Brīnumveselīgo dzērveņu sezonas kulminācija neapšaubāmi ir Ziemassvētki, kad košās ogas kļūst par svētku galda galveno krāsu akcentu. Dzērvenes ir brīnišķīgas ar to, ka tās var izmantot, gan gatavojot gaļu, gan cepot kūkas, gan putojot desertu, gan arī sajaucot svētku kokteili.
Viss atkarīgs no izvēlētās receptes - dzērvenes izmanto vai nu svaigas, kas gan var būt arī saldētas, vai žāvētas. Vienu un to pašu dzērveņu mērci vari pasniegt gan ar kūciņu, gan iecept kādā deserta kārtojumā, gan arī izmantot kā atsvaidzinošu piedevu cepetim.
Piedāvājam 19 gardas idejas maltītēm un našķiem ar dzērvenēm. Lai krāšņi svētki!
Mazās siera kūciņas ar piparkūkām un dzērvenēm
Burvīgas, mazas ziemas siera kūciņas ar karamelizētām dzērvenēm un tik piemērotu Ziemassvētkiem piparkūku pamatnīti. No dotā daudzuma sanāks 14-16 kūciņas.
Cūkgaļas karbonādes rulete ar žāvētiem augļiem
Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.
Dzērveņu kokteilis 'Puansetija'
Ziemassvētku kokteilis, draugu sagaidīšanas dzēriens, kuru pasniegt atnākušajiem viesiem. Un ballīte var sākties.
Garda piedeva cepetim - karamelizētas dzērvenes ar timiānu
Dzērvenes kā pamatēdiena piedevu var sagatavot ne tikai mērcē vai ievārījumā, tās var arī izcept un pasniegt kopā ar gaļu vai iejaukt vārītos rīsos, izmantot sacepumiem.
Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem
Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.
Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci
Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.
Dzērveņu un ābolu mērce cepetim
Burvīga dzērveņu un ābolu mērce, ko pasniegt ar cepešiem. Šādu mērci var laicīgi sagatavot, iepildīt nelielās, glītās burciņās un pasniegt draugiem kā Ziemassvētku dāvaniņu.
Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci
Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.
Dzērveņu krēms lazdu riekstu groziņā
Burvīga dzērveņu krēma kūka visiem kārumniekiem, arī tiem, kas nedrīkst ēst kviešu miltu izstrādājumus, jo kūkas pamatnei tiek izmantoti lazdu rieksti un rīsi. No dotā produktu daudzuma iznāks viena, apmēram 22 cm diametrā, apaļā kūka.
Kārtainās mīklas groziņi ar dzērvenēm un valriekstiem
Gaisīgi un kraukšķīgi groziņi, kas pildīti ar ziemas gardumiem - dzērvenēm, riekstiem un medu. Piemēroti gan brīvdienu vaļas brīžiem, gan svētku reizei.
Dzērvenes pūdercukurā
Lielisks veids kā saglabāt ilgākam laikam dzērvenes, kuras var ēst kā konfektes, greznot ar tām kūkas vai iesaiņot tās jaukā dāvaniņā.
Dzērveņu un ābolu drumstalkūka
Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.
Dzērveņu deserta suflē
Maigs, gaisīgs un netverams. Pasniedzams uzreiz, tiklīdz izņemts no krāsns. Tādēļ visu ēdāju uzmanībai ir jābūt veltītai suflē. Nekādas runas vairs! Suflē var pasniegt ar sakultu putukrējumu vai saldējumu.
Dzērveņu cepumiņi
Piedāvājam smaržīgus un ļoti gardus dzērveņu cepumiņus. Cepumu mīkla ar dzērveņu pildījumu tiek tīta kā rulete un, griežot mīklu šķēlēs, veidojas priecīgas, sarkanas dzērveņu spirāles.
Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi
Panetone ir tradicionāla itāļu svētku maize. Garda, salda, viegla un poraina tā burtiski kūst uz mēles. Sukāžu gabaliņi un kaltētās dzērvenes ir kā mazi pārsteigumi. Folijā ieklātu, šo keksu varēsi uzglabāt divas nedēļas, turklāt tas nezaudēs savas lieliskās garšas īpašības.
Ziemīgais rīsu pudiņa deserts ar dzērveņu un ābolu mērci
Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu pudiņa desertu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!
Pīrādziņi ar dzērvenēm - kā pie vecmāmiņas!
Pīrādziņi ar dzērvenēm - tik mīksti un gardi, paši kūst uz mēles!
Ātrie dzērveņu-kanēļa cepumi
Šie cepumi pieļauj teju neierobežotas improvizācijas iespējas - dzērvenes vari aizstāt ar sadrupinātu šokolādi, riekstiem vai citrona mizu un magoņu sēkliņām.
Dzērveņu - olu putu pīrāgs
Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.