Ja nu 18. novembra vakariņas vēl nav saplānotas, bet vēlme ir vakarā sēsties pie svinīgi saklāta galda ar garšīgiem ēdieniem, Tasty.lv ir recepšu idejas. Gatavojot maltīti svētku galdam, vajag ne tikai atcerēties iekļaut ēdienkartē latviskus produktus un ēdienus, bet papildināt tos ar svaigām garšām.
Ko svētku galdam iesaka šefpavārs?
Sazinoties ar kafijas grauzdētavas "Rocket Bean Roastery" kafejnīcas šefpavāru Artūru Taškānu, arī viņš sniedza nelielus padomus par to, ko tad īsti valsts svētkos likt galdā. Taškāns vispirms iesaka bietes, marinētas vai svaigas – nav nozīmes, bet tām noteikti jāpievieno garšvielas – melnie pipari, fenheļa sēklas, koriandrs un citas garšvielas. Klāt noteikti jāliek arī žāvēti vai svaigi āboli.
No gaļas šefpavārs iesaka pagatavot liellopa sirdi. Uz manu jautājumu "kāpēc tieši sirdi?", Taškāns atbildēja, ka liellopa sirds ir īsts latviešu aizmirstais produkts, kārtīgi un pareizi pagatavota, tā ir ļoti garda. Svētku galdam piemērota būs arī liellopa buljona zupa, piemēram, ar meža sēnēm. Bet, ja runājam par desertu, šefpavārs iesaka melleņu ievārījumu, kas pasniegts ar rīsu pudiņu.
Šefpavārs pie svētku galda iesaka ēst lēnām un ieturēt nelielas pauzes, lai sevi nepārslogotu ar uzņemtā ēdiena daudzumu. Viņš arī iesaka censties neēst miltu produktus. Taču zinām, ka, ja uz galda likti arī pīrādziņi un citi latviešiem raksturīgie gardumi, tas ir grūti. Ko darīt tad? Galvenais, esot nedzert daudz šķidrumu – alu un citus dzērienus – lai aiztaupītu sev lieku smaguma sajūtu.
Taškāns arī atzina, ka "ir forši un interesanti gatavot visu". Tāpēc nevajag vairīties svētku galdā likt pat papaijas, ja ir tāda vēlēšanās. Latviešu ēdieni gan ir jāēd – speķis ar zirņiem, kartupeļi ar dillēm un citi mums tik raksturīgie ēdieni.
Citas latviskās receptes, kuras celt galdā
Tasty.lv pavisam noteikti 18. novembra svētku galdā iesaka celt Sarkanā samta torti – neticami garšīgo un kārdinošo kūku, kura piestāv Neatkarības atjaunošanas dienas svinībām. Tāpat nevajadzētu atteikties no kādas pelēko zirņu bļodiņas. Bet svētku galds nebūtu pilnīgs, ja tajā nebūtu vismaz viens gaļas ēdiens – tāpēc var pagatavot arī kādu cepeti. Priecīgus svētkus!
Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši
Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.
Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis
Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.
Rīsu un kokosa piena pudiņš
Ātri pagatavojama rīsu un kokosriekstu piena pudiņa recepte, ko piedāvā veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Kūka 'Sarkanais samts'
Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Sarkano biešu un lēcu salāti
Šos salātus varētu raksturot kā atvadas no ziemas krājumiem, kurus papildina pavasarīgie zaļumi. Salāti ir ļoti piemēroti, ja mājās gaidāmas nelielas viesības, jo to sagatavošanai visērtāk atvēlēt divas dienas. Pirmajā dienā novāri lēcas un bietes, darbi, kas prasīs visvairāk laika, bet otrajā dienā īsi pirms ēšanas sajauc salātus. Protams, laiku var ietaupīt, nopērkot gatavas vārītās bietes.
Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.
Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci
Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.
Kukurūzas polenta ar zaļajiem pipariem un liellopa gaļu
Jaunu garšu meklējumos piedāvājam izmēģināt šo recepti - kukurūzas polenta ar liellopa sirdi un zaļajiem pipariem. Vērts censties!
Cepti nēģi mājas gaumē
Burvīga ceptu nēģu recepte, kuru man ierādīja un padomus nesavtīgi sniedza manas draudzenes mamma Edītes kundze. Nēģi sanāk ļoti garšīgi. Iesākumā nēģi ir jāapbrūnina - tos var grilēt uz oglēm vai cept uz pannas, atkarībā no tā, kādas kuram iespējas. Nēģu gatavošana tiek pabeigta cepeškrāsnī melnās tējas mērcē.
Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci
Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!
Rupjmaizes kūka ar dzērvenēm
Rupjmaizes biskvīta kūka ar putukrējumu un dzērvenēm lieliski iederēsies svētku galdā - gan 18. novembrī, gan citos godos. Visas sastāvdaļas norādītas kūkai, kas cepta 20-22 cm diametra veidnē.
Medus torte
Vienkārši pagatavojama medus torte.
Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm
Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.
Fotorecepte: Pīles cepetis ar apelsīnu mērci
Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.
Dzērveņu uzputenis ar mannu
Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.
Peldošās salas
"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Dzidrais liellopa buljons ar dārzeņiem
Dzidrais liellopa buljons ar dārzeņiem - viegla ikdienas zupa.
Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes
Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".