Kartupeļi, burkāni, bietes, kāļi, saldie kartupeļi un kas tik vēl ne – ziema ir īstais laiks, kad mieloties ar dārzeņiem, kas izrakti no zemes. Sildošas zupas un krēmzupas, kārtīgi veģetārie sacepumi un pat kūkas – to visu ir iespējams pagatavot ar sakņu dārzeņiem.
Ne velti saldā biete ir tik mīlēta mūsu virtuvēs, jo no tās varam pagatavot garšīgus salātus, sātīgus borščus un, kā izrādās, pat saldas kūkas. Bietēm piemīt unikālā īpašība kombinācijā ar šokolādi, vienalga, balto, piena vai tumšo, radīt patīkamu garšu sprādzienu mutē. Un kur nu vēl bez dārzeņu sacepumiem, kur bietes liktas kopā ar kartupeļiem, saldajiem burkāniem un kāļiem.
Kas jāatceras par sakņu dārzeņiem, tos gatavojot? Galvenais ir nepārcept un nepārvārīt, un otrādi – negatavot pārāk īsu laiku. Ja zupā vāri vairākus dārzeņus, pievieno cietākos vispirms, bet tos, kuri būs gatavi ātrāk – gatavošanas laikā. Tāpat ar pietāti jāgatavo dārzeņi cepeškrāsnī, jo, ja tie būs sastumti lielā kaudzītē, paliks neizcepušies. Vairāk par dārzeņu gatavošanas mazajām kļūdām lasi šeit.
Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru
Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.
Ābolu, kartupeļu un seleriju biezenis
Kartupeļu biezputra ar garšīgu pievienoto vērtību – āboliem un selerijas gabaliņiem. Krēmīgo konsistenci maltītei piešķirs arī klāt liktais maskarpones svaigais siers. Gardām pusdienām var ēst tāpat, bet vakariņās pasniedz kopā ar gaļu vai zivi.
Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci
Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.
Saldo kartupeļu kūka ar ingvera glazūru
Salda, smaržīga un mīksta kūka, kuru ēdot nemaz nepateiksi, ka tajā ir saldie kartupeļi. Saldākai dzīvei pa virsu izklāta maiga pūdercukura glazūra.
Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums
Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.
Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem
Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.
Biešu zupa ar tītara gaļu
Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.
Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra
Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.
Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm
Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.
Kārdinoši sārtā biešu un baltās šokolādes torte
Oriģināla, krāšņa un dievišķi garda kūka ar unikālām un tortēm neierastām sastāvdaļām. Kas to būtu domājis, ka parastās sarkanās bietes var pasniegt kā saldu desertu? Iesakām pirms pasniegšanas viesiem nemaz neteikt, kas kūkā paslēpies, noslēpumu atklājot vien tad, kad kūkas gabaliņi jau notiesāti.