Tu vari gatavot jau dažādas kārumu dāvaniņas - izcept sviesta cepumiņus, kas ļoti labi saglabājas saldētavā līdz svētkiem, un izvārīt dzintarainu apelsīnu ievārījumu, to pildot glītās, mazās burciņās, vai ugunīgi sarkano čili ievārījumu, kas tik lieliski sader ar Ziemassvētku sarkano dekoru noskaņu.
Un, protams, tava ģimene novērtēs, ja šajā laikā ik pa brīdim izcepsi piparkūkas, kuru smarža ir tik jauks Ziemassvētku tuvošanās vēstnesis. Vakarā, kad dienas darbi pabeigti, saraksti un izplāno Ziemassvētku galda ēdienkarti. Pārdomā, ar ko cienāsi savus mīļos un kādus pārsteigumus tu vari pagatavot draugiem mazās dāvaniņās.
Vaniļas cepumi pēc 19. gadsimta receptes
Trausli, smaržīgi un ļoti garšīgi. Ar bieza ievārījuma palīdzību salipina kopā divus cepumus, veidojot nelielu kūciņu. Svarīgi cepumus necept pārāk ilgi, tiem ir jābūt gaišiem.
Vienkāršas piparkūkas ātrai cepšanai
Šīs nu ir tā piparkūku mīkla, kuras pagatavošana prasīs pavisam īsu laika sprīdi un nebūs pat jāatdzesē ledusskapī. Rezultātā sanāks garšīgi piparkūkcepumi, ko ātri apēst kopā ar karstu tējas krūzi vai karstvīnu.
Sviesta cepumi ar šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm
Gardie smilšu mīklas cepumiņi ar tumšās šokolādes glazūru un valriekstu pusītēm greznos ikvienu svētku galdu. Tos var arī iesaiņot mazās paciņās un pasniegt draugiem dāvanā.
Dzērveņu un ābolu mērce cepetim
Burvīga dzērveņu un ābolu mērce, ko pasniegt ar cepešiem. Šādu mērci var laicīgi sagatavot, iepildīt nelielās, glītās burciņās un pasniegt draugiem kā Ziemassvētku dāvaniņu.
Tradicionālais angļu Ziemassvētku augļu kēkss
Tradicionālo angļu Ziemassvētku kēksu var cept dažas dienas vai pat mēnesi pirms likšanas galdā. Savlaicīgās cepšanas iemesls ir Ziemassvētku kēksa nobriedināšana un piesūcināšana ar nelielu brendija piedevu. Pat tad, ja izvēlas bezalkoholisko kēksa versiju, to arī cep laicīgi, jo pašam gatavošanas procesam nepieciešams laiks, kā arī kēkss lieliski glabājas un dod iespēju saimniecei sagatavoties svētkiem bez steigas.
Dzērvenes pūdercukurā
Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.
Apelsīnu mērce
Apelsīnu mērce ar koriandru, ingveru un apelsīnu liķieri. Lieliski garšos gan pie cepeša un sieriem, gan pie krēmveida desertiem.
Tradicionālā vācu biezpiena štolle
Tradicionāls vācu Ziemassvētku gardums, kas jācep ļoti laicīgi, lai līdz svētkiem štolle paspētu nobriest. No dotā produktu daudzuma iznāks viens kukulītis.
Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku
Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.
Košie smilšu mīklas zvaigžņu cepumi ar cukura glazūru
Pavisam viegli pagatavojami sviesta mīklas cepumi, kuru pagatavošanā noteikti iesaisti arī bērnus. Cepumus rotā ar paša pagatavotu cukura mastiku. Košie cepumi būs īsts gardums un bērnu ballītes ēdiens.
Kraukšķīgās svētku piparkūkas
Gardas piparkūkas ar pipariņu, kuras noderēs gan likšanai uz kārā zoba, gan svētku eglītes dekorēšanai.
Cietās piparkūkas ar kanēli
Ziemssvētki klāt, jācep gardas piparkūkas ar kanēli!
Rudzu miltu piparkūkas
Nedaudz citādākas piparkūkas, kuras gatavo no rudzu miltiem.
Lazdu riekstu un medus konfektes
Medus konfektes ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās noderēs, klājot galdu arī latviskā stilā.
Ķirbju - apelsīnu ievārījums
Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.
Čili ievārījums
Čili ievārījums jeb saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas vai ceptas garneles, kā arī tā lieliski saderēsies ar citām eļļā ceptām uzkodām Āzijas gaumē. Ievārījumam ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas ar šādu ievārījumu var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.