptus siera gabaliņus var glabāt burkā ledusskapī un pievienot, kad nepieciešams, salātiem. Marinēt un pēc tam cept var jebkuru nekūstošu svaigo sieru, kā arī tofu. Tā kā marinādē tiek izmantota sojas mērce, piemērotāki būs mazsālīti sieri. Marināde piešķir sieram jaunu, patīkamu garšas buķeti, veidojot saderību ar dažādiem lapu salātiem.
Kimči – marinēti kāposti korejiešu gaumē
Kimči ir pikanti marinēti dārzeņi, kuri Korejā ir tik populāri, ka tos pasniedz katrā ēdienreizē. Marinēti kaposti ir viena no popolārakajām kimči versijām.
Marinēti sarkanie kāposti
Neparasta, bet vitamīniem pilna recepte, kurā var izmantot jaunās ražas kāpostus. Ja pēc sapildīšanas burkā pāri paliek marināde, to var izmantot salātiem vai citu dārzeņu marinēšanai.
Siļķu rolmopši biešu marinādē ar putotu biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem
Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to nedaudz neparastā izpildījumā. Biezpiens ar putukrējumu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Garšo ne mazāk lieliski un piešķir maltītei nedaudz jautrības.
Marinēti tomāti ātrajai apēšanai
Šī marinēto tomātu recepte lieti noderēs, ja vēlies pagatavot vieglu uzkodu brīvdienu piknikam. Vislabāk garšos, ja gatavosi no īstus lauku tomātus - ar īpašo saules garšu. Bruņojies ar gataviem tomātiem, saldo papriku, nedaudz sīpoliem un ķiploku daiviņām, kā arī svaigām dillēm un ķeries pie darba!
Marinēti ķiploki ar garšvielām ātrai apēšanai
Marinēti ķiploki ar garšvielām derēs gan uzkodai, gan ēdienu dekorēšanai.
Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši
Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.
Marinēts ķirbis ar kanēli
Marinēts ķirbis ar kanēli - ēšanai uzreiz un glabāšanai ziemai.
Marinēti šampinjoni
Marinēti šampinjoni - ziemas krājumiem vai ēšanai tūlīt.
Marinētas grilētas paprikas
Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.
Reņģes sīpolu marinādē
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.
Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci
Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.
Ķiploki eļļā
Eļļā karsēti ķiploki būs lieliska piedeva dažādiem salātiem un mērcēm, kā arī sviestmaizēm. Aromatizēto eļļu savukārt var izmantot gatavošanai. Tā kā eļļa tiek karsēta, izvēlas rafinētu olīveļļu.
Marinētas zivs nūjiņas
Marinētas zivs nūjiņas katrai dienai vai svētku galdam.
Marinētas bietes ar ķimenēm
Vienkārši pagatavojamas, ļoti gardas marinētas bietes ar ķimenēm.
Foto recepte: Foršmaks
Siļķe, skābs ābols, cieti vārīta ola, sīpols un saulespuķu eļļa - atliek vien savienot šos produktus, lai pagatavotu izcilu uzkodu apetītes veicināšanai pirms pusdienām!