Vācu Ziemassvētku štolle
Štolle ir tradicionāla vācu Ziemassvētku saldā maize, kas bagātināta ar žāvētiem augļiem, riekstiem un ļoti bieži ar marcipānu. Štolli parasti dekorē ar pūdercukura kārtu vai baltu pūdercukura glazūru. Vācieši saka, ka katrai ģimenei ir sava īpašā štolles recepte, kas tiek mantota no paaudzes paaudzē. Un, ja vēlies izcept gardo štolli, izmanto vienu no Tasty štolles receptēm.
Recepte šeit!
Gardie vaniļas mēnestiņi ar pūdercukuru
Pasauli iekarojuši mutē kūstošie austriešu vaniļas mēnestiņi, ko parasti cep uz Ziemassvētkiem, bet tos, protams, var cept visu gadu un baudīt ar tēju un kafiju jebkurā gadalaikā. Lai arī tos sauc par vaniļas cepumiņiem, mīklu gatavo no mandeļu miltiem, un tikai pašās beigās izceptos mēnestiņus apbārsta ar pūdercukuru, kas aromatizēts ar vaniļu. Izmanto šo recepti
Video: Kā pagatavot piparkūku mājiņu?
Iespējams, vispopulārākais kārums pasaulē ir piparkūkas, kuras dažādās valstīs mēdz saukt dažādos vārdos, bet to receptes ir samērā līdzīgas. Cepumu mīkla ar dažādām piparotām garšvielām, ingveru, kanēli un brūninātu cukuru. Mūsu piparkūku tradīcijās ir raksturīgi mīklai pievienot arī iesala ekstraktu. Patiesi – piparkūku mājiņa ir viens no mīlīgākajiem Ziemassvētku dekoriem, kuru noteikti novērtēs mazākie ģimenes locekļi. Turklāt tā tik jauki smaržo un kārdina, un apsola visgaršīgākos svētkus gadā.
Ziemassvētku šokolādes rulete franču gaumē
Šokolādes rulete koka stumbra veidolā (Yule log) ir neatņemams franču Ziemassvētku un Jaunā gada svētku galda kārums. Noslēdzošo rotājumu var veidot ar šokolādes skaidiņām, šokolādes lapiņām, ar vienkāršu pūdercukura sniedziņu, cukura pērlītēm.
Tradicionālais angļu Ziemassvētku augļu kēkss
Tradicionālo angļu Ziemassvētku kēksu var cept dažas dienas vai pat mēnesi pirms likšanas galdā. Savlaicīgās cepšanas iemesls ir Ziemassvētku kēksa nobriedināšana un piesūcināšana ar nelielu brendija piedevu. Pat tad, ja izvēlas bezalkoholisko kēksa versiju, to arī cep laicīgi, jo pašam gatavošanas procesam nepieciešams laiks, kā arī kēkss lieliski glabājas un dod iespēju saimniecei sagatavoties svētkiem bez steigas.
Spāņu Ziemassvētku kārums – mīkstais 'turons'
Turons ir viens no mandeļu kārumiem, kuru spāņi tradicionāli gatavo Ziemassvētku laikā. Kārumam ir ļoti sena vēsture, tas Spānijā ienācis līdz ar mauru virtuves tradīcijām pirms vairāk kā 500 gadiem. Kopumā izšķir trīs turona veidus: olu dzeltenuma turonu, cieto turonu un mīksto turonu. Piedāvājam mīkstā turona recepti.
Gardie 'biscotti' cepumiņi ar mandelēm
Biskoti cepumiņus latviski varētu saukt par saldajiem sausiņiem, jo vārds "biscotti" nozīmē "divas reizes cepts". Itālijā šos cepumus ierasts gatavot svētku reizēs, pievienojot mīklai dažādus gardumus – riekstus, sukādes, rozīnes un šokolādi. "Biscotti" parasti ēd, pamērcējot kafijā vai tējā. Šos gardumus izcept ir ļoti vienkārši,turklāt tie lieliski glabājas ilgāku laiku.
Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi
Panetone ir tradicionāla itāļu svētku maize. Garda, salda, viegla un poraina tā burtiski kūst uz mēles. Sukāžu gabaliņi un kaltētās dzērvenes ir kā mazi pārsteigumi. Folijā ieklātu, šo keksu varēsi uzglabāt divas nedēļas, turklāt tas nezaudēs savas lieliskās garšas īpašības.
Vienkāršās medus piparkūkas
Smaržīga un garda mīkla piparkūkām, kuras pagatavošana neprasa daudz laika. Svarīgākais – mīklu pietiekami ilgi pirms cepšanas noturēt. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe.