Gada pēdējā mēneša atlikusī 31 viena diena vienmēr ir īpaša – katru decembra rītu mostamies pacilātā noskaņojumā, bet dienu pavadām vieglā satraukumā, jo visapkārt čalo satraukti priecīgi ļaudis, kas steidzas vai nu gādāt dāvanas, vai domāt par to, kas vēl šogad jāpaveic. Rosība nerimst arī virtuvēs, kur gatavojam ne vien piparkūku kalnus, bet arī smeķīgus cepešus un irdenus pelēkos zirņus. Vai tavs decembris ir tikpat satraucoši garšīgs?
Mēs noteikti nevaram nociesties, kad tuvējos zāles laukumiņus, māju jumtus un pelēko ielu segumu noklās balta, gurkstoša sniega kārta. Tad mēs uzvārīsim karstu kakao un atlaidīsimies omulībā, uzkožot pa kādam mandarīnam, lai vērotu, kā lēni aiz loga krīt sniegs kādas Frenka Sinatras iedziedātās Ziemassvētku dziesmas pavadībā.
Šķiet, teju visa DELFI žurnālu redakcija ir vienisprātis, ka decembris smaržo pēc mandarīniem un garšo pēc piparkūkām – tā vismaz par savu decembra garšu stāsta Tasty.lv redaktore Inga, Tava Māja un Tavs Dārzs redaktore Zane, Rutks.lv redaktore Aija, kā arī Mansdraugs.lv žurnāliste Krista.
"Tas ir kārumu mēnesis – sviesta cepumi, piparkūkas, konfektes, kēksiņi, dažādu krēmu kārtojumi, dzērveņu mērces gan saldajiem ēdieniem, gan gaļai. Decembra galvenie ēdieni ir cepta vistiņa un neticami gardā pīles fileja ar apelsīnu mērci, burvīga, zili sudrabaina vārītā karpa ar mārrutku krējumu, tie ir dažādi kartupeļu ēdieni, skābi kāposti un cepts cūkas stilbiņš krāsnī," par saviem decembra vēderpriekiem stāsta Inga.
Bet Kristā mājo īsts Ziemassvētku rūķa gars jau no pirmās adventes, kad viņa sāk lepni vilkt ziemeļbriežu džemperus un klausīties svētku meldiņus: "Arī manās mājās Ziemassvētkos uz galda vienmēr jābūt deviņiem vai 12 ēdieniem. Tāpēc mana decembra garša noteikti smaržo pēc mandarīniem, garšo pēc cepeša un ir pildīta ar krustnagliņām un upenēm. Pēdējos gados, kad visi cep piparkūkas, es lielveikalos iepērku hurmas, bez kurām nu jau vairs nevaru iztikt. Tas noteikti ir mans gaidītākais ziemas kārums."
"Ziemassvētku gaidīšanas laiks vienmēr ir tāds salds, patīkams un nedaudz sapņains. Katrā svētdienā jeb adventā jāpagatavo svētku vakariņas – tā ir tradīcija, no kuras nespēju atteikties un nemaz negribu. Lai arī vairumam Ziemassvēkti ir ļoti tradicionāls laiks, man tomēr patīk nelieli eksperimenti un katru reizi pagatavot kaut ko citādāku, piemēram, ķirbju noķus, kārtojumu vai siera kūku ar piparkūkām cepumu vietā, noteikti kādu šokolādes kūku, pudiņu, medū karamelizētus dārzeņus, kādu cepeti un ēdienus ar zirņiem vai pupām," par saviem gatavošanas paradumiem stāsta Zane.
Lieliska piparkūku cepšanas tradīcija ir Aijai: "Mandarīnus ģimenē esam iecienījuši ēst svaigus, lai vēderā tiek "dzīvi" vitamīni, bet piparkūku ziņā gan katru gadu notiek izdomas lidojums – gan formu, gan rotājumu ziņā. Katru gadu viena piparkūka top kā jaunā gada simbols – pērnajos svētkos tā bija ragainā kaza, kuras izgriešana no piparkūku mīklas gan man, gan meitai sagādāja lielu sajūsmu, kur nu vēl brīdis, kad tā tika izcelta no cepeškrāsns un varēja ieraudzīt, kāda tad īsti tā kaza sanākusi. Šogad tapināsim pērtiķi." Ziemassvētku mielasts viņai ir latviski tradicionāls – ir gan pīrādziņi, gan vārīti zirņi, gan štovēti kāposti un smeķīgs cūkas cepetis.
Lai svētku laiku izbaudītu pilnībā, arī šomēnes centīsimies pagatavot katru dienu pa vienai jaukai receptei. Lai svētīgi gards svētku laiks!
Medus piparkūkas
Vienkārši pagatavojama medus piparkūku recepte.
Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī
"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!
Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts
Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.
Cepti mandarīni ar brūnā cukura glazūru
Vienkāršs un ātri pagatavojams deserts ziemas vakariem - cepeškrāsnī cepti mandarīni ar aromātisku brūnā cukura glazūru. Recepte no "Lido" pavāru krājumiem.
