Svētku galds, mums latviešiem, bez kartupeļiem ir grūti iedomājams. Reizēm ir tik grūti izšķirties, vai galdā celt vārītus, sausi nosusinātus, ar dillītēm apkaisītus kartupeļus, vai sakult gaisīgu un krēmīgu biezputru, vai kartupeļus cept zeltaini kraukšķīgus, tik ļoti gardus un grēcīgi vilinošus.
Visbiežāk mēs svētkos izvēlamies ceptus kartupelīšus, un tad saimniecei atkal ir, ko padomāt, jo ceptie kartupeļi var būt tik pārsteidzoši dažādi. Var cept mazus, apaļus bumbulīšus, kraukšķīgus vēdeklīšus, smaržīgas daiviņas un šķēlītes, var kartupeļus jaukt ar sieru, krējumu, zaļumiem un cept burvīgus sacepumus.
Ja Ziemassvētkos tavās mājās ciemosies lielāks viesu pulks, izvēlies recepti, kurā kartupeļu gatavošanu vari sadalīt, daļu darba paveicot jau iepriekšējā dienā. Tādējādi svētku dienā, kad visi sēdīsies pie galda, tu bezspēkā nekritīsi no kājām nost.