15. decembris ik gadu ir diena, kad visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā tējas diena. Šai dienai par godu, esam apkopojuši 10 burvīgas karstā dzēriena un tējas lapiņu receptes, lai tējas dienu atzīmētu godam.
Kā vēsta Inttea.com, tējas dzeršanas vēsture ir vairākus tūkstošus gadsimtu sena. Visstraujākais tējas eksporta pieaugums vēsturiski ir bijis 20. gadsimta 20. gadu sākumā, kad lielākoties tēja uz Eiropu tika nogādāta no plantācijām Indijā un Šrilankā jeb kā to vēsturiski pazina – Ceilonā. Briti ir arī vieni no lielākajiem tējas dzērējiem pasaulē un tēju dzer vairākas reizes dienā. Vairāk par tējas dzeršanas tradīcijām pasaulē lasi šeit.
No tējas var pagatavot ne vien gardus karstos un aukstos dzērienus, kas tradicionāli aplieti ar ūdeni, bet arī iejaukt to dažādos kokteiļos, smūtijos un pat ēdienos. Latviešiem tuvākas ir zāļu tējas dzeršanas tradīcijas, jo ik vasaru pļavās novācam kumelīšu tēju, pelašķus vai piparmētras, kuras izaudzējam paši. Nav nozīmes, vai tava mīļākā tēja ir melnā, zaļā vai baltā, paceļot tējas krūzīti, šo dienu var atzīmēt ikviens!
Rožu tēja
Rožu tēja - gan garšīga, gan noderīga saaukstēšanās reizē.
Topinambūru un zaļās tējas biezzupa
Ance Anna Šternberga, bloga www.topivesels.lv un grāmatas "Topi vesels!" autore, kura šobrīd Londonā studē naturopātiju, BioLoģiski izaicinājuma ietvaros zupu nolēma gatavot no tā, ko viņai piegādās jaukā un sirsnīgā britu bioloģiskās pārtikas kompānija Abel&Cole. Kāda sagadīšanās! Iknedēļas sezonālajā dārzeņu kastē Ance Anna ieraudzīja visu, ko viņai vajadzēja, lai pagatavotu topinambūru un zaļās tējas biezzupu!
Zaļā tēja ar ingveru un lociņiem pret saaukstēšanos
Neparasta garšu kombinācija - zaļā tēja, ingvers un sīpollociņi, - kas palīdzēs stiprināt organismu un pat ārstēs saaukstēšanās simptomus. Recepti iesaka "Apsara" tējas meistars Andris Purviņš, kurš to atvedis no ceļojuma pa tējas plantācijām Ķīnā.
Gandrīz 2000 gadu sena tējas recepte pret gripu
Šī gandrīz divus tūkstošus gadu senā tējas recepte nāk no Trīs karaļvalstu perioda Ķīnā, un tās pamatā ir Tao zaļā tēja.
Smiltsērkšķu un melnās tējas kokteilis
Smiltsērkšķi ir īsts vitamīnu "spridzeklītis" un imūnsistēmas stiprinātājs. Šīs saules dzeltenās ogas, kuras pēdējos gados kļūst aizvien populārākas, var izmantot neparastas garšas tējas pagatavošanai. Interesantu karsto kokteili ziemīgam vakaram iesaka Andrejostas restorāna "Aqua Luna" bārmenis Ingars Romanovičs.
Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos
Ja ļoti, ļoti negribas saaukstēties, mēs vispirms atceramies par dabiskajiem līdzekļiem dzērvenēm un medu. Turklāt sarkanās, skābenās ogas lieliski noder ar uzmundrinoša karstā kokteiļa pagatavošanai. Īpašu akcentu dzērienam var piešķirt, to papildinot ar austrumnieciski spīvo ingvera sulu.
Zaļā tēja ar balto redīsu pret klepu
Negaidīta garšu kombinācija - zaļā tēja ar balto redīsu un nedaudz jūras sāli būs labs veids, kā spēcināt organismu un cīnīties ar klepu. Recepti iesaka "Apsara" tējas meistars Andris Purviņš, kurš to atvedis no ceļojuma pa Ķīnas tējas plantācijām.
Ingvera tēja
Sasildies ar pikanto un veselīgo ingvera tēju!
Henomela ledus tēja pieaugušajiem
Spirdzinoši sildošs džina un cidoniju sīrupa kokteilis ar Earl Grey tējas sodu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bāra "XIII" bārmenis Rolands Burtnieks.
Citronu un ingvera tējas 'granita' – saldējums itāļu gaumē
Saldētais deserts, kuru pagatavot no dažām vienkāršām sastāvdaļām – tējas, citronu sulas un pūdercukura. Rezultātā sanāks gards, sorbetam līdzīgs saldējums, kuru paši itāļi sauc par granitu.