štovēti kāposti ziemassvētku galds svētki cienasts
Foto: Shutterstock

Tā kā Ziemassvētki jau klauvē pie durvīm, pēdējās nedēļas laikā prātu nodarbina ne vien dāvanu iegāde un saiņošana, bet arī viens no galvenajiem svētku vakara elementiem – mielasta galds. Viena no latviskākajām tradīcijām ir daudzo ēdienu likšana galdā, tāpēc esam apņēmušies paskaidrot, kāpēc Ziemassvētkos jāēd vismaz deviņas reizes. To "Tasty.lv" savulaik palīdzēja atrisināt folkloriste Aīda Rancāne un latviešu tautas ticējumi un sakāmvārdi.

Šis ir "Delfi" arhīva raksts, pirmoreiz publicēts 2015. gada decembrī.

Aīda Rancāne skaidro, ka mītiskie skaitļi 9 un 12 radušies no sakāmvārdiem un ticējumiem, jo senajam latvietim šie skaitļi apzīmējuši vārdu "daudz". Tāpat kā pasakās darbība norisinās "aiz trejdeviņām jūrām", kas nozīmē daudz, tad arī Ziemassvētku vakarā vismaz deviņas ēdienreizes ar deviņiem dažādiem ēdieniem nozīmē to pašu – daudz. Skaidrs ir viens – svētku galdā bez zirņiem, pīrādziņiem, zivs un cūkgaļas neiztikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!