Reibinošais Ziemassvētku pudiņš
Lai Ziemassvētku pudiņš izdotos īpaši gards, tas jāsāk gatavot jau pirmajā Adventē. Šim pudiņam ir jādod laiks, lai tas nobriestu un sasūktos ar reibinoši aromātisko brendiju.
'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem
Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.
Kraukšķīgais cūkas stilbiņš
Neticami gardi krāsnī cepti stilbiņi ar kraukšķīgu un kārdinošu ādiņu. Viens stilbiņš būs piemērots diviem ēdājiem.
Salāti ar pelēkajiem zirņiem
Ideja latviskam svētku galdam - gardi salāti ar pelēkajiem zirņiem.
Klasiskais rasols
Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.
Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē
Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.
Ābolu uzputenis no olu baltumiem
Ābolu uzputeni no olu baltumiem pasniedz ar vaniļas plombīru vai vaniļas mērci, vai pienu, var apbērt arī ar kanēļa cukuru.
Trauslie 'Riekstiņi' ar iebiezinātā piena pildījumu
Gaidītākais našķis bērnu ballītēs - smilšu mīklas "Riekstiņi" ar iebiezinātā piena pildījumu.
Ātrie kefīra mīklas pīrādziņi
Šī recepte noderēs tad, kad negribas raudzēt mīklu, bet ļoti kārojas gaļas pīrādziņus. Tajos var pildīt jebko, līdzīgi kā rauga mīklas pīrādziņos. Šoreiz izmantosim ceptu malto gaļu.
Pīles krūtiņa ar kraukšķīgiem salātiem un pikantu mērci
Īpašām vakariņām var sagatavot pīles krūtiņu ar salātiem. Šim ēdienam ir divas milzīgas priekšrocības. Tas ir ļoti gards un to var pagatavot 20 minūtēs. Var pasniegt salātus un pīli ar jebkuru mērci, kura garšo, bet receptē piedāvājam pikantu mērci, kas padarīs skaistu pavasara vakaru vēl piesātinātāku ar garšām un smaržām. Pīles krūtiņa labi saderēsies ar gaisīgo Pinot Noir sarkanvīnu, brīnišķīgi būs arī nobriedušāki, vecāki burgundieši.
Cepta pīles fileja ar jāņogu mērci
Īsts svētku ēdiens, tik ļoti gards un garšā pilnīgs. Perfekti ceptai pīles filejai, pārgriežot to uz pusēm, jābūt viegli sārtai un sulīgai.
Tradicionālā vācu biezpiena štolle
Tradicionāls vācu Ziemassvētku gardums, kas jācep ļoti laicīgi, lai līdz svētkiem štolle paspētu nobriest. No dotā produktu daudzuma iznāks viens kukulītis.
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!
Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.
Krāsnī cepti āboli ar mandelēm, rozīnēm un saldējumu
Krāsnī cepti āboli, īpaši gardi ar vaniļas saldējumu.
Kakao ar piparkūku putukrējumu
Gardais kakao ir ideāli piemērots Latvijas ziemai: tas sasilda un rada romantisku omulību. Vēl pirms dažiem gadsimtiem tā stiprākā versija - karstā šokolāde - bija izmeklēts dzēriens, ko baudīja medicīniskos nolūkos, lai mazinātu sliktu garastāvokli un dusmas. Kakao satur pietiekami daudz antioksidantu, tādēļ dzēriens ir ne vien garšīgs, bet arī piemērots veselības uzturēšanai.
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Angļu citronu krēms
Angļu citronu krēms jeb "custard". Ideāli piemērots, lai pildītu tartes un smilšu krēma groziņus. Tāpat varat baudīt, vienkārši uzzmērējot uz grauzdētas baltmaizes šķēles. Vislabāk izmantot nevaskotus (bioloģiskos) citronus.
Cepti āboli ar vaniļas mērci
Cepeškrāsnī gatavoti gardi āboli ar vaniļas mērci.
Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis
Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.
Plānās pankūkas franču gaumē ar karamelizētu hurmu
Plānās pankūkas jau tā ir bezgala gardas, bet ja tās tiek aizdarītas ar karamelizētu hurmu un sviesta mērci, tad vienaldzīgo nav. Šo kombināciju ļoti ieteicams papildināt ar plombīra bumbiņu.
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.
Cepts lasis cepeškrāsnī
Cepts lasis cepeškrāsnī ar sojas mērci un ingvera "kažociņu".
Vienkāršas piparkūkas ātrai cepšanai
Šīs nu ir tā piparkūku mīkla, kuras pagatavošana prasīs pavisam īsu laika sprīdi un nebūs pat jāatdzesē ledusskapī. Rezultātā sanāks garšīgi piparkūkcepumi, ko ātri apēst kopā ar karstu tējas krūzi vai karstvīnu.
Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru
Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.
Sviesta cepumi ar šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm
Gardie smilšu mīklas cepumiņi ar tumšās šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm greznos ikvienu svētku galdu. Tos var arī iesaiņot mazās paciņās un pasniegt draugiem dāvanā